Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'ndeki (KSTÜ) sahte diploma soruşturması kapsamında yargılanan UBP Girne Kadın Kolları eski Başkanı Fatma Ünal'ın 5 yıl hapis cezasına mahkûm edilmesinin ardından basın mensuplarına yönelik sözlü ve fiziki saldırılara tepki gösterdi.
Sendika, yaptığı yazılı açıklamada, mahkeme kararının ardından görevlerini yerine getiren gazetecilere yönelik saldırıları şiddetle kınadığını belirtti.
"Gazetecilere yönelik şiddet, basın özgürlüğüne saldırıdır"
Basın-Sen, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla görev yapan gazetecilere yönelik saldırıların yalnızca basın emekçilerini değil, halkın haber alma hakkını ve basın özgürlüğünü de hedef aldığını vurguladı.
Mahkeme kararlarına yönelik tepkilerin gazetecilere saldırmak için gerekçe olamayacağı belirtilen açıklamada, hiç kimsenin basın mensuplarına fiziksel müdahalede bulunma, onları tehdit etme veya çalışmalarını engelleme hakkı olmadığı ifade edildi.
Sendika, "Gazetecilere yönelik şiddet, basın özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız!" ifadelerini kullandı.
Saldırıların soruşturulması çağrısı
Basın-Sen, yetkililere saldırıların tüm yönleriyle soruşturulması, sorumluların tespit edilerek hesap vermelerinin sağlanması ve gazetecilerin güvenliğinin korunması için gerekli adımların derhal atılması çağrısında bulundu.
Basın emekçilerinin can güvenliğinin sağlanmasının demokratik bir toplumda hukukun üstünlüğünü savunan herkesin sorumluluğu olduğu vurgulanan açıklamada, gazetecilerin korkutulmaya, susturulmaya ve şiddet yoluyla görevlerinden alıkonulmaya çalışılmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.
Basın-Sen, saldırıya uğrayan ve polise şikâyette bulunan gazetecilerin yanında olduğunu belirterek, "Hiçbir gazeteci, halkın haber alma hakkını yerine getirdiği için şiddete maruz kalmamalıdır" dedi.













Yorumunuz