Dünya

Harekete geçin: Kalp sağlığı için uyumak bile oturmaktan daha iyi

Avrupa Kalp Dergisi'nda yayımlanan, alanında ilk olan bir bilimsel çalışma, kalp sağlığı için ayakta durmanın, hatta uyumanın bile oturmaktan daha iyi olduğunu belirledi.

İngiliz Kalp Vakfı’nın desteklediği, 'European Heart Journal'de (Avrupa Kalp Dergisi) yayımlanan bir çalışma, 24 saatlik gün boyunca farklı hareket kalıplarının kalp sağlığı ile nasıl ilişkili olduğunu değerlendirdi. Çalışma alanında bir ilk… 

Kalp ve dolaşıma ilişkin tüm hastalıkları kapsayan kardiyovasküler hastalık, küresel olarak birinci sıradaki ölüm nedenidir. 

2021'de her üç ölümden birinin (20,5 milyon kişi) nedeni kardiyovasküler hastalıktı ve koroner kalp hastalığı tek başına en büyük katildi. 1997'den bu yana, dünya genelinde kardiyovasküler hastalıklarla yaşayan insan sayısı iki katına çıktı ve bu rakamın daha da artması bekleniyor.

University College London'dan (UCL, Londra Üniversitesi Akademisi) araştırmacılar, 5 ülkeden 15.246 kişiyi kapsayan ve gün boyunca yapılan hareketleri, altı genel göstergeyle ölçen 6 çalışmadan elde edilen verileri analiz etti ve bu aktivitelerin kalp sağlığı ile nasıl ilişkili olduğunu araştırdı. Her katılımcı, 24 saatlik gün boyunca yaptıkları aktivitelerinin ölçülmesi için giyilebilir bir cihaz kullandı ve katılımcıların kalp sağlıkları ölçüldü.

Araştırmacılar, araştırma için genel olarak 24 saatlik gün için davranış hiyerarşisi oluşturdu. Orta-şiddetli aktivite yapmak için harcanan zamanın, kalp sağlığına en fazla faydayı sağladığı kaydedildi. Hareketsizliğin olumsuz etkisine kıyasla kalp sağlığı için fayda sağlayan diğer aktivitelerin, hafif aktivite yapmak, ayakta durmak ve uyumak olduğu belirlendi.

Ekip, her senaryonun kalp sağlığı üzerindeki etkisini tahmin etmek üzere bir bireyin bir hafta boyunca, her gün bir davranışın çeşitli miktarlarını değiştirmesi durumunda ne olacağını modelledi. Hareketsiz davranışa nazaran beş dakika kadar kısa bir süre orta-şiddetli aktivite yapmanın bile kalp sağlığı üzerinde gözle görülür bir etkisi oldu.

Örneğin, ortalama Vücut Kitle İndeksi 26.5 olan 54 yaşındaki bir kadın için, 30 dakikalık bir değişiklik, Vücut Kitle İndeksinde 0.64'lük bir düşüş sağladı ki bu da %2.4'lük bir farktır. Günlük 30 dakikalık oturma veya yatma süresini orta veya şiddetli egzersizle değiştirmenin, bel çevresinde 2,5 cm’lik (% 2,7) bir erimeye veya glikozlu hemoglobinde 1,33 mmol / mol (% 3,6) bir düşmeye yarayacağı belirlendi. 

Çalışmanın baş yazarı, UCL Cerrahi ve Girişimsel Bilim ve Spor, Egzersiz ve Sağlık Enstitüsü'nden Dr. Jo Blodgett şunları söyledi: "Araştırmamızdan elde edilen en büyük sonuç, nasıl hareket ettiğinize dair küçük değişikliklerin kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ve hareketin yoğunluğunun önemli olmasıydı. Gözlemlediğimiz en faydalı değişiklik, oturmayı orta ila şiddetli bir aktivite ile değiştirmekti. Bu bir koşu, tempolu bir yürüyüş ya da merdiven çıkmak olabilir. Temelde kalp atış hızınızı yükselten ve daha hızlı nefes almanızı sağlayan herhangi bir aktiviteyi, bir veya iki dakika bile yapmak faydalıdır.”

Araştırmacılar, güçlü aktivite yapmak için harcanan zamanın kalp sağlığını iyileştirmenin en hızlı yolu olmasına rağmen, kalp sağlığını korumanın başka yolları da olduğuna dikkat çekti. Sadece aktivitenin yoğunluğu ne kadar düşükse, somut bir fayda elde etmeye başlamak için o kadar uzun süre gerekir. Örneğin, oturma masası yerine günde birkaç saat ayakta durmanızı sağlayacak yükseltilebilir bir masa kullanmak tercih edilebilir.


Araştırmada ayrıca, en az aktif olanların, hareketsiz davranışlardan daha aktif olanlara geçişten en büyük faydayı elde ettikleri bulundu.

İngiliz Kalp Vakfı Tıbbi Direktör Yardımcısı James Leiper araştırma için, "Egzersizin kardiyovasküler sağlığınız için gerçek faydaları olabileceğini zaten biliyoruz ve bu cesaret verici araştırma, günlük rutininizdeki küçük ayarlamaların kalp krizi veya felç geçirme ihtimalinizi azaltabileceğini gösteriyor. Bu çalışma, birkaç dakikalık oturmayı, birkaç dakikalık orta düzeyde aktivite ile değiştirmenin bile Vücut Kitle İndeksinizi, kolesterolünüzü, bel ölçünüzü iyileştirebileceğini ve daha birçok fiziksel fayda sağlanabileceğini gösteriyor” dedi ve ekledi:

"Aktif olmak her zaman kolay değildir ve uzun vadede rutine bağlayacağınız ve zevk aldığınız değişiklikler yapmak önemlidir. Kalp atış hızınızı artıran her şey faydalı olabilir. Günlük rutine, telefon görüşmeleri yaparken yürümek veya her saat başı kalkıp bazı zıplama hareketleri yapmak üzere alarm kurmak gibi 'aktivite atıştırmalıkları' eklemek, sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı alışkanlığı kazanılması için harika bir yoludur.”

Kaynak: Science Daily

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın