Dünya

Rusya'nın kara listeye alınması gelecek hafta değerlendirilecek

Ukrayna'nın sunduğu kanıtlarla Mali Eylem Görev Gücü’nün Rusya’yı listeye alması için üye ülkelerin mutabakatı gerekiyor.

Kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyi yürüten hükümetler arası örgüt olan Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF), Rusya'yı kara listeye alıp almamaya gelecek hafta karar vereceği bildirildi.

Mali Eylem Görev Gücü, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bir yıl sonra Şubat 2023'te Rusya'nın üyeliğini askıya almıştı.

Politico gazetesi gördüğü gizli bir belgeye atıfta bulunarak, Ukrayna'nın ilk olarak Nisan 2022'de Rusya'nın yüksek riskli yargı bölgeleri arasına dahil edilmesini talep ettiği ve o tarihten bu yana Moskova'nın listeye alınması için sürekli olarak yeni deliller sunduğu kaydedildi.

Ukrayna'nın yapılacak toplantıda başarılı olabilmesi için, FATF’in 22 Ekim'de toplanacak dahili bir organını ikna etmesi gerekecek.

Ukrayna'nın son hamlesi başarılı olursa Rusya, İran, Kuzey Kore ve Myanmar'ın yanı sıra FATF'nin en yüksek riskli ülkeler listesine eklenecek.

Kara listedeki Kuzey Kore ve İran'la mali ve askeri ilişkiler... Wagner Grubu gibi özel askeri grupların finansmanında yasa dışı faaliyetler... Ukrayna'nın çalınan mallarının parasının kripto ile aklanması ve terörizmin finansmanı...

Üyelerin değerlendirmesi için Ukrayna tarafından sunulan dosyada, Rusya ile Kuzey Kore ve İran gibi yüksek riskli ülkeler arasındaki yakın mali ve askeri iş birliğine, ayrıca Rusya'nın Wagner Grubu gibi özel milisleri ve bunlarla ilişkili yasa dışı faaliyetleri finanse ettiğine değiniliyor.

Dosyada ayrıca, Telegram mesajlaşma uygulamasındaki kanallar ve kripto paranın, Rusya'nın terörizmin finansmanını kolaylaştırmakta ve tahıllardan minerallere kadar "Ukrayna'yı işgali sırasında çalınan mallardan elde edilen paranın aklanmasında" oynadığı role ilişkin referanslar olduğu belirtildi.

Paris merkezli kuruluş, ülkeleri kara para aklama, terörizmin finansmanı ve nükleer, kimyasal veya biyolojik silahların yayılmasının finansmanı ile mücadele taahhütlerine göre düzenli olarak değerlendirir. Mali Eylem Görev Gücü’nün kara veya gri listesine alınmak bir ülkenin mali itibarına ciddi zarar verebilir ve çoğu devlet için ekonomik olarak yıkıcı olarak kabul edilir.

Kaynak: Politico

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın