Nour Emam Arap kadınlarını bedenleri hakkında eğitmeye karar verdiğinde, konu o kadar tabuydu ki ilk zorluklarından biri, Arapça "klitoris" kelimesinin nasıl telaffuz edileceğini bulmaktı.
Kahire'de yaşayan, kadın sağlığı aktivisti 29 yaşındaki Emam, "Klitoris kelimesini Arapçada hiç duymamıştım. Kimse kullanmıyordu, bu yüzden nasıl doğru telaffuz edebileceğini öğrenebileceğiniz bir yer de yoktu" diyor.
Bugün Arap dünyasının önde gelen cinsel eğitim platformlarından birinin yöneticisi olan Nour Emam araştırdıktan sonra, sosyal medyadaki yüz binlerce takipçisi ile birlikte artık klitoris kelimesinin Arapçada nasıl söyleneceğini biliyor.
Orta Doğu'nun çoğu ülkesinde resmi cinsellik eğitiminin çok az veya hiç olmamasından dolayı ve ataerkil kültürün birçok Arap kadınını bedenlerinden habersiz ve utangaç bırakmasından ötürü Emam ve giderek daha fazla aktivist bu boşluğu doldurmak üzere çevrimiçi platformlar yaratıyor.
Arap kadınlarını bedenleri hakkında eğitiyor, mitleri ve yanlış bilgileri yıkıyor ve bazı durumlarda kadınların hayatlarını değiştiriyorlar
Sosyal tabuları ve hükümet sansürünü aşmak için internetin yardımıyla Arap kadınlarını bedenleri hakkında eğitiyor, mitleri ve yanlış bilgileri yıkıyor ve bazı durumlarda kadınların hayatlarını değiştiriyorlar.
Nour Emam.
Kahire'de, sosyal medyada "annelik" adındaki platformuyla tanınan Emam, Instagram ve TikTok'ta, bazen yemek pişirirken cinsellikle ilgili konuları kasıtlı olarak anlattığı yüzlerce video yayınladı. Mart ayında cinsel sağlık ve üreme sağlığı üzerine bir podcast başlattı; orgazmla ilgili ilk bölüm on binlerce dinleyiciyi çekti.
Mauj web sitesi (çeşitli ülkelerde, kadınlar tarafından yürütülen bir pan-Arap projesidir) cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakkında eğitici makaleler yayınlıyor ve birçok Arap ülkesinde yasak olan vibratörleri posta üzerinden satıyor.
Ortadoğu'daki bir grup Arap kadın ve gurbetçi tarafından üretilen "Arapça Seks Hakkında Konuşalım", LGBTQ topluluğu için cinsel eğitim ve kendilerini nasıl savunucakları konusundaki grafikleri ve videolarıyla Instagram ve Facebook'ta on binlerce takipçiyi kendine çekti. 32 yaşındaki kurucusu Fatma İbrahim, "Ana hedefimiz tabuları ve mitleri yıkmak" diyor.
Dr. Deemah Salem
Beyrut'tan bir seksolog, Sandrine Atallah ve Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'den bir jinekolog Deemah Salem gibi doktorlar, tampon kullanımın kadınların bekaretini kaybetmesine neden olduğu gibi bölgede yaygın olan inanılan cinsellikle ilgili mitleri ve klişeleri çürütmek için YouTube ve Instagram'a yöneliyor.
Dr. Sandrine Atallah.
Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nden araştırma görevlisi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da toplumsal cinsiyet çalışmaları ve hafıza konusunda uzman olan Nancy Ali, "Bu bir an. Kültürümüz ve seksle ilgili dilimiz son derece örtmeceli, bu yüzden vücudun cinsel kısımları hakkında bu şekilde doğrudan konuşma fikri bizim için yeni, bunu yapanların kadınlar olduğu gerçeğinden bahsetmiyorum bile” diyor.
Sosyal medyanın dezenformasyon yaymak için ateş altında olduğu bir zamanda, bu ve benzeri girişimler, yanlış bilgilendirmeye karşı koymak için platformları kullanıyor, sosyal medyanın sınıf ve ulusal sınırları yıkma ve Arap kadınlarına ulaşma kabiliyetini kullanıyor.
Taraftarları, bu sitelerin ve platformların kültürel bir değişime, Arap dünyası için ancak 50 yıl sonra gelişebilecek bir devrime, telefon üzerinden öncülük edebileceğini söylüyor.
Arap devletleri, cinsiyet eşitliği konusunda dünyada en uzun süredir geride kalan ülkeler arasında yer alıyor ve buna cinsellik eğitimi ve üreme sağlığı da dahildir.
Guttmacher Enstitüsü tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Arap ülkelerindeki gebeliklerin yaklaşık yüzde 40'ı istenmeyen gebeliklerdir. Kadın sünneti birçok ülkede hâlâ yaygındır. Bölgesel genç doğum oranı ortalamanın üzerindedir.
Ve bir Birleşmiş Milletler araştırmasına göre, okullarda kapsamlı seks eğitimi veren tek bir Arap ülkesi yok. Sosyal açıdan en liberal Arap ülkelerinden biri olan Tunus, geçen yıl ücretsiz seks eğitimi veren bir mobil uygulama başlattı ancak okullarda seks eğitimi programına yönelik planlar durduruldu.
Yeni sosyal medya platformları, ataerkil geleneklerin, muhafazakâr dini doktrinin ve son zamanlarda çevrimiçi pornografinin tonu belirlediği bir alanda gerçek bilgilerle kadın bakış açısının sunulmasına yardımcı oluyor.
Yaklaşımları farklılık gösterse de, paltformların çoğu kadın anatomisi, kadın cinsiyeti ve kadınlara zararlı olduğu düşünülen geleneklerin ortadan kaldırılması için eğitime odaklanıyor.
Birincil hedef, kadınların kocalarının tüm cinsel arzularını tatmin etmekle yükümlü olduklarına dair dini inanç... Platformlar bu fikri rızaya dayalı bir yaklaşımla değiştirmeye çalışıyor.
Kırmayı planladıkları bir başka balon da, Ortadoğu'da aile onurunu kadının bekaretine bağlayan popüler anlayıştır.
Muhafazakâr erkekler platformlara yorum yaparak tepki gösteriyor
Muhafazakârlarsa bu platformlara yorumlarını yazarak tepki gösteriyor. Genellikle yayınlanan makalelere veya videolara yanıt olarak yorumlar yapıyorlar.
Kahire'den 25 yaşındaki bilgisayar mühendisi Ahmed Usame, mastürbasyonla ilgili bir gönderiye üzülerek, "Hâlâ bakirelerse, evlenmeden önce ablamın veya kızımın böyle şeyler görmesini istemem mümkün değil" yorumunu yapıyor. Usame, “Nasıl iyi bir ev kadını olunacağı veya ev kadınlığına nasıl tahammül gösterileceği ve ev kadınlığının nasıl sevileceği yerine neden böyle şeyler hakkında farkındalık yaratalım? Alçakgönüllülüğe ve dine ne oldu?” diyor.
Mısır'ın Giza kentinden müşteri hizmetleri temsilcisi 24 yaşındaki Norhan Usame yaptığı yorumda, eğitim ihtiyacını anladığını, ancak bu platformların yanlış bir şey yapmanın "utancı”nı ortadan kaldıracağından endişe ettiğini yazıyor ve ekliyor: "İnançlarınıza bağlı kalmazsanız, henüz evli değilseniz seks yapmanın sorun olmadığını düşünebilirsiniz. Günahtır. Bu kadar basit."
Bu platformların Arap seks tavsiyesi köşe yazılarının ve TV şovlarının önceki versiyonlarından belki de en büyük farkı, açıklığa değer vermesidir. İstisnasız, daha doğrudan ve açıklar…
“Yanlış, utanç verici ve günahkâr" hissetmek "nesiller arası bir travma"nın sonucu
Emam, kadınları ‘klitoris’ kelimesini duymaya alıştırmak da dahil, kadın cinselliği hakkında açıkça konuşmanın daha büyük bir misyonun parçası olduğunu düşünüyor. Bu misyon, birçok Arap kadının varlıklarının “yanlış, utanç verici ve günahkâr" olduğunu hissetmesine neden olan, Emam’ın “nesiller arası bir travma döngüsü” olarak tanımladığı döngüyü kırmaktır...
Emam, klitoris kelimesini bile söylememenin, "bedenlerimizle, mirasımızla ve köklerimizle temastan uzaklaşma"nın bir sonucu olduğunu belirtiyor.
Nour Emam, anne olmadan ve doğum sonrası depresyonu geliştirmeden önce tam zamanlı bir tekno müzik DJ'iydi.
Emam Mısır'da yaşıyor ama sosyal medyadaki takipçilerinin yaklaşık yüzde 25'i Suudi Arabistan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Fas gibi diğer ülkelerden…
Kahire'de Emam tarafından verilen "Adet Döngünüze Ustalaşmak" konulu bir Zoom dersine katılan 30 yaşındaki petrol ekonomisti Sarah el-Setouhy, adet sırasında ağrılı dönemler geçirdiğini söylemiş. Sarah’a adetin "öyle olduğu" ve yaygın bir efsane olarak evlenip çocuk sahibi olduğu zaman acılarının azalacağı öğretilmiş... Emam ise ağrının çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini ve doktora görünebileceğini belirtmiş. El-Setouhy, Nour Emam için "Vücudunuzu anlamanız için size güven veriyor. O zamandan beri kendim üzerinde çok çalıştım" diyor.
Emam, bu iletişimin yavaş yavaş toplumu dönüştüreceğini savunuyor.
“Kadınların farkındalık kazanmaya başladığını düşünüyorum. Ve sesimizi yükselttik” diye ekliyor.
Mauj platformunun sattığı gözyaşı biçimindeki vibratör.
Bölgedeki bu konudaki çeşitli çabalar arasındaki etkileşimin bir göstergesi olarak, Emam postayla aldığı bir hediyeyi açtığında ayağa fırlamış: Mauj platformundan bir vibratör hediye olarak kendisine gönderilmiş…
Mauj (Arapça'da "dalgalar" anlamına geliyor) geçen yıl, yaptıkları çalışmalarının yansımalarından korktukları için kimliğinin açıklanmamasını isteyen 32 yaşındaki iki kadın tarafından kuruldu. İki kurucu da çocukluklarında adet görme ve hamile kalmama uyarıları hakkında birkaç kelime dışında hiçbir cinsel eğitim almamıştı...
Mauj, uzun süredir bastırılmış konuları tartışmak için "yargısız bir alan" yaratma çabasıyla, kadınları seks, beden utancı ve cinsel taciz gibi konularda isimsiz olarak deneyimlerini paylaşmaya davet eden bir dizi video yayınladı.
Diğer platformlardan farklı olarak Mauj, Arap kadınları için tasarlanmış bir ürün olarak bir vibratör de geliştirdi. Bu vibratör incelikle bir gözyaşı damlası biçiminde tasarlanmıştır.
Arap ülkelerinde vibratörler açıktan satılmaz ve bazı ülkeler satışlarını tamamen yasaklamıştır. Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri, “İslam inancına ve genel ahlaka aykırı” olduğu gerekçesi ile vibratörleri yasaklamıştır ve satışına izin vermez.
Mauj kurucuları ürettikleri vibratörleri eğitim misyonlarının bir parçası olarak görüyor: Kadınları bedenleri hakkında daha fazla merak etmeye teşvik etmek ve erkek zevkinin kadınlarınkinden daha ağır bastığına dair yaygın düşünceyi kırmak için vibratör dizayn etmişler...
Dubaili kadın hastalıkları uzmanı ve jinekolog Salem, bir jinekoloğa şahsen gitmeye çekinen, utanan veya korkan muhafazakâr Müslüman kadınlara ulaşmayı hedefleyen bir Instagram hesabı oluşturdu.
Bazı kadınlar için yeni platformlar hayatlarını sessiz ama güçlü bir şekilde değiştirdi.
Salem, "Orta Doğu'da kızların evlenene kadar jinekoloğa görünmemesi gerektiği gibi bir yanlış anlama var. Birçoğu, pelvik muayene yapılacağından ve bu muayenin bekaret kaybına neden olacağından korkarak konsültasyona yıllarca gitmiyor” diyor.
Genç kızlar ve kadınlar sorularını Instagram'da kendisine gönderiyor ve uygulama aracılığıyla teşhis koyamasa veya tedavi sunamasa da birçoğunun asla kliniğe gitmeyeceğini bilerek genel tavsiyelerde bulunuyor.
Doktorun saptadığı bir diğer yaygın sorun da, genellikle korkudan kaynaklanan evlilik öncesi bekarlığa verilen önemin evliliğe kadar sürebilmesidir. Bakire bir kadının düğün gecesi aniden kendini kocasının yanında yatarken bulabileceğini ve fiziksel olarak ilişki sırasında istemsiz olarak ‘vajinismus’ yaşabileceğini kaydediyor. Vajina kaslarının garip bir şekilde kasıldığı bir durum yaratan 'vajinismus'dan, korku ve rahatsızlıktan kadınların kurtulabileceğini söylüyor.
Soyadını kullanmamayı tercih eden 32 yaşındaki Mısırlı lise öğretmeni Salma, Emam'la birlikte aldığı bir dersin vücudunu daha rahat hissettirdiğini belirtiyor.
Örneğin adet dönemindeyken artık tuvalete giderken pedini saklama ihtiyacı hissetmiyor, “neden saklanmak zorundayım?” sorusunu soruyor. "Eskiden mastürbasyonun bir utanç kaynağı olduğunu düşünürdüm. Ama şimdi bunun normal ve doğal olduğunu, yapılacak ve zevk alınacak bir şey olduğunu biliyorum" diyor. Ve Arapça mastürbasyon kelimesinin nasıl söyleneceğini de biliyor…
Kaynak: The New York Times
Yorumunuz