Kıbrıs

Güney Kıbrıs: Seks işçileri internet üzerinden pazarlanıyor ve evlerde çalıştırılıyor

Kıbrıs’ın güneyinde bir yıldır kapalı olan gece kulüplerinde çalıştırılan kadınların kapanma nedeniyle evlerde çalıştırıldığı iddia edildi.

Kıbrıs’ın güneyinde bir yıldır kapalı olan gece kulüplerinde çalıştırılan kadınların kapanma nedeniyle evlerde çalıştırıldığı iddia edildi. 

Güney Kıbrıs'ta 20 yıl önce ölen Rus kabare çalışanı Oxana Rantseva'nın trajik ölümü nedeniyle her 28 Mart'da insan ticareti ve mağdurları gündeme getiriliyor.

İnsan ticareti mağdurlarının korunması için mücadele eden Kıbrıslı Rum sivil toplum örgütü Cyprus Stop Trafficking’in direktörü Paraskeví Tzéou “Bir yıldır Corona virüs salgını nedeniyle oluşan koşullar, yetkililerin mağdurların tespiti ve insan ticareti vakalarının soruşturulmasına yönelik çalışmaları olumsuz etkiledi” diyerek, salgın döneminde tacirlerin internet üzerinden faaliyetlerini artırdığını vurguladı.

Tzéou, seks işçilerinin gece kulüpleri kapatıldıktan sonra apartman dairelerinde çalışmaya zorlandığını ve pazarlama faaliyetlerinin ise internet üzerinden yapıldığını belirtti.

Oxana Rantseva'nın ölümü ve AİHM kararı hakkında

28 Mart 2001 yılında Rus kabare dansçısı Oxana trajik bir şekilde Kıbrıs'ın güneyinde ölmüştü. Oxana’nın cinsel istismar amacıyla Rusya’dan Kıbrıs’a kaçırıldığı, iki hafta sonra bir apartman dairesinden kaçmaya çalışırken beşinci kattan düşerek öldüğü belirlenmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Oxana’nın babası Nikolay Rantsev'in açtığı davada, Güney Kıbrıs makamlarının olaydan hiç kimseyi suçlu bulmayarak daha fazla soruşturma yapmadığı ve kadının ölmeden birkaç saat önce bir polis karakoluna gittiği belirlenmişti. Ancak Kıbrıs makamları Oxana'nın ölümünden hemen önce kendisini korumak için hiçbir şey yapmamıştı. Dava sırasında Oxana'nın ölmeden hemen önce ciddi şekilde darp edildiği ortaya çıkmıştı. Kıbrıs makamları aynı zamanda ölümün hangi şartlar içinde meydana geldiğini de gerektiği gibi araştırmamıştı. Bu kısmen, o tarihlerde Kıbrıs'ta insan ticaretiyle mücadele yasalarının mevcut olmayışından kaynaklanıyordu.

Oxana Rantseva-Nikolay Rantsev.

Rus makamları da Rantseva’nın bu işe nasıl sokulduğunu ve Kıbrıs'a kim tarafından getirtildiğini soruşturmamışlardı.

AİHM kararının ardından insan ticareti hem Rusya’da hem de (Güney) Kıbrıs’ta suç kabul edildi. Aynı zamanda kadınların cinsel istismar amacıyla kaçırılabilmesi için manipüle edilen Kıbrıs vize kurallarında da değişiklikler yapıldı. Ayrıca, Kıbrıs makamları Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesini de kabul etti.

Oxana Rantseva’nın ölümüyle ilgili daha sonra yeni bir soruşturma açıldı. Bunun sonucunda iki Kıbrıslı Rum polis hakkında görevi ihmalden kovuşturma yapıldı ve Rantseva’nın işvereni, gece kulübü sahibi emekli polis hakkında da Oxana'nın ölümünden 15 yıl sonra insan kaçırma ve rehin alma suçlarından dava açıldı.

Oxana Rantseva’nın babası Nikolay Rantsev’e kızının temel haklarının ihlali nedeniyle tazminat ödendi.

Kaynak: Fileleftheros-Cyprus Mail

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın