Dünya

Zelenski: Kuzey Kore Rusya'ya 10 bin asker daha göndermeye hazırlanıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya topraklarında halihazırda 8 binden fazla Kuzey Kore askerinin bulunduğunu ve Kuzey Kore’nin 10 bin asker daha göndermek için hazırlık yaptığını açıkladı. Ukrayna ve Güney Kore'nin tahminlerine göre Kuzey Kore, 2024'ten bu yana Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa destek amacıyla 14 bin ila 15 bin asker gönderdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kuzey Kore'nin Rusya'ya yönelik yeni bir asker sevkiyatına hazırlandığını söyledi.

Reuters'ın haberine göre Zelenski, elde edilen “yeni verilere” dayanarak Rusya topraklarında 8 binden fazla Kuzey Kore askerinin bulunduğunu açıkladı.

Zelenski, 10 bin Kuzey Kore askerinin daha Rusya'ya gönderilmesi için hazırlık yapıldığını belirterek, askerlerin “eğitim ve ardından Rusya'ya konuşlandırılmak üzere seçildiğini” söyledi.

Zelenski daha önce 50 bin askerden söz etmişti

Zelenski, ağustos ayında yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin Rusya adına savaşmak üzere 50 bine kadar asker gönderebileceğini ileri sürmüş ve Güney Kore'ye Ukrayna'nın hava savunmasına destek verme çağrısında bulunmuştu.

Güney Kore ise temmuz ayında Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık yardım paketi açıklamış ancak pakete öldürücü silahları dahil etmemişti.

Kuzey Kore'nin 14-15 bin asker gönderdiği tahmin ediliyor

Ukrayna ve Güney Kore'nin tahminlerine göre Kuzey Kore, 2024'ten bu yana Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa destek amacıyla yaklaşık 14 bin ila 15 bin asker gönderdi.

Kuzey Kore askerlerinin büyük bölümünün Rusya'nın Kursk bölgesinde konuşlandırıldığı ve Ukrayna güçlerinin bölgedeki operasyonlarına karşı Rus birliklerine destek verdiği belirtiliyor.

Pyongyang'ın Rusya'ya askeri desteği asker sevkiyatıyla da sınırlı değil. Ukrayna'nın ve bağımsız kaynakların değerlendirmelerine göre Kuzey Kore, Rusya'ya milyonlarca top ve havan mühimmatının yanı sıra balistik füzeler, uzun menzilli topçu sistemleri ve çok namlulu roketatar sistemleri sağladı.

İki Kuzey Koreli savaş esiri Seul ile Kiev arasında gerilime neden oldu

Zelenski'nin açıklaması, Ukrayna ile Güney Kore arasında iki Kuzey Koreli savaş esiri nedeniyle yaşanan anlaşmazlığın hemen ardından geldi.

Ukrayna geçen hafta esir aldığı iki Kuzey Kore askerini Güney Kore'ye transfer etti. Seul yönetimi, transferin gizli tutulması konusunda taraflar arasında anlaşma bulunduğunu belirterek Zelenski'nin bunu kamuoyuna açıklamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Güney Kore ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'nın böyle bir gizlilik anlaşması bulunmadığı yönündeki açıklamasına da itiraz ederek, söz konusu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını savundu.

Kaynak: Reuters

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın