Kıbrıs

Suç ihbarı yapılabilecek: Avrupa Savcılığı resmen faaliyete başladı

Avrupa Birliği'nin finansal çıkarlarına aykırı suçları da araştıracak ve kovuşturacak uluslarüstü ve bağımsız Avrupa Cumhuriyet Başsavcılığı faaliyetlerine dün, resmen başladı.

Başlıca hedefi AB fonlarını suçlulardan korumak olan ancak AB’nin finansal çıkarlarına aykırı suçları da araştıracak ve kovuşturacak Avrupa Cumhuriyet Başsavcılığı (EPPO) 1 Haziran’da resmen faaliyetlerine başladı.

Bağımsız AB kurumunun başkanlığını Rumen savcı Laura Kövesi yürütüyor.

EPPO, AB bütçesine karşı işlenen suçlar için cezai soruşturma ve kovuşturma yürütmekten sorumlu, ilk uluslarüstü savcılık makamı olarak hareket edecek. 

Kurum, AB'nin mali çıkarlarını etkileyen aşağıdaki dolandırıcılık ve diğer suç türlerini araştıracak ve kovuşturacak: 

Gider ve gelirlerle ilgili dolandırıcılık; 

KDV ile ilgili dolandırıcılık (iki veya daha fazla üye devleti kapsıyorsa ve en az 10 milyon Euro değerindeyse); 

AB bütçesinin dolandırılmasından elde edilen varlıklarla kara para aklanması; 

AB'nin mali çıkarlarını etkileyen aktif ve pasif yolsuzluk veya suistimal faaliyetlerinin AB bütçesine karşı suç işlemek amacıyla yapılması durumunda bir suç örgütüne katılım; 

AB bütçesine karşı işlenen bir suçla 'ayrılmaz bir şekilde bağlantılı' diğer yasa dışı faaliyetler.

Suç ihbarını AB vatandaşı olsun ya da olmasın açık isim ve soyadla herkes yapabilecek

EPPO’nun web sitesinden AB vatandaşı olmayanlar da suç ihbarında bulunabilecek.

AB’nin finansal çıkarlarına aykırı bir suç işlediği düşünülen bir kişi ya da bir şirket hakkında yapılacak bildirim, AB üyesi olsun ya da olmasın herhangi bir ülke vatandaşı tarafından EPPO’nun www.eppo.europa.eu adresindeki web sitesindeki ‘Suç bildir’ bölümündeki form doldurularak yapılabiliyor.

Bu bildirimler açık isim ve soyadı ile yapılmak zorundadır. Bildirmi yapılan suçun EPPO'ya tanınmış yasal soruşturma alanın dışına çıkması durumunda kurum ihbarları ülke bazında ulusal organlara yönlendirecek.

EPPO Kıbrıs Cumhuriyeti de dahil AB içindeki sadece 22 üye ülkenin kendi yargı organlarından üzerinde karar verebilecek. EPPO soruşturmalarına ve kararlarına tabi olmayan 5 AB üyesi ülke ise İrlanda, Polonya, Macaristan, İsveç ve Danimarka.

EPPO, soruşturma ve kovuşturmalarını Komisyon'dan, diğer AB kurum ve kuruluşlarından ve üye devletlerden tam bağımsız olarak yürütecek. EPPO, Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi (OLAF), Eurojust (Avrupa Birliği Yargısal İşbirliği Kurumu) ve Europol (Avrupa Polis Teşkilatı) gibi diğer AB kurumları ve birimlerin yanı sıra üye ülkelerin yetkili makamlarıyla işbirliği yapacak.

EPPO'nun yılda yaklaşık 3.000 vakayı soruşturması bekleniyor.

Kaynaklar: Eyes on Europe - OCCRP

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın