Yunanistan pazartesi günü, Yunanistan'a giden sığınmacıların çoğuna Türkiye’ye gitmelerini önereceği bir kararname yayınladı.
Kararnamede, Türkiye’nin sığınmacıların uluslararası koruma talep edebilecekleri güvenli bir ülke olarak belirlendiği kaydedildi.
Kararname Suriye, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Somali'den gelen sığınmacıları kapsıyor
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ve Göç Bakanlığı'nın hazırladığı ortak kararname, Suriye, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Somali'den gelen sığınmacılar için geçerli olacak.
Yapılan açıklamada, Türkiye'nin bu vatandaşlardan gelen sığınma taleplerini incelemek için tüm kriterleri karşıladığı belirtilerek, sığınmacıların "Türkiye’de ırkları, dinleri, vatandaşlıkları, siyasi inançları veya belirli bir sosyal gruba üyelikleri nedeniyle herhangi bir tehlike altında olmadıkları ve Türkiye’ye sığınma talebinde bulunabilecekleri” ileri sürüldü.
Yunanistan yerine Türkiye
The Washington Post yaptığı yorumda, teorik olarak bu kararnamenin Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'a göç akışını azaltabileceğini, çünkü bu ülkelerden sığınmacıları Türkiye'ye geri göndermesine izin vereceğini ifade etti. Fakat Türkiye’nin kendisi de çok büyük bir göçmen ve mülteci nüfusa sahip…
Ankara, AB ve Atina'dan gelen baskılara rağmen Yunanistan'a ulaşan göçmenleri kendi topraklarına geri alma konusunda pek istek göstermedi.
Yunan yetkililer, Atina'nın bu yıl şu ana kadar Türkiye'den 1.453 kişiyi geri almasını istediğini ancak başarılı olamadıklarını söyledi. Bununla birlikte, Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi pazartesi günkü kararı "yasadışı göç akışlarıyla mücadelede önemli bir adım" olarak nitelendirdi ve bu kararın Türkiye'yi yasadışı göç ve kaçakçılık ağlarını çökertmeye "zorlayacağı”nı söyledi.
Mitarachi, kararın “uluslararası hukukla tamamen uyumlu olduğunu ve Türkiye'yi güvenli bir ülke olarak görmemek için hiçbir nedeni olmayan Suriye, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Somali vatandaşlarının (iltica) taleplerine karşı Yunanistan'ın yasal mevzisini güçlendirdiği”ni sözlerine ekledi.
2015'te 1 milyon insanın Türkiye üzerinden Yunanistan'a giriş yapmasıyla bir rekor kırıldı ve bu insanlar çoğunlukla daha zengin AB ülkelerine geçmek için Yunanistan’a geldi. 2015’ten sonra akış büyük ölçüde azaldı. Şu ana kadar Türkiye'den Yunanistan'a, çoğunlukla deniz yoluyla, çürük gemiler içinde 3.000'den fazla kişi ulaştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, bu kişilerin % 47'si Afgan, % 15'i Suriyeli ve % 9'u Somaliliydi.
Kaynak: The Washington Post
Yorumunuz