ABD’de yayınlanan, dünyanın en prestijli iş dünyası gazetelerinden The Wall Street Journal, Adıyaman’da hayatını kaybeden Kıbrıslı çocuklarımızı ve ailelerinin yaşadığı dramı konu alan bir haber yayımladı.
Gazetenin Kuzey Avrupa, Afganistan ve İran muhabiri Sune Engel Rasmussen'in hazırladığı haberde, deprem sırasında Kıbrıs lise voleybol takımının otelin birinci ve ikinci katlarında uyumakta olduğu, İsias Otel'de kalan kız takımının Türkiye'nin doğusundaki bölgesel turnuvada ilk maçlarını kazanmasının ardından ertesi gece ilk depremin yaşandığı kaydedildi.
7.8 büyüklüğündeki ilk sarsıntının otelin önünü çökerttiği kaydedilen haberde, 7,5 büyüklüğündeki ikinci deprem meydana geldiğinde ise binanın tamamen çöktüğü ve 12 ila 14 yaşları arasındaki 25 lise öğrencisinin ve öğrencilere eşlik eden 10 yetişkinin hayatını kaybettiği aktarıldı.
Mağusa’dan ailelerin çocuklarını kurtarmak için alelacele Türkiye’ye gittiği belirtilen haber için, hayatını kaybeden genç voleybolculardan 12 yaşındaki Havin Kılıç’ın amcası Sedat Kılıç’la görüşen gazete, Sedat Kılıç’ın "Hiçbirimizin umudu olduğunu sanmıyorum ama kimsenin bundan kurtulamayacağını birbirimize itiraf etmedik" şeklindeki ifadelerini aktardı. Sedat Kılıç da, voleybol takımında bir yıldız olan ve voleybola olan tutkusunu kendisinden ve babasından alan Havin’i bulmak için Türkiye’ye gitmişti.
Enkaz altında mahsur kalan 12 yaşındaki Nehir Çevik ise Adıyaman’da yaşayan büyükannesi ve teyzesinin yanında kalıyordu. Depremden iki gün önce, teyzesinden daha önce hiç görmediği karda fotoğraflarını çekmesini istemişti. Resimlerde, kendinden emin bir şekilde gülümsüyordu ve kar halen arkasındaki dallardaydı. Depremden önceki akşam, Nehir'in koçu, ertesi sabahki antrenmandan önce takımın geri kalanıyla birlikte otelde gecelemesini istemişti...
Depremin ardından otel çökünce Nehir'in Adıyaman'da yaşayan ikinci kuzeni Zeynep Öksüz bölgeye koştu ve bölgedeki tek ekskavatörün operatörüne kazıya başlaması için boşuna yalvardı.
Operatöre, "Yardıma ihtiyacı olan birçok insan olduğunu biliyorum, ama burada çok fazla çocuk var" dedi. Zeynep Öksüz ve kız kardeşleri, küçük taşların enkaz yığınlarından uzağa taşınmasına yardımcı oldu.
Havin Kılıç’ın amcası Sedat Kılıç Adıyaman’da deprem olduğunu eşine gelen telefonla öğrenmişti. Sedat Kılıç’ın yengesi eşini aramış ve Havin’in enkaz altında olabileceğini bildirmişti. Sedat Kılıç’ın kardeşi Recep Kılıç da Adıyaman'daydı ve otelin farklı bir yerinde kaldığı için halen hayattaydı.
Amca Sedat Kılıç havaalanına koştu ve Kıbrıs hükümeti tarafından arama-kurtarma ekipleri için kiralanan uçağa bindi. Adıyaman'a inmek için izin almaları bütün günlerini aldı ve depremden yaklaşık 19 saat sonra Isias Otel’e vardıklarında, dondurucu bir soğuğa yağan yağmur ve zifiri karanlık eşlik ediyordu. Kılıç, otelin enkazının dışındaki kaldırımda, sarıldığı battaniye içinde titreyen kardeşi Recep’i gördü.
Sedat Kılıç gazeteye, "Karşı karşıya olduğumuz felaketi enkazı gördüğümde anladım" dedi.
Şafak vakti, Kıbrıslı kurtarma ekipleri, bazılarının halen hayatta olabileceğini umarak çocukları enkazdan çıkarmak için çalışmaya başladı. Sedat Kılıç, kurbanların çıkarılmasına ve kimliklerinin belirlenmesine yardımcı oldu. İlk önce iki yetişkinin, bir çalıştırıcı ve bir antrenörün cansız bedenleri çıkarıldı. Ardından Doruk ve Alp Akın adlarında iki kardeşin... Beş gün boyunca her gün Kıbrıs'tan arama-kurtarma malzemeleriyle bir uçak gelip, ceset torbalarıyla Kıbrıs’a geri döndü.
Aşırı gerilmiş Türkiye hükümetinden herhangi bir yardım almayan Kıbrıslı sakinler, enkazın altından sevdiklerinin seslerini duyabildiklerini söyleyerek Kıbrıslı kurtarma ekiplerinden kendilerine yardım etmelerini istedi. İnsanlar giderek daha fazla tedirgin hale geldikçe, Kıbrıs uçağı arama kurtarma ekiplerini korumak üzere bir polis birimi de getirdi.
57.000 nüfuslu Mağusa için, iki düzine çocuk da dahil, 30'dan fazla sakinin kaybı yıkıcı oldu.
Hafta sonu boyunca, 35 tabut, gömülmek üzere bayraklara sarılmış olarak şehrin sokaklarında taşındı. Yüzlerce sakin, tabutları karşılamak için toplandı.
Gazimağusa Türk Maarif Koleji Müdürü Savaş Moralı gazeteye, "Hepimizin yüreği yanıyor ama eğitimlerine devam etmek zorunda olan öğrencilerimiz için güçlü olmalıyız. Bu travmayı atlatmakta öğrencilerimize yardım etmek için derhal elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız" dedi.
İsias Hotel'in bodrum katında depremden önce çekilen ve sosyal medyada yayınlanan fotoğraflara atıfta bulunulan haberde, fotoğrafların otele park alanı açmak için kolonların daha ince kesildiğini gösterdiğine; uzmanların imar aflarıyla bu tür yasa dışılıkların yasallaştırıldığını ve depremler sırasında çökme riskini artırdığını söylediğine dikkat çekildi.
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın otelin sahibi Ahmet Bozkurt ve İsias Otel'in diğer üç yöneticisinin tutuklandığını ve soruşturmaya tabi tutulduğunu açıkladığına değinilen haberde, Adıyaman’daki tüm binaların İsias ile aynı kaderi paylaşmadığı, Gazimağusa'daki aynı okuldan yaklaşık 20 voleybolcunun depremden yara almadan kurtulduğu kaydedildi. Kurutulan voleybolcular İsias Otel’de boş oda kalmadığı için 300 metre uzaklıktaki, depremde biraz hasar gören Park Otel’de oda tutmuştu. Park Otel’de kalan voleybol antrenörü Ali Osman Nurettin, hayatta kaldığı için suçluluk duygusuyla mücadele ettiğini söyledi. "Canlı çıktığım için kendimi şanslı hissetmiyorum" dedi.
Depremden sonraki beşinci günün sabahında, Kıbrıslı kurtarma ekibi Havin'e ulaştı. Havin'e 25 numarası verilmişti.
Aynı akşam Nehir çıkarıldı. Nehir'in ailesi, bir elinde ve yüzünde morluklar olan Nehir’i teşhis etti; enkazın altında yara almamış görünüyordu. Akrabalarını bir bütün olarak geri alamayan diğer ailelerin durumu daha da kötüydü. Zeynep Öksüz en azından, Nehir'in bütün olarak çıkarılması sayesinde dini vecibelere uygun olarak gömüldüğünü belirtti ve "Nehir düzgün bir şekilde gömüldü. Annesi mezarına gidebilir" dedi.
Kaynak: WSJ
Yorumunuz