Dünya

Polonya'da aşırı sağ bağlantılı silahlı saldırı: 6 ölü, 16 yaralı

Polonya'nın Krakow kentinde askeri kıyafetler giyen ve aşırı sağ ideolojilerden etkilendiği belirtilen 25 yaşındaki saldırgan, tarihi kent meydanında rastgele ateş açarak altı kişiyi öldürdü, 16 kişiyi yaraladı. Saldırganın evinde üç kişinin cesedi bulundu. Başbakan Donald Tusk, saldırıyı “terörizm” olarak nitelendirdi.

Polonya'nın ikinci büyük kenti Krakow'da cumartesi günü meydana gelen silahlı saldırıda dört kadın ve iki erkek hayatını kaybetti.

Ölenlerden üçünün Polonya, birinin Birleşik Krallık vatandaşı olduğu, diğer iki kişinin kimliğinin ise henüz belirlenemediği açıklandı.

Yaralanan 16 kişi arasında Avusturya, Almanya, Portekiz, Rusya ve Birleşik Krallık vatandaşı beş kişi bulunuyor. Yaralılar arasında iki polis memuru da yer alırken, polislerden birinin durumunun kritik olduğu bildirildi.

Tarihi meydanda üç dakika boyunca ateş açtı

Saldırgan, yerel saatle 15.00'ten kısa süre önce otomobiliyle turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği tarihi Ana Pazar Meydanı'na (Rynek Główny) girdi.

Görgü tanıklarının aktardığına ve olay yerinden elde edilen görüntülere göre, saldırgan aracından çevredeki insanlara rastgele ateş açtı. Yaklaşık üç dakika süren saldırı sırasında mağazaların camları kurşunlarla parçalandı, bir tramvay da hedef alındı.

Olay yerinden paylaşılan görüntülerde, insanların silah sesleri arasında kaçıştığı, meydandaki masa ve sandalyelerin devrildiği, kişisel eşyaların etrafa saçıldığı görüldü.

Silahlı polis ekipleri saldırganın aracını takip etti. Araç kaza yaptıktan sonra saldırganla polis arasında çatışma çıktı.

BBC Verify tarafından doğrulanan görüntülerde, yaralı bir polis memurunun yerde yatan saldırganla karşı karşıya geldiği, ardından kendisinin de yere düştüğü görülüyor.

Saldırgan yaralı olarak gözaltına alındı. Ameliyat edilen 25 yaşındaki Polonya vatandaşının hastanedeki tedavisi sürüyor.

Saldırganın evinde üç kişinin cesedi bulundu

Başbakan Donald Tusk, terörle mücadele polisinin saldırganın Krakow'a yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Ostrowiec Świętokrzyski kentindeki evinde yaptığı aramada iki kadın ve bir erkeğin cesedini bulduğunu açıkladı.

Tusk, hayatını kaybeden üç kişinin saldırganın yakın aile üyeleri olduğuna ilişkin güçlü belirtiler bulunduğunu söyledi.

Yetkililer, evde bulunan kişilerin ölüm koşullarına ilişkin soruşturmayı sürdürüyor.

Saldırganın aşırı sağ ideolojilerden etkilendiği belirtiliyor

Polonya İçişleri Bakanı Marcin Kierwiński, saldırganın aşırı sağ ideolojilere hayranlık duyduğuna ve aşırı milliyetçi görüşler taşıdığına ilişkin bulgular bulunduğunu açıkladı.

Saldırganın askeri tarzda taktik kıyafetler giydiği ve askeri nitelikte bir silah kullandığı bildirildi. Hükümet, saldırganın Polonya Silahlı Kuvvetleri mensubu olmadığını belirtti.

Kimliği henüz açıklanmayan saldırganın otomobilinde başka silahlar ve mühimmat da bulundu.

Başbakan Tusk, saldırganın olası destekçilerinin de gözaltına alınacağını belirterek halktan soruşturmaya yardımcı olabilecek bilgileri yetkililerle paylaşmasını istedi.

Tusk: Polonya'da daha önce böylesine ağır bir terör saldırısı yaşanmadı

Başbakan Donald Tusk, Krakow'daki saldırıyı terörizm olarak nitelendirerek Polonya'nın daha önce bu ölçüde ağır bir terör olayıyla karşılaşmadığını söyledi.

Tusk, saldırıya müdahale eden polis memurları Jakub Kulik ve Artur Morański'nin isimlerini açıklayarak ikisinin de çok sayıda insanın hayatını kurtardığını belirtti ve onları “gerçek kahramanlar” olarak tanımladı.

Polislerden birinin yaşam mücadelesi verdiği, diğerinin ise daha hafif yaralandığı ve iyileşmesinin beklendiği bildirildi.

Krakow'da 11 Kasım'a kadar yas ilan edildi.

Saldırının ardından kent genelinde yoğun silahlı polis varlığı oluşturulurken, başkent Varşova ve diğer bölgelerde de güvenlik önlemleri artırıldı.

Kaynak: BBC 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın