Dünya

DSÖ: Omicron haftalar içinde Avrupa’da yaşayanların yarısından fazlasına bulaşacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge: 'Avrupa’daki nüfusun yüzde 50'sinden fazlası önümüzdeki 6 ila 8 hafta içinde Omicron ile enfekte olacak' dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, salı günü yaptığı açıklamada, ülkeleri maske kurallarını güçlendirmeye çağırdı ve harekete geçmekte fırsat penceresinin kapanmakta olduğu konusunda uyardı. DSÖ yetkilisi Omicron varyantının önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde tüm Avrupalıların yarısından fazlasına bulaşmasının tahmin edildiğini söyledi.

Dr. Hans Kluge, sanal basın toplantısında Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin 2022'de "Covid-19'un yoğun baskısı altında" kaldığını vurguladı.

Avrupa’daki nüfusun %50'sinden fazlası önümüzdeki 6 ila 8 hafta içinde Omicron ile enfekte olacak

Yaptığı açıklamada, "Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü, Avrupa’daki nüfusun %50'sinden fazlasının önümüzdeki 6 ila 8 hafta içinde Omicron ile enfekte olacağını tahmin ediyor" dedi.

‘Kapalı ortamlarda yüksek kaliteli maskelerin kullanımını zorunlu kılınmalı’

Kluge, vaka artışından henüz etkilenmeyen ülkeleri, yüksek oranda bulaşıcı Omicron varyantı nedeniyle "kapalı ortamlarda yüksek kaliteli maskelerin kullanımını zorunlu kılmaya ve savunmasız bireylerin bunlara erişimini sağlamaya" çağırdı.

Aşılanmamışların yüksek olduğu doğu Avrupa önlemleri arttırmalı
Avrupa'nın "aşı yaptırma seviyelerinin daha düşük olduğu" ülkelerin varyantın tam etkisini henüz görmediğini ve Omicron'un "aşılanmamışlarda daha ciddi hastalıklar göreceğimiz doğu Avrupa'ya yayılmasından" "derin endişe duyduğunu" kaydetti.

Avrupa Birliği'ndeki aşıları takip eden Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) verilerine göre, Doğu Avrupa ülkeleri, çok sayıda aşı olmasına rağmen bölgedeki en düşük aşı oranlarından bazılarına sahip.

Bulgaristan'da, sakinlerin sadece %28'i iki doz Covid-19 aşısı yaptırmıştır. ECDC verilerine göre Romanya'da bu rakam %40,5 seviyesinde.

Kluge, "Omicron dalgalanmasından henüz etkilenmeyen ülkeler için şimdi harekete geçmek ve beklenmedik durumlar için plan yapmak üzere kapanmakta olan bir fırsat penceresi var" diye uyardı.

Aşısız Danimarkalılar için Covid-19'dan hastaneye yatış oranı tam aşılı olanlara göre altı kat daha yüksekti

Son haftalarda Omicron vakalarının "patladığı" Danimarka örneğini kullanan DSÖ yetkilisi, aşısız Danimarkalılar için Covid-19'dan hastaneye yatış oranı, Noel'de bir hafta içinde tam aşılı olanlara göre altı kat daha yüksekti.

Kluge gibi diğer sağlık yetkilileri Omicron ile mücadeleye yardımcı olmak için maske yönergelerini güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. 

ABD’de CDC N95 veya KN95 maskelerinin kullanılması önerilebilir

Pazartesi günü, Washington Post, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC), bunları kullanabilenler için N95 veya KN95 maskelerini önermeyi düşündüğünü bildirdi.

Okullar "kapanacak son yerler ve yeniden açılan ilk yerler" olmalı

Birçok Avrupa ülkesindeki rekor artışların ortasında okul dönemleri başlarken, Kluge okulların "kapanacak son yerler ve yeniden açılan ilk yerler" olması gerektiğini vurguladı.

Varyantın çok sayıda insanı enfekte etmeye devam edeceğini belirtti ve "okullar, personel eksikliği nedeniyle tüm sınıfları her zaman açık tutamayabilir" dedi.

Ancak "okulları açık tutmanın çocukların zihinsel, sosyal ve eğitimsel esenliği için önemli faydaları olduğunu" kaydetti ve "fiziksel varlığın yanı sıra çevrimiçi öğrenme için düzenlemeler yapılması gerektiğini, böylece çocukların devam edemedikleri zaman eğitimlerine devam edebilmelerini" tavsiye etti. 

DSÖ'nün eğitim ortamları için tavsiyelerini yineledi: Havalandırma, el hijyeni ve uygun yüz maskelerinin kullanımı.

Kluge, "Ülkeler, öğrenmedeki kesintiyi en aza indirmek, bu riskleri iyi havalandırma ve maske kullanımıyla mümkün olduğunca azaltmak için sınıf temaslarının test edilmesi, izolasyonu ve karantinaya alınmasına ilişkin protokolleri gözden geçirmeyi düşünebilir" diye ekledi.
Kaynak: CNN

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın