Dünya

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimini Rusya ile diyalog yanlısı İliyana Yotova önde tamamladı

Bulgaristan'da 1 Kasım Pazar günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, sandık çıkış anketlerine göre görevdeki Cumhurbaşkanı İliyana Yotova oyların yüzde 50,7 ila 52,5'ini aldı. Ukrayna'daki savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesini savunan Yotova'nın seçim zaferinin resmî sonuçlarla kesinleşmesi halinde, Bulgaristan tarihinde halk tarafından cumhurbaşkanı seçilen ilk kadın olacak.

Bulgaristan'da 1 Kasım Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, sandık çıkış anketlerine göre İliyana Yotova rakibi Andrey Gyurov'u geride bıraktı. Rumen Radev'in Ocak 2026'da görevinden ayrılmasının ardından cumhurbaşkanlığını devralan Yotova, seçimlere görevdeki cumhurbaşkanı olarak katıldı.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre Yotova, farklı anketlerde oyların yüzde 50,7 ila 52,5'ini alırken, Batı yanlısı muhalefetin desteklediği eski geçici Başbakan Gyurov'un oy oranı yüzde 43,4 ila 44 arasında kaldı.

62 yaşındaki Yotova, Bulgaristan'ın seçimle göreve gelen ilk kadın cumhurbaşkanı olacak.

İlk turda seçmenlerin yalnızca yüzde 23'ü sandığa gitmişti

25 Ekim'de yapılan ilk turda Yotova, Gyurov'un 2,8 puan önünde tamamlamıştı.

Seçime katılım ise tarihi düzeyde düşük gerçekleşmiş, seçim yetkililerine göre kayıtlı seçmenlerin yalnızca yüzde 23'ü oy kullanmıştı.

İkinci tur, Bulgaristan'da Rusya ile ilişkiler ve Ukrayna savaşına yönelik politikalar konusunda derin görüş ayrılıklarının yaşandığı bir dönemde gerçekleştirildi.

Seçmenler, ekonomik sorunların ağırlaştığı ve Karadeniz'de ticari gemilere yönelik insansız hava aracı saldırılarının arttığı bir ortamda sandık başına gitti. Son dönemdeki saldırılarda denizciler arasında ölen ve kaybolanlar olduğu bildirildi.

Yotova: “Barış ancak müzakerelerle sağlanabilir”

Seçim kampanyasının temel tartışma konularından biri Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş oldu.

Rusya ile diyaloğun sürdürülmesini savunan Yotova, perşembe akşamı düzenlenen televizyon tartışmasında barışın ancak müzakereler yoluyla sağlanabileceğini söyledi.

Yotova, Ukrayna'ya daha fazla mali yardım yapılmasının ve gelişmiş silahlar gönderilmesinin savaşı sona erdirmeyeceğini savunarak, bunun daha fazla yıkıma ve her iki tarafta daha fazla insanın yaşamını yitirmesine yol açacağını ileri sürdü.

Gyurov: “Rusya saldırganlığına son vermeli”

Batı yanlısı muhalefetin desteklediği Andrey Gyurov ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını sona erdirmesi gerektiğini vurguladı.

Gyurov, barış sürecinde ilerleme sağlanabilmesi için öncelikle Rusya'nın saldırganlığına son vermesi gerektiğini belirterek, tehditlerin hangi ülkeden kaynaklandığının açıkça ifade edilmesini istedi.

Yotova'yı Moskova'yı doğrudan sorumlu tutmamakla eleştiren Gyurov'un açıklamaları, Bulgaristan'da Rusya ile ilişkiler konusunda süregelen siyasi ayrışmayı da ortaya koydu.

Rusya ile tarihsel olarak yakın ilişkileri bulunan Bulgaristan'da, Ukrayna savaşına ilişkin farklı yaklaşımlar ülke siyasetindeki başlıca tartışma konularından biri olmayı sürdürüyor.

Başbakan Radev de müzakere çağrısını destekliyor

Bulgaristan'ın merkez sol eğilimli Başbakanı Rumen Radev de Yotova gibi Ukrayna'da ateşkes sağlanmasını ve barış müzakerelerinin başlatılmasını savunuyor. Radev, Ukrayna'da ateşkes ve barış görüşmelerinin Karadeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıları sona erdirmenin tek güvenilir yolu olduğunu belirtti.

Karadeniz'de artan güvenlik tehditleri, bölgedeki deniz taşımacılığı ve ticari faaliyetler açısından da önemli bir sorun oluşturuyor.

Gazetecilikten Avrupa Parlamentosu’na, oradan cumhurbaşkanlığına

62 yaşındaki İliyana Yotova, gazetecilik geçmişine sahip bir siyasetçi ve Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin önde gelen isimlerinden biri. Avrupa Parlamentosu üyeliği de yapan Yotova, 2016 ve 2021 yıllarında Rumen Radev ile birlikte cumhurbaşkanı yardımcılığına seçildi.

Radev'in milletvekilliği seçimlerine katılmak amacıyla ocak ayında görevinden ayrılmasının ardından cumhurbaşkanlığı görevini devraldı. Radev'in siyasi hareketi nisan ayında düzenlenen parlamento seçimlerinden galip çıktı.

AB'nin en yoksul ülkesinde ekonomik sorunlar da seçim gündemindeydi

Seçim kampanyasında dış politika ve güvenlik konularının yanı sıra Bulgaristan'daki ekonomik güçlükler de önemli yer tuttu. Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi olarak nitelendirilen Bulgaristan'da Yotova, yoksullukla mücadeleyi öncelikleri arasında gösterdi.

Ülkedeki yoksulluk sorununu ağır bir toplumsal mesele olarak değerlendiren Yotova, ekonomik koşulların iyileştirilmesine yönelik adımlar atma sözü verdi.

Kaynak: Le Monde / AFP

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın