Hollanda’da Amsterdam'ın yaklaşık 13 km güneydoğusundaki Abcoude'da gerçekleşen “17 yaşındaki Lisa cinayeti” Hollanda ve komşusu Belçika'da büyük bir öfkeye yol açtı.
Amsterdam Başsavcısı René de Beukelaer, polisin cinayet şüphelisini tutukladığı haberinin duyulmasından iki saatten kısa bir süre sonra cuma akşamı Amsterdam'da işlenen suçla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
Kurban, gece dışarı çıktıktan sonra salı gecesi saat 03:30 civarında Amsterdam'ın Leidseplein semtinden Abcoude'daki evine bisikletle gidiyordu. 15 kilometrelik bisiklet yolculuğunun yarısını geçtikten hemen sonra, Ziggo Dome konser salonu yakınlarında kendisini takip eden bir adam fark etti. Acil durum numarası 112'yi aradı, ancak tüm yardımlar çok geç geldi. Polis, sabah 04:15 civarında Duivendrecht'teki Holterbergweg'de bisiklet yolunun yanında cansız bedenini buldu. Şiddetle öldürüldüğü kısa sürede anlaşıldı. Amsterdam Polis Şefi Peter Holla basın toplantısında, "Boynunda da dahil olmak üzere birden fazla bıçak ve kesik yarası vardı," dedi. Cinsel istismara dair hiçbir belirti yoktu.
Zanlının daha önce başka bir bisikletli kadına cinsel saldırı yapan kişi olduğuna dair ciddi bulgulara ulaşıldı
Şüpheli fail, 22 yaşında bir erkek ve perşembe akşamı Amsterdam'ın Weesperzijde semtinde daha önce işlenen bir cinsel suçla bağlantılı olarak tutuklandı. Polis Şefi Holla, daha önce, 14-15 Ağustos gecesi kimliği belirsiz bir adam tarafından bisikletinden sürüklenen bir kadının "birkaç kez dövüldüğünü ve ardından cinsel saldırıya uğradığını" söyledi. Soruşturma sırasında yetkililer, söz konusu adamın Lisa'yı vahşice öldüren adamla aynı kişi olduğuna dair "ciddi bulgular" elde etti. Holla, şüphelinin ayrıca 10 Ağustos'ta "cinsel saldırı girişimi" yaşanan bir olayla da bağlantılı olduğunu söyledi.
Yetkililer, soruşturmanın devamını tehlikeye atmamak için şüphelinin kimliği hakkında fazla bilgi paylaşamadı. Ancak başsavcı, şüphelinin "COA'da (Mülteci Kabul Merkezi) sığınmacı olarak ikamet eden bir adam" olduğunu belirtti. Pazartesi günü cinayet ve tecavüz şüphesiyle sorgu hakiminin karşısına çıkacak.
10 Ağustos'ta saldırıya uğrayan kadın, Lisa'nın öldürülmesinin ardından polisin cinsel istismar mağdurlarını ifade vermeye çağırmasıyla 20 Ağustos'ta polise şikâyette bulundu. Savcı, basın toplantısında olası mağdur kadınların polise şikâyet yapması çağrısını yineledi.
Kadınlar geceleri özgürce ve korkusuzca dışarı çıkmak istiyor
Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema da cuma günü yaptığı konuşmada, "Kadınların ve kız çocuklarının güvenliği hafife alınamaz ve bu, toplumumuz için bir lekedir." dedi. Sosyal medyada cinayete öfkelenen birçok Hollandalıya katılarak, "Binlerce kadın haklı olarak gecenin kendilerine geri verilmesini talep ediyor. Okula bisikletle gitmek, dışarı çıkmak ve şehrin tadını çıkarmak -hayat ve özgürlük- korkusuzca mümkün olmalı." Halsema, "kadın cinayetleri, cinsel şiddet ve her türlü kadın düşmanlığıyla mücadele etmek için" "yeni önlemleri hızla duyuracağına" söz verdi.
Lisa için yazılan şiirler sosyal medyada yoğun olarak paylaşılıyor
Hollandalı oyuncu ve yazar Nienke'nin Gravemade adlı şiiri sosyal medyada geniş çapta paylaşıldı. Şiirde, kadınların geceleri kendilerini güvende hissetme ve özgürce hareket etme hakkına sahip olduklarından bahsediyor. Metne, #reclaimthenight [#Geceyi geri al] anlamına gelen bir hashtag eşlik ediyor.
Polis’in “kız açık tenliydi, omuz hizasında sarı saçları vardı ve açık gri bir kapüşonlu üst, açık gri bir pantolon ve siyah Adidas spor ayakkabılar giyiyordu. Bisikletinin gidonundan kırmızı bir çanta sarkıyordu. Cowboy marka açık gri bir erkek elektrikli bisiklete biniyordu.” açıklamasında atfen, yazar; "Kırmızı çanta. Sürekli kırmızı çantasını düşünüyorum. Gece boyunca bisikletini sürerken gidonundan sallanıyordu. O gece ona da aitti, çünkü hepimizin gününde 24 saat var. 24 saat ki nasıl ve nerede istersek öyle kullanmakta özgürüz. diye yazdı.
Başka bir Hollandalı yazar Lois Kruidenier ise Lisa için şu şiiri yazdı:
"Eve vardığında bana mesaj at.
Tamam, peki kulaklıklarım nerede?
Canlı konumumu paylaşırım,
o karanlık yoldan geçmek yerine dolanmayı seçerim.
Topuklularımı çıkarır, spor ayakkabılarımı giyerim
ışığı kapalı bisikletime binmeden önce.
Saçımı topuz yapar ya da montumun içine saklarım,
olabildiğince görünmez olmaya çalışırım.
Müziği çok kısık dinlerim,
pedallarımda tam bir teyakkuz vardır.
Bir adam görürüm ama ona bakmam,
kırmızı ışıkta durmam, çünkü bu çok zaman alır.
‘Merhaba baba!’ diye bağırırım telefona,
oysa hattın ucunda kimse yoktur.
Zırhımı yalnızca kapıyı kapattığımda çıkarırım.
Oysa güvenle eve varmak, herkesin hakkı olmalı değil mi?"
(ChatGPT5 yardımıyla çevrilmiştir.)
Yaşanan olay, “mağduru suçlayanlar"la tartışmayı da alevlendirdi.
“Neden arkadaşlarıyla taksiye binmedi ki? Gerçekten gece o saatte tek başına bisiklete binmek akıllıca mıydı? O saatte hâlâ bisiklet sürüyor olması mantıklı mıydı? Neden ille de o kıyafeti seçti?” yorumlarına cevaben kadınlar "suç"un Lisa'da değil, failde olduğunun altını çiziyor.
Kaynaklar: De Standaard - Hart van
Yorumunuz