Dünya

Kemal Kılıçdaroğlu’nun geri alacağını vadettiği 418 milyar dolar nasıl hesaplandı?

Türkiye’de Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyası vaatlerinden 418 milyar doların ülkeye geri getirileceği şeklindeki iddiasında, 418 milyar doların nasıl hesaplandığı ortaya çıktı. CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) İstanbul Milletvekili ve uluslararası denetim uzmanı Aykut Erdoğdu, aralarında kendisinin de bulunduğu 18 kişilik ekibin 9 aylık çalışması sonucunda bu rakamın hesaplandığını açıkladı.

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) İstanbul Milletvekili ve uluslararası denetim uzmanı Aykut Erdoğdu, Sözcü gazetesinden gazeteci Uğur Dündar’la görüştü ve 418 milyar dolarla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Aykut Erdoğdu kendisinin de içinde olduğu savcılar, emniyet mensupları, denetçiler, MASAK uzmanları, maliye, hazine ve planlama uzmanları, sektör uzmanları ve bilişim uzmanlarından oluşan 18 kişilik bir ekiple çalışma yapıldığını, 418 milyar doların, “yolsuzluk riskinin en yüksek olduğu kamu ihaleleri, imar ve inşaat işleri, vergi ve primler, banka ve sermaye piyasaları ile enerji ve madencilik sektörlerinde yapılan yolsuzluklar sonucunda oluşan kamu zararının toplamı” olduğunu açıkladı.

18 kişilik uzman ekip çalışmaya 2022 yılı Ocak ayında başladı ve 2022 Kasım ayında Kemal Kılıçdaroğlu'na sunuldu

Çalışmanın 2022 yılı Ocak ayında başladığını ve 2022 Kasım ayında Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulduğunu kaydeden Aykut Erdoğdu, çalışma için 10 binlerce sayfalık Sayıştay raporlarının, teftiş kurulu raporlarının, iddianamelerin, sektör raporlarının, faaliyet raporlarının ve basına yansıyan haberlerin incelendiğini belirtti. 

Türkiye’deki Kamu İhale Kurumu’nun tüm kamu ihalelerinin özet bilgisinin bulunduğu ihale dosyasında 600 milyar dolarlık ihale verisini incelediklerini, bilgisayar destekli istatistik programlarını kullanarak analizler yaptıklarını açıklayan CHP İstanbul Milletvekili ve uluslararası denetim uzmanı, “Bu analizler sonucunda açık ihale ile pazarlık usulü ihale arasında çok net bir kamu zararı ortaya çıktı. Bu sonuç bizim dosya bulgularımızla örtüşen sonuçlardı” ifadelerini kullandı.

İşlem sayısı çok olan sektörlerde bilgisayar destekli yazılımlar kullandıklarını, bu nedenle ekipte iki bilişim uzmanın da çalıştığını ifade eden milletvekili, 100'ün üzerinde özelleştirme işleminde dosya bazlı incelemeler yaptıklarını, örneğin TELEKOM dosyalarının sadece incelenmesi değil depolanması dahi büyük sorun olunca, belgeleri tarayıp dijital ortama almak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Kamu ihale yolsuzlukları analizinin sonuçlarını bütçe ve milli gelir verileri ile test ettiklerini, imar ve inşaat yolsuzlukları verilerini TÜİK inşaat ve konut verileri ile kontrol ettiklerini, akaryakıt kaçakçılığı verilerini Türkiye'deki araç sayısı, yıllık ekonomik büyüme ve tüketim miktarları ile test ettiklerini belirten uzman milletvekili, bunun kolay bir iş olmadığını çünkü İstanbul Boğazı kıyısında yapılan bir gökdelen ile Şırnak'ta yapılan apartmanlarda konut sayısı aynı görünse de imar rantı arasında milyonlarca kat fark olduğunu, bu yüzden mikro datalara inerek analiz yaptıklarını vurguladı.

Bu paranın tahsilatına yönelik girişimde dosyaların güçlü delillerle ve sağlam hukuki dayanaklarla hazırlanması gerektiğini kaydeden CHP İstanbul milletvekili, bu paranın geri alınabilmesi için bazı özel yasaların çıkması gerektiğini de ifade etti.

Erdoğdu, “Öncelikle Kemal Bey ülkenin ekonomik durumunu görüyor. Emekçi kesim yıllardır sahte enflasyon açıklamalarıyla aç bırakıldı. Bu insanları hak kayıplarının telafi edilmesi gerekiyor. Üstelik 100 milyar dolara yakın maliyet çıkaran deprem gördük. Bütün bu maliyetleri ya ek vergiler ile ya da borçlanma ile karşılamak zorundayız. Oysa Hazine'den çalınmış 418 milyar dolar gözümüzün önünde duruyor. 418 milyar doları hırsızlardan tahsil edilecek özel bir servet vergisi olarak düşünebilirsiniz.

Kemal Bey çalanın yanına kâr kalmasını istemiyor. Eğer bu paranın peşine düşülmezse yolsuzlukla zengin olmak meşrulaşır. İş yapma ahlakı bozulur. Çürüme tüm kurumlara yayılır ve devletimiz çöker diye düşünüyor. Bize sunum sonrası yaptığı konuşmada böyle anlattı. Umarım seçilir ve Hazine'den çalınan 418 milyar doları halka iade eder” dedi.

"Türkiye'de yolsuzlukla mücadele, terörle mücadele kadar tehlikeli"

Gazeteci Uğur Dündar’la yaptığı röportajda milletvekilinin, “Doğrusunu söylemek gerekirse ilk defa korkuyorum. Bu ülkede yolsuzlukla mücadele, terörle mücadele kadar tehlikeli. Karşınızdaki çeteler çok güçlü. Devlet ayakları var. Mafya ayakları var. Terör ayakları bile var. Benim korkum kendimle değil ailemle ilgili. Bu korku ölümle ilgili de değil, ölümden beter edebiliyorlar. Attığım her adımın izlendiğini biliyorum. Ben cumhuriyet tarihinde dokunulmazlığı olmasına rağmen yargılanıp hapis cezası almış tek milletvekiliyim. Suçum yolsuzlukla mücadele. Terör suçlarında dahi bu yapılmadı. Bana atılan iftiraları saymıyorum bile.

Karşımızda bir suç örgütü var. Bu örgüt 418 milyar dolar ile ilgili tanıtım filmlerimizi televizyonlarda yayınlatmadı. Çok güçlü ve tehlikeliler. Bu yüzden bizimle çalışan uzmanların adını sır gibi saklıyoruz. Güvenlik kaygısıyla sunumlar sadece Genel Başkan'a yapıldı ve bu yüzden Genel Başkan'ın masasında bulunan 440 sayfalık rapor kamuoyuna açıklanmadı. Konu ile ilgili parti yöneticilerine sadece rakamları ve varsayımları içeren 10 sayfalık bir bilgi notu verildi” demesi dikkat çekti.
Kaynak: Sözcü gazetesi

Aykut Erdoğdu kimdir?

1993 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. Yüksek Lisansını Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde "Kamu Politikaları ve Yönetimi" üzerine yaptı.

1995 yılında Hazine Müsteşarlığı stajyer hazine kontrolörlüğüne atandı. Bir süre sonra hazine başkontrolörlüğüne getirildi.

2004 yılında ABD'de çalışmalarda bulundu. 2005 yılında ABD İç Denetçiler Enstitüsü’nden uluslararası geçerliliği olan Sertifikalı İç Denetçi ("Certified Internal Auditor") unvanı aldı.

Ayrıca Hazine Müsteşarlığındaki görevi sırasında Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Avrupa Birliği fonlarıyla finanse edilen çeşitli projelerin başdenetçisi olarak görev yaptı.

İlk defa 2011 genel seçimleri'nde CHP İstanbul 2. Bölge milletvekili olarak meclise girdi. Milletvekilliği döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyeliği ve komisyonda partisinin grup sözcülüğü görevlerini yürüttü.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrası oluşturulan CHP Kriz Masası’nın Başkanlığı’na getirildi. 6 Eylül 2014 tarihinde CHP Parti Meclisi üyesi seçildi fakat 23 Ekim 2014 tarihine Parti Meclisi üyeliğinden istifa etti. Haziran 2015, Kasım 2015 ve 2018 Türkiye genel seçimlerinde tekrar CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. 

Eski eşi Özge Pömen'in 25 Haziran 2022 tarihinde sosyal medyada paylaştığı bir videoda, Aydoğdu'nun yeni eşi Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyesi Tuba Torun'un Parti Meclisi'ne girmesi için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile defalarca konuştuğunu söylediği duyuldu. Aydoğdu, bunun üzerine özür diledi. 29 Haziran 2022'de eşi Tuba Torun ile birlikte CHP'den istifa etti. Erdoğdu, 1 Şubat 2023 tarihinde CHP'ye yeniden üye oldu. 

Kaynaklar: Aykut Erdoğdu kişisel web sitesi, Vikipedi

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın