Kıbrıs

Lefkoşa’da ev açma davasında karar: 20 yaşındaki sanığa 9 ay, 16 yaşındaki sanığa 1 ay hapis

Lefkoşa’da bir evin yatak odasının penceresindeki sinekliği keserek içeri giren ve para ile ziynet eşyası çalan 20 yaşındaki Yaşar Uğurşah 9 ay, 16 yaşındaki A.T. ise bir ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, genç sanıkların topluma kazandırılmasında sosyal hizmetlerin önemine dikkat çekti.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde “ev açma, sirkat ve mülke tecavüz” suçlarından yargılanan Yaşar Uğurşah ile A.T. hakkındaki dava karara bağlandı.

Mahkeme Başkanı Füsun Cemaller, Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Gülay Uğur’dan oluşan heyetin kararını Yargıç Uğur açıkladı.

Sinekliği keserek eve girdiler

Mahkemenin aktardığı olgulara göre, sanıklar 16 Haziran 2026 tarihinde bir kişinin evinin yatak odasındaki pencerenin sinekliğini bıçakla keserek içeri girdi.

Sanıklar, evden 400 euro nakit para, 11 bin 800 TL değerinde ziynet eşyası ve 5 bin TL nakit para çaldı.

Yargıç Uğur, sanıkların kendi ikrarları ile iddia makamının sunduğu olgu ve emareler doğrultusunda suçlu bulunarak mahkûm edildiklerini açıkladı.

Mahkeme mülkiyet hakkının korunmasına dikkat çekti

Yargıç Uğur, ceza takdirinde suçların ağırlığının, yasada öngörülen azami cezaların ve sanıkların kişisel durumlarının değerlendirildiğini belirtti.

Ev açma suçunun 7 yıla, ikametgâhtan sirkat suçunun 5 yıla, kasti hasar suçunun 3 yıla ve mülke tecavüz suçunun 2 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü kaydetti.

Bu tür suçların Anayasa ile güvence altına alınan mülkiyet hakkını ihlal ettiğini vurgulayan Uğur, ev açma ve hırsızlık olaylarının toplumun huzur ve güvenliğini sarstığını, kişilerin mal varlıklarını risk altında hissetmelerine yol açtığını ifade etti.

Mahkemelerin suçun ağırlığıyla orantılı, caydırıcı ve toplumun adalete duyduğu güveni koruyacak cezalar vermekle yükümlü olduğunu belirtti.

Sosyal hizmetlerin sorumluluğu vurgulandı

Yargıç Uğur, sanıkların genç suçlu kategorisinde bulunduklarını, işledikleri suçlardan pişmanlık duyduklarını ve özür dilediklerini kaydetti.

Özellikle 16 yaşındaki A.T.’nin ailesinin ihmali nedeniyle daha önce birçok suça karıştığını ve sosyal hizmetlerden destek almadığını belirtti.

A.T.’nin ruhsal sağlık sorunları bulunduğunu ve yönlendirmeye açık olduğunu ifade eden Uğur, sanığın ailesinden ve sosyal hizmetlerden yeterli destek görmemesini değerlendirdi.

Mahkeme, A.T.’nin sağlık durumunu ve müştekinin zararını tazmin etmesini lehine hafifletici unsurlar olarak dikkate aldı.

Yargıç Uğur, genç suçluların topluma yeniden kazandırılmasında sosyal hizmetlere önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Mahkeme, tüm olguları değerlendirdikten sonra Yaşar Uğurşah’ı 9 ay, A.T.’yi ise bir ay hapis cezasına çarptırdı.

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın