Dünya

Çin, yapay zekayı ilkokullarda zorunlu ders haline getiriyor

Çin’in önde gelen şehirlerinde sonbahardan itibaren uygulanmaya başlayacak yeni düzenlemeler, yapay zeka eğitimini ilkokuldan liseye kadar tüm kademelerde kapsamlı biçimde yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Çin'de Pekin, Guangzhou ve Güneybatı Çin'in Sichuan eyaletindeki Chengdu gibi bazı şehirlerde ilkokul ve ortaokullarda genel yapay zeka (YZ) eğitimi başlatılıyor.

Global Times’ın haberine göre, Pekin'deki ilkokul ve ortaokulların sonbahar döneminden başlayarak en az sekiz ders saati olacak şekilde genel YZ eğitimini tam olarak uygulamaya başlayacak.

Yürürlüğe giren yeni düzenlemeler, YZ eğitimi için farklı okul kademeleri arasında kesintisiz bir bağlantı mekanizması kuruyor. Ayrıca, YZ ders değerlendirme sonuçlarının öğrencilerin genel değerlendirmelerine dahil edileceği belirtiliyor.

Dersler, YZ ile ilgili dört alana odaklanacak: Temel kavramlar, uygulamalar ve teknolojiler, uygulama yöntemleri ve etik ve toplum.

Güney Çin'in Guangdong eyaleti de YZ müfredatını ana hatlarıyla belirten düzenlemeler yayınladı. Müfredat dört bölümden oluşuyor: YZ ve yaşam, YZ uygulama teknolojileri, YZ uygulaması ve inovasyonu ve YZ ve toplum.

"YZ uygulama teknolojileri" bölümünde, her eğitim aşaması için farklı öğrenme hedefleri belirleniyor. İlkokul öğrencileri, makine öğrenimi ve veri işlemeyle ilgili temel kavramlarla basit bir şekilde tanışıyor ve grafiksel programlama platformları aracılığıyla insan-bilgisayar ve insan-zeka etkileşimini deneyimliyor. 

Ortaokul düzeyinde, öğrenciler veri işleme, algoritmalar ve bilgi işlem gücü arasındaki ilişki hakkında örneklerle bilgi ediniyor ve belirli sorun senaryolarına dayalı farklı uygulama yöntemlerini keşfediyor.

Lise düzeyinde dersler, öğrencilerin makine öğrenimi ve derin öğrenmenin temellerini ve sınırlamalarını, ayrıca temel yapay zeka teknolojilerinin eğilimlerini ve uygulamalarını anlamalarına yardımcı olmaya odaklanıyor.

Yönetmelik, öğrencilerin ortak veri etiketleme araçlarını kullanmayı öğrenmelerini, eksik ya da hatalı verileri nasıl düzelteceklerini bilmelerini, sınıflandırma, kümeleme ve karar ağaçları gibi temel makine öğrenimi algoritmalarını kavramalarını ve konuşma tanıma, görüntü işleme, doğal dil işleme, biyometrik tanımlama ile üretken yapay zeka gibi temel uygulamalara genel bir bakış kazanmalarını öngörüyor.

Chengdu'daki bir lise, robotik, dronlar, bilgisayar bilimi, matematik modelleme, kimya ve malzemeler ve geleceğin şehirleri gibi özel STEM dersleri geliştirmek için üniversiteler ve ileri teknoloji şirketleriyle iş birliği yapıyor. Öğrencilerin gelecekteki kariyerlerini ilgi alanlarına ve güçlü yönlerine göre planlamaları teşvik ediliyor.

Pekin Belediye Eğitim Komisyonu tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre, yapay zeka ders değerlendirmeleri ilkokul ve ortaokul boyunca öğrencilerin kapsamlı değerlendirme sistemlerine entegre edilecek. 

Öğrencilerin yapay zeka uygulama becerileri bilgi testleri, proje sunumları, çalışma sergileri ve tematik tartışmalar yoluyla değerlendirilecek, elektronik öğrenme portföyleri ise öğrenmede ilerlemelerini, aşamalı başarılarını ve beceri gelişimlerini gerçek zamanlı olarak takip edecek.

Pekin ayrıca yapay zeka eğitimini desteklemek için üniversiteler, araştırma enstitüleri ve yüksek teknoloji şirketleri gibi yerel teknolojik kaynakları da kullanacak. Öğrencilerin yapay zeka ile doğrudan etkileşime girmesine olanak sağlamak için yapay zeka laboratuvarları, deneyim merkezleri ve sergi salonları gibi daha fazla tesis kurulacak.

Kaynak: Global Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın