Özel Haber

Starling Marketler Zinciri'nin devrinde bilinmeyenler gün yüzüne çıkıyor!

'Tekin Arhun ‘O zaman çekte oynama yapalım!' dedi. 1 milyonluk teminat çekine bir 1 daha eklemesini istedi! Çek 11 milyon TL yapıldı!'

Starling Marketler Zinciri’nin 2015 yılında devredilme hikâyesinin baş kahramanı olarak tanıtılan kişi, Ömer Torun haksızca spekülasyonlara kurban edildi. Hiçbir şey, birilerinin çevirdiği karanlık dolapların üzerinin örtülmesi için çarpıtılarak anlatıldığı gibi değildi. 

Basında 'banka sahibi' Tekin Arhun’la yakın ilişkide olduğu bilinen kalemlere ve toplum içinde yıpratma politası güdülerek kasıtlı olarak yaydırılan dedikodulara göre, Ömer Torun ‘piyasadan 40 milyon TL tokatlamış ve Türkiye’ye kaçmış’tı!

Gerçekte olanları marketlerin o zamanki direktörlerinden Ömer Torun Mikro-Makro’ya anlattı. Mikro-Makro Ömer Torun’un ilettiği birçok belgeyi inceledi.

Varlıklı bir ailenin oğlu olan Ömer Torun Starling Marketler'in direktörü olmadan önce kayınpederinin bankasındaki tüm borçları kapatmıştı

Türkiye’de varlıklı bir ailenin oğlu olarak, adaya üniversitede okumak üzere gelen Ömer Torun üniversiteye devam ederken ailesinin katkılarıyla Kıbrıs'ta 2 restoran açmıştı. Sonra gıda ihracatı işine geçmişti ki 1999 yılında, 2003’de evleneceği ve iki dünya güzeli kız çocuğu sahibi olacağı eşi ile tanıştı. Eşi, adanın en zengin ailelerinden birinin kızıydı.

Evlenmeleri, Ömer Torun’un ağır bir rahatsızlık geçirmekte olan annesini kaybetmesi nedeniyle, aileler arasında yapılması tercih edilen bir nikahla gerçekleşti. Evliliğin ardından kısa bir süre sonra Torun’un kayınpederi şirketlerinden birinin başına geçmesini istedi. Ömer Torun zaman içinde ailenin takdiri ile birçok grup şirketinin başındaki genel müdür olmuştu. 

Torun 2008’e kadar bir otel de dahil aile şirketlerini başarıyla yönetti ancak artık eskisi gibi kendi işini kurmak istiyordu. Aileye düşüncelerini açıkladı ve kararında kesin olduğu anlaşılınca işleri yerine gelecek kişiye teslim etti.

Bu arada yakın bir arkadaşı, bugün EKMAR olarak ismi değişen, eski adıyla Starling Market’in sahibiydi. Ve arkadaşı başka marketler açmak istiyordu. Alsancak’taki Starling Market’in yerinde o zamanlar Allahkerim Market vardı ve arkadaşı orayı Starling Market olarak kiralamak istiyordu. Marketin yenilenmesi ise çok masraflıydı. O kadar yatırım yapılacaksa orayı satın almak daha makuldü. Ömer Torun aynı zamanda bir bankanın sahibi olan kayınpederi ile görüştü ve 5 dönümlük yerin satın alınması için bankanın ipotek karşılığı kredi vermesini sağladı.

Ömer Torun’un Starling Market’e ilk etapta resmen olmasa da ortak olma süreci böyle başladı. Torun bir yandan Küçük Kaymaklı Spor Kulübü’nün yöneticiliğini yapıyor bir yandan da Starling’in iki marketinin finans işlerine bakıyordu. Ardından Lapta’da üçüncü bir marketi devralak, Starling Marketler’in sayısını 3’e, Zeytinlik’de aldıkları küçük marketle 4’e çıkardılar.

Neredeyse sadece kayınpederinin bankasıyla çalışıyorlardı ve Alsancak’daki market, Bellapais’deki bir villa ve şirket adına kayıtlı bir daire bankada ipotekliydi. Ancak marketlerin sayısı arttığı için günlük çok yüksek bir nakitle işler çevriliyordu ve bu da çeklerin kırdırılmasını zorunlu kılıyordu. 2009 yılında Tekin Arhun’la görüşerek 1 milyon TL limitle Starling çeklerini TEK-JEN Finans üzerinden kırdırmaya başladı. Arhun Ömer Torun’dan ayrıca teminat olarak 1 milyon TL’lik şahsi çek talep etmişti. Torun eşiyle ortak hesabına kayıtlı ancak tek imzalı müşterek hesap niteliğinde olan çek defterinden bir çek yaprağına TEK-JEN Finans adına, 1 milyon TL yazarak çeki Arhun’a verdi. Çekin üzerine tarih olarak 31/12/2012 yazmıştı. 

Ömer Torun: 'Tekin Arhun Mağdurları Derneği (TAMDER) adında bir dernek kurmak istiyorum'

Henüz hayatının en büyük hatasını yaptığını bilmiyordu. Bugünse Tekin Arhun Mağdurları Derneği (TAMDER) adında bir dernek kurmak istiyor ve derneği kurarsa henüz bilinmeyen birçok mağdurun ortaya çıkacağına inanıyor.

Bu arada Torun kayınpederinin bankasındaki Starling adına bütün borçları kapatarak şirketin bir şube bankasına geçmesini sağladı.

2010 yılında çek kırdırmak için limitin 2 milyon TL’ye çıkarılması gerekti. Ömer Torun’un talebi üzerine Tekin Arhun limiti elbette artırabileceğini söyledi ancak kendisinden yeni bir şahsi teminat çeki istiyordu. Tekin Arhun birkaç kere aynı konuyu açtı ve tam parayı vereceği gün ikinci teminat çekini hatırlattı.

Eşiyle ortak hesabı çift imzalı müşterek hesaptı ve çekin arkasında eşinin imzası yoktu!

Ömer Torun kayınpederinin bankasındaki bütün hesapları bir başka bankaya geçerek kapattığını ve eşiyle aynı bankadaki şahsi hesabının da artık tek imzalı değil, çift imzalı müşterek hesap olduğunu söyledi. 

Tekin Arhun ‘O zaman çekte oynama yapalım!' dedi. 1 milyonluk teminat çekine bir 1 daha eklemesini istedi! Çek 11 milyon TL yapıldı!

Arhun o anda akla durgunluk verecek bir şey önerdi. Ömer Torun’un aktardığında göre, ‘O zaman çekte oynama yapalım’ dedi. Tekin Arhun devamla zaten çekin kasada duracağını, çekin takasa gitmeyeceğini belirtti ve ‘bana güvenmiyor musun gardaş?!’ diyerek tepki gösterdi. Torun çekin çift imzalı olmadığı sürece ödenmeyeceğini söyledi. Arhun cevaben ‘Bana çeki verdiğin tarihte tek imza geçerliydi’ dedi. 

Torun içinden çekin nasıl olsa bozulamayacağını düşündü. Ömer Torun’un o gün ihtiyaç duyulan parayı almak için zaten başka çaresi de yoktu. Tekin Arhun önceden kendisine Ömer Torun’un verdiği çekin üzerinde 1 milyon TL yazan yere, 1’in yanına bir 1 daha eklemesini ve yazıyla bir milyon yazan yerin başına da ‘on’ ibaresini eklemesini istedi. 

Ömer Torun rakamın çok yüksek olduğunu söyleyerek itiraz etti. Tekin Arhun kendisine güvenebileceğini, çeki sadece kasada tutacağını yineledi. Ömer Torun denileni yapmak zorunda kaldı ve Arhun’un talebi üzerine tarihin yıl kısmını da 2017 olarak değiştirip, isminin baş harflerini ‘initial’ olarak yazdı. 

'Bana güvenmiyor musun gardaş' demişti! Ele geçirdiği ve hiçbir borcu kalmayan marketler adına aldığı şahıs çeki için Tekin Arhun yıllar sonra dava açtı!

2015’de yıllık cirosu 10 milyon dolar, TL ile 40 milyon TL olan Starling Marketler Zinciri’nin Tekin Arhun’un ve bir grup arkadaşının kontrolüne nasıl girdiğine sonraki bölümde devam edeceğiz.

Davayı kaybedeceğini anlayınca Arhun davayı geri çekti!

Şimdilik, Arhun’un 'kasada duracak, takasa kesinlikle vermeyeceğim' dediği çeki, marketler fiilen kendisi ve ekibi tarafından yönetilmeye başlandıktan sonra, dolayısıyla Tekin Arhun’a ve adı Kıbrıs Kapital Finans Ltd. olarak değişen şirketi TEK-JEN'e marketlerin hiçbir borcu kalmamışken, Tekin Arhun'un Ömer Torun’a, eşine ve bankaya 11 milyon TL’lik teminat çeki için dava açtığını belirtelim. Arhun davayı kaybedeceğini anlayınca 6328/2018 tarihli davayı geri çekmek zorunda kaldı.

Ömer Torun, Polis’e 2018 yılının Temmuz ayında verdiği ifadesinde de olayları aynen böyle aktardığını vurguladı.

Devamı 7 Mayıs Cumartesi günü Mikro-Makro’da!

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın