Dünya

Türkiye'de enflasyon rakamları: Meyve ve sebzede fiyatların eylül ayında daha da artması muhtemel

Resmi enflasyon aylık yüzde 2,37; bağımsız değerlendirmede yüzde 5.03 arttı.

Türkiye'de enflasyon, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre temmuzda aylık yüzde 2,37 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 79,60 seviyesine çıktı. 

TÜİK’in açıkladığı yurtiçi üretici enflasyonu da yıllık yüzde 144,61’e yükseldi.

İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı İstanbul Geçinme Endeksi temmuzda yıllık yüzde 99,1’e çıkarken, ENAG’ın (Enflasyon Araştırma Grubu) belirlediği temmuz ayı tüketici enflasyonuna göre ise yıllık enflasyon yüzde 176,04'e çıktı.

Dünya Gazetesi, analistler analiz ve tahminlerinin TÜİK verilerindense İTO ve ENAG grubun verilerinin daha uyumlu olduğunu söylediğine dikkat çekti.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre aylık yüzde 2,37 artışın en büyük sebeplerinden biri gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki yükseliş olurken konut ve ev eşyası grubu da fiyatların artışında etkili oldu.

Taze sebze ve meyvede artış yaşanıyor. Eylül'den itibaren sera üretimiyle fiyatlar daha da artacak

Özellikle patates, soğan ve limonla birlikte taze sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan sert yükselişler gıda grubunda aylık yüzde 3,15’lik enflasyonun nedenlerinden biri. Bu yüzde 3,15’lik artış manşet enflasyona 0.83 puan yükseliş yönünde etki etti.

Taze sebze ve meyveler aylık yüzde 4,95 artarken, patates fiyatı aylık yüzde 9,29, patates hariç sebzeler ise yüzde 8,49 zamlandı.

Ağustos açık alanda tarımın son ayı ve eylül ile birlikte yine seralara geçecek üretimle taze sebze ve meyvede maliyet artışı olacağına işaret ediliyor. Analistler eylül ayı ile birlikte gıda grubunda çok daha hızlı yükselişler yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

Gıdada ekmek ve tahıllarda da aylık yüzde 5,89'luk enflasyon yaşandı.

Kirada enflasyon 2003’ten bu yana en yüksek seviyede

Alkollü içki ve tütünde yüzde 6,85’lik artış var sigaraya otomatik vergi artışı yapılmasa da içki zamları manşet tüketici enflasyonunun 0.3 puan yükseltti.

Giyim ve ayakkabı grubu da yüzde 1,8 aylık enflasyonu ile önümüzdeki aylarda yeni sezon ile kendini göstereceğinin sinyalini verdi.

Konut grubunda kira fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 1,99’luk aylık enflasyon 0.29 puan manşet tüketici enflasyonunu arttırdı. Kira enflasyonu, zamları sınırlayan düzenlemeye rağmen, yüzde 4,2 ile serinin başladığı 2003 yılından bugüne en yüksek seviyesinde.

Ev eşyası grubu ise dolar/TL’deki değişimin de etkisiyle temmuzda yüzde 3,91 aylık enflasyona ulaştı. Bunun manşet tüketici enflasyonunu artırma oranı 0.34 puan.

İlaç fiyatlarındaki artış sağlık grubunda yüzde 6,98’lık enflasyon oluştururken 0.21 puan manşet enflasyona katkı yaptı.

Benzin ve motorinden bu ay olumlu etki

Ulaştırmada benzin ve motorin fiyatlarındaki indirimin etkisiyle yüzde 0,85’lik aylık enflasyonda düşüş gözlendi. Bu manşet enflasyonu 0.16 puan geriletti.

Ağustosa ise petrol fiyatları yine dalgalı yapıda başladı. Lokanta ve oteller hem gıda hem de artan talebin getirdiği etkiyle yüzde 2,49’luk aylık enflasyon ile manşet tüketici enflasyonunu 0.18 puan arttırdı. Çeşitli mal ve hizmetlerde ise aylık enflasyon yüzde 2,06 oldu.

Analistler her ne kadar TÜİK verisi yüzde 80’i iki aydır beklentilerin altında gelerek aşamasa da, yılsonu enflasyon tahminlerini yüksek seviyelerde koruyor. Merkez Bankası da geçen hafta enflasyon raporunda yılsonu enflasyon tahminini yüzde 60,4’e çıkardı. Piyasa katılımcıları anketinde de yüzde 70’e dayanan yılsonu enflasyon beklentisi kurumlara göre yüzde 70-83 arasında değişiyor.

Kaynaklar: Dünya GazetesiENAG

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın