Dünya

Nijerya ve Güney Afrika gri listeye alındı; Fas ve Kamboçya gri listeden çıkarıldı

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) 22 Şubat’ta başlayan Genel Kurul’un son gününde, bugün yaptığı toplantıda Nijerya ve Güney Afrika'yı gri listeye aldı. Fas ve Kamboçya gri listeden çıkarken, Türkiye gri listede kalmaya devam edecek. Rusya’nın FATF üyeliği ise son toplantıda askıya alındı.

Singapurlu T. Raja Kumar'ın başkanlığındaki Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF, Financial Action Task Force) Genel Kurulu bugün sona erdi.

Genel Kurul, 200'den fazla ülkeden delegenin katılımıyla Paris'teki FATF Genel Merkezi'nde, 22-24 Şubat tarihleri arasında yapıldı.

Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'yı 'yasa dışı', 'sebepsiz' ve 'haksız' işgalinden bir yıl sonra, FATF, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı devam eden ve yoğunlaşan saldırılarının uluslararası iş birliği ve karşılıklı saygı taahhüdüne aykırı olduğunu vurguladı ve Rusya Federasyonu’nun üyeliğini askıya aldı.

Kara para aklama, terörizmin finansmanındaki eksikliklerinden ötürü Güney Afrika ve Nijerya gri listeye alınırken, Fas ve Kamboçya eksikliklerini tamamladığı için gri listeden çıkarıldı. Fas ve Kamboçya’nın gri listeden çıkarılması genel olarak iki ülkenin ve yerel bankaların derecelendirmeleri üzerinde olumlu bir etki yaratacak, iki ülkenin imajını ve uluslararası finans kurumlarıyla müzakerelerdeki konumunu ve yabancı yatırımcıların Fas ve Kamboçya ekonomilere olan güvenini güçlendirecek.

Gri listede kalmaya devam eden Türkiye'nin 7 madde altındaki eksiklikleri tamamlaması gerekiyor.

Bu maddeler,

(1) Tüm sektörlerdeki denetçiler tarafından riskle orantılı olarak yerinde denetimlerin artırılması;

(2) Kara paranın aklanması araştırmalarını desteklemek için finansal istihbarat kullanımının artırılması;

(3) Daha karmaşık kara para aklama soruşturmalarının ve kovuşturmalarının yürütülmesi;

(4) Risk değerlendirmelerinin güncellenmesi ve bilgilendirmelerde müsadere ve terörizmin finansmanına ilişkin istatistiklerin kullanılması;

(5) Terör davalarında daha fazla mali soruşturma yürütülmesi, BM tarafından belirlenen gruplarla ilgili terörizmin finansmanı soruşturma ve kovuşturmalarına öncelik verilmesi ve terörizmin finansmanı soruşturmalarının finansman ve destek ağlarını belirlemek için genişletilmesinin sağlanması;

(6) Türkiye'nin risk profiline uygun olarak, BM tarafından belirlenen gruplarla ilgili olarak üçüncü ülkelere giden mali yaptırım taleplerinin takip edilmesi;

(7) Kâr amacı gütmeyen kuruluşların terörizmin finansmanı için kötüye kullanımlarını önlemek ve gözetimleri için riske dayalı bir yaklaşımın tam olarak uygulanmasıdır.
Kaynak: FATF

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın