Dünya

Reuters: Suriye, Husilere karşı Suudi Arabistan’a askeri destek vermeye başladı

Suriye’nin, Yemen’deki Husilerin saldırılarına karşı Suudi Arabistan’a askeri danışmanlık ve eğitim desteği sağladığı, son haftalarda onlarca Suriyeli askeri personelin krallığa gönderildiği bildirildi. Reuters’a konuşan kaynaklar, iş birliğinin daha geniş kapsamlı askeri operasyonlara dönüşebileceğini belirtirken, ABD yönetiminin Şam’ı bölgesel savaşa sürüklenme riski konusunda uyardığını açıkladı.

Reuters’ın özel haberine göre, Suriye yönetimi, İran destekli Husilerle çatışmaları giderek şiddetlenen Suudi Arabistan’a askeri danışmanlık ve eğitim desteği vermeye başladı. Konu hakkında doğrudan bilgi sahibi iki Suriyeli askeri kaynak ile üst düzey bir ABD yetkilisi, Suriye’den sınırlı sayıda askeri personelin Suudi Arabistan’a gönderildiğini doğruladı.

ABD’li yetkili, yıllarca süren iç savaşta muharebe deneyimi kazanan Suriyeli askeri danışmanların ve eğitim ekiplerinin, Suudi Arabistan topraklarında Suudi ve Yemenli birliklerin savaş kabiliyetlerini geliştirmek üzere görevlendirildiğini söyledi.

Suriyeli iki askeri kaynak ise son haftalarda onlarca personelin Suudi Arabistan’a gittiğini, mevcut görevlerinin danışmanlık ve eğitim olduğunu ancak yetkilerinin daha geniş bir askeri faaliyet alanını kapsayabileceğini belirtti.

Şam askeri konuşlandırmayı doğrulamadı

Reuters’ın sorularını yanıtlayan üst düzey bir Suriyeli diplomat, bu aşamada askeri birlik konuşlandırıldığı yönündeki değerlendirmelerin erken olduğunu söyledi. Diplomat, Suriye’nin önceliklerinin iç güvenlik, sınırların korunması ve yeniden yapılanma olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte, 4 Kasım Çarşamba günü Suudi Arabistan ile imzalanan savunma iş birliği anlaşmasının askeri danışmanlık, eğitim ve deneyim paylaşımını açıkça kapsadığını doğruladı.

Üst düzey bir Suudi yetkili de Suriye ile ortak askeri eğitim faaliyetlerinin başladığını ve yeni tatbikatların planlandığını açıkladı. Suudi yetkili, iş birliğinin esas olarak Suriye silahlı kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik olduğunu, ancak bunun Suriyeli ortaklarının silahlı gruplarla mücadelede edindikleri deneyimlerden Suudi Arabistan’ın yararlanmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Şara ile Bin Selman bir ay içinde ikinci kez görüştü

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 4 Kasım’da Riyad’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Bu görüşme, iki liderin bir aydan kısa süre içindeki ikinci buluşması oldu.

Ziyaret sırasında iki ülke arasında savunma iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmanın ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı.

Reuters’a konuşan Suriyeli diplomat, anlaşmayı geniş kapsamlı bir askeri iş birliği çerçevesi olarak tanımladı ve gelecekte daha kapsamlı savunma ortaklıklarına dönüşebileceğini belirtti.

ABD'den Suriye'ye bölgesel savaş uyarısı

Reuters’a konuşan üst düzey ABD yetkilisine göre Washington yönetimi, Suriye’yi Suudi Arabistan’a askeri destek konusunda ihtiyatlı davranmaya çağırdı.

ABD yönetimi, Suriyeli askerlerin Yemen savaşına doğrudan katılmasının Şam’ı bugüne kadar dışında kalmayı başardığı daha geniş bölgesel çatışmaya sürükleyebileceğinden endişe ediyor.

Suriye, 2024 yılında Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden sonra Suudi Arabistan ve ABD ile yakın ilişkiler geliştirdi. Yeni Suriye ordusunun önemli bölümünü, yıllarca Esad güçlerine ve onları destekleyen İran bağlantılı silahlı gruplara karşı savaşmış eski muhalifler oluşturuyor.

Bu askeri deneyim, Suudi Arabistan’ın özellikle Husilerle mücadelede yararlanmak istediği alanlardan biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasındaki savunma anlaşmasını onayladı

Bölgedeki askeri iş birliğinin genişlediği bir dönemde Türkiye de 5 Kasım Perşembe günü, Pakistan ve Suudi Arabistan ile ağustos ayında Mekke’de imzalanan savunma anlaşmasını onayladı.

Reuters’a göre bu adım, Ankara’nın Riyad’a askeri destek sağlamasının önünü açtı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani de Bahreyn’de düzenlenen bir konferansta, ülkesinin Mekke anlaşmasına katılma olasılığının değerlendirildiğini açıklamıştı. Şeybani, Körfez ülkelerinin güvenliğini bölgesel güvenliğin bir parçası olarak gördüklerini belirterek, sınır ötesinde faaliyet gösteren silahlı grupların oluşturduğu tehditlere karşı Körfez ülkelerinin yanında olduklarını söylemişti.

Üst düzey Suriyeli diplomat da Suudi Arabistan ile imzalanan son anlaşmanın gelecekte Mekke anlaşmasına benzer daha geniş bir savunma iş birliğine dönüşebileceğini ifade etti.

Suudi Arabistan'dan Suriye'ye 403 milyon dolarlık kredi

İki ülke arasındaki yakınlaşma askeri alanla sınırlı kalmadı. Suudi Kalkınma Fonu, 4 Kasım’da Suriye Maliye Bakanlığı ile toplam değeri 403 milyon doları aşan altı kredi anlaşması imzaladı.

Uygun koşullu kalkınma kredilerinin Suriye’deki altyapı, kalkınma ve kamu hizmetleri sektörlerini desteklemesi hedefleniyor. Yıllarca süren savaşın ardından ekonomisini yeniden canlandırmaya çalışan Suriye’nin yeniden inşa maliyetinin yüz milyarlarca doları bulacağı tahmin ediliyor.

Husiler Suudi petrol tesislerini ve havalimanlarını hedef alıyor

Suudi Arabistan ile İran destekli Husiler arasındaki çatışmalar, Orta Doğu’daki daha geniş savaşın etkisiyle temmuz ayında yeniden şiddetlendi. Husiler, Yemen hükümetinin kontrolündeki bazı bölgelerde toprak kazanırken, Suudi Arabistan tarafından desteklenen Yemen hükümeti güçleri de sınırlı ilerlemeler kaydetti.

Husiler Suudi Arabistan’daki havalimanlarına ve petrol tesislerine füze saldırıları düzenlerken, Riyad yönetimi Yemenli müttefiklerini desteklemek amacıyla hava operasyonları gerçekleştirdi.

Reuters, ekim ayında yayımladığı bir başka haberinde, Suriye’nin Suudi Arabistan’a askeri yardım sağlama seçeneklerini değerlendirdiğini bildirmişti. Bu seçenekler arasında Suudi Arabistan’ı saldırılardan korumaya yönelik savunma desteği ile Husilere karşı savaşan Yemen birliklerine yardımcı olmak üzere doğrudan askeri güç gönderilmesi de bulunuyordu.

Kaynak: Reuters

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın