Özel Haber

Tekin Arhun’un Mahkeme’ye yaptığı 2. başvuru da reddedildi

Resmi evrakta sahteleme yapıp söz konusu evrağı tedavüle sürmekten Ağır Ceza’da  yargılanan Arhun ve avukatlarının sahtelenen raporun ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) EBİ AŞ bilgisayarından çıkmış olabileceği iddiası, Yüksek Mahkeme Yargıcı Talat Usar tarafından ‘faraziye’ olarak nitelendirildi.

Ağır Ceza’da resmi evrakta sahteleme yapmak ve sahtelenmiş resmi evrağı tedavüle sürmekten yargılanan Tekin Arhun’un aleyhindeki ceza davasının askıya alınması ve/veya yasaklanması amacıyla Mahkeme’ye müracaat yapılabilmesi için izin (leave) verilmesi talebi, 2’inci kez Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi.

Tekin Arhun’un Yargıtay, Asli Yetki’ye yaptığı 2’inci başvuruya ilişkin kararın tarihinin 24 Ağustos 2023 olmasına karşılık, Arhun’un karardan sadece 1 gün önce 23 ağustosta teminat değişikliği başvurusu ile yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için müracaat yaptığı ortaya çıktı. Bu müracaat ise geçen cuma günü 22 eylül tarihinde reddedilmişti.

Sahte resmi evrak düzenleyip tedavüle sürmek suçlanan Tekin Arhun’un başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme Yargıcı Talat Usar’ın kararında “Müstedinin sahte olduğu iddia edilen raporun EBİ AŞ’nin bilgisayarlarından çıktığı iddiası savunma açısından çok önemli bir iddia olsa ve Müstedi bu iddiasının dayanağını kendince izah etse dahi bu iddia kanaatimce bir faraziyedir” ifadelerini kullandı.

Polis tarafından söz konusu olaya ilişkin Arhun aleyhinde yapılan “soruşturma ve/veya kovuşturmanın ön yargılı, tarafgir ve hile ile yürütüldüğü”, Tekin Arhun’un “ön yargılı ve/veya hile ile yaratılan iddia ve olgular çerçevesinde yargılanmasına sebebiyet verildiği” iddiası ise “bu Mahkeme, Müstedinin davanın esasına ilişkin savunmasının ne olduğunu dikkate alabilecek durumda değildir. Müstedi her halükârda aleyhindeki tahkikatın usulüne uygun yapılmadığına dair iddialarını aleyhindeki ceza yargılamasında ileri sürebilecek durumdadır” bulgusuyla kabul edilmedi.

Yargıç Talat Usar, Arhun aleyhindeki soruşturmanın 12.3.2014 tarihinde başlatılmış olmasına rağmen Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın 23.6.2021 tarihinde yani soruşturmanın başlatıldığı tarihten 7 yıl 3 ay sonra dosyalandığı ve bu sürenin yargılanma açısından makul bir süre olmadığına ilişkin iddiayı da değerlendirdi.

Yargıç kararında, "Polis’in 12.3.2014 tarihinde Müstedi aleyhine soruşturma başlattığı"nı, "Müstediye 14.3.2014 tarihinde dava tebliğ edildiği"ne, "18.7.2014 tarihinde tamamlanan dosyanın Polis tarafından 3.11.2014 tarihinde hukuki mütalaa için Başsavcılığa arz edildiği"ni, "Savcılığın 27.10.2017 tarihinde Müstedi aleyhine getirilmesi gereken davalara dair görüş verdiği"ni ve "bu sürecin akabinde 23.6.2021 tarihinde Müstedinin sanık olduğu 7601/2021 sayılı dava Ağır Ceza Mahkemesi’ne dosyalandığı"na işaret etti.

Yargıç Usar kararında, “Gerekli kriterlerin mevcut olmadığı sonucuna ulaştığımdan istidayı bu safhada ret ve iptal ederim” diyerek başvuruyu reddetti.

Kararı aşağıdaki pencereden kaydırarak okuyabilirsiniz:

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın