Özel Haber

Uluslararası organize suç raporunda KKTC'ye yönelik iddialar

İsviçre merkezli, uluslarası ‘Ulusötesi Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim’in 2021 raporunda KKTC için ciddi iddialar ortaya atıldı.

İsviçre merkezli, uluslarası ‘Ulusötesi Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim’in 193 ülkenin suçluluk düzeyini ve organize suça karşı dayanıklılığını ölçtüğü Küresel Organize Suç Endeksi ve Raporu yayınlandı. 

Ülkeleri suç pazarları, suç aktörleri ve dayanıklılıklarına göre değerlendiren endeks her iki senede bir yayınlanıyor. Endeksin ülke bazında raporları için 350’den fazla uzman çalışıyor. 

Avrupa Birliği, ABD Dışişleri Bakanlığı ve INTERPOL (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) tarafından fonlanan raporun Kıbrıs bölümünde yer alan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adıyla anılan KKTC için ciddi bir iddia ortaya atıldı ve KKTC’nin cihatçı örgüt İslam Devleti (IŞİD’in 2014’den bu yana kullandığı adı) tarafından çıkarılarak Suriye’den Türkiye’ye gelen kaçak petrolle ve Libya’dan alınan kaçak rafine petrol ürünlerinin Avrupa pazarlarına gönderilmesi ile bağlantılı olduğu ileri sürüldü.

Girişimin Türkiye raporunda ise “Türkiye’de üst düzey politikacıların IŞİD’den milyonlarca dolar değerinde petrol satın aldığı, Türkiye ve Irak petrolü kisvesi altında bu petrolün yasadışı satışını gerçekleştirdiklerini gösteren yeterli kanıt vardır” iddiasında bulunuldu.

Raporda, kandırılmış pek çok göçmenin İtalya, İspanya veya Yunanistan’a gideceklerini sanarak KKTC’ye getirildiği öne sürüldü. 

Kıbrıs’ın güneyinde Rus suç gruplarının öne çıktığı, İngiliz, Doğu Avrupa ve Asya organize suç gruplarının da varlık gösterdiği belirtilen raporda, KKTC’de Türk suç gruplarının varlığına işaret edildi.

Kıbrıs’a esrar, kokain ve sentetik uyuşturucuların çoğunlukla diğer Avrupa ülkelerinden üzerinden girdiği kaydedildi. Kokainin Belçika üzerinden Avrupa’ya girdikten sonra Hollanda’dan Kıbrıs’a yolcu uçuşları veya hava yolu ile gönderildiği belirtildi. Sentetik uyuşturucular amfetamin, metamfetamin ve ekstazinin turist sezonunda arttığı Kıbrıs’ta, sentetik uyuşturucuların çoğunlukla hava yoluyla getirildiği ve genellikle Hollanda menşeli olduğu aktarıldı.

Kıbrıs’ta suç ağlarının uyuşturucu kaçakçılığında ve ayrıca yasadışı kumar ve kadın ticaretinde etkili olduğu, Yaklaşık 15 mafya tarzı grubun özellikle Lefkoşa, Gazimağusa, Baf ve Limasol’da faaliyet gösterdiği kaydedildi. Gazimağusa Limanı'nın daha spesifik olarak, ‘silah ve mal kaçakçılığı'nda öne çıktığı ileri sürüldü.
Kaynak: Global Organized Crime Index

İngilizce hazırlanmış Kıbrıs raporunu aşağıda kaydırarak okuyabilirsiniz:

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın