Dünya

Ne uyuşturucu ne silah: Yılan balığı yavrusu kaçakçılığının karaborsası daha büyük

‘Beyaz altın’ olarak bilinen yavru, cam yılan balıklarının Avrupa’dan Asya’ya yasa dışı ticareti yıllık 3,3 milyar dolara çıktı.

Azalan yılan balığı stokları ve balıkçılık kotaları gibi önlemler, milyar dolarlık yavru yılan balığı karaborsanın körüklenmesine neden oldu.

Bir çevreci tarafından "gezegendeki en büyük vahşi yaşam suçu" olarak adlandırılan cam yılan balığının yasadışı ticaretinin yılda tahmini 3,3 milyar dolara ulaştığı kaydediliyor.

Doğan yılan balığı yavrularını yakalayıp yetiştirmek üzerine kurulu yasa dışı ticaret Avrupa'dan Asya'ya yapılıyor.

Doğu Asya'da bulunan Japon yılan balığı stoklarındaki düşüş nedeniyle bölgedeki çiftlikler Avrupa ve ABD'den cam yılan balığı ithal ediyor ve tüketime hazır hale getirmek için yavru balıkları yetiştiriyor.

Asya'nın bazı bölgelerinde yılan balığında yaşanan kıtlık, fiyatların yükselmesine neden oldu. 

2010’da Avrupa Birliği sınırları dışından tüm cam yılan balığı ihracatını yasakladı. Üç yıl önce Avrupa yılan balığı, Nesli Tükenmekte Olan Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'nin (CITES) II. Eki’ne girdi.

Avrupa yılan balığı aynı zamanda Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin kritik tehlike altındakiler listesindedir ve Japon ve Amerikalı kuzenleri nesli tükenmekte olanlar listesinde sadece bir kategori geridedir.

Avrupa kıyılarına yüzen cam yılan balıklarının %23'ü başta Çin, Asya'ya kaçırılıyor

Sürdürülebilir Yılan Balığı Grubu (SEG), her yıl kıtanın kıyılarına yüzen Avrupa cam yılan balıklarının yüzde 23'ünün, ağırlıklı olarak Çin olmak üzere Asya'ya kaçırıldığını tahmin ediyor.

Yılda 440 ton Avrupa cam yılan balığının 100 tonu Asya'ya yasa dışı olarak ihraç ediliyor

Bilim insanları, her yıl yaklaşık 440 ton Avrupa cam yılan balığının Avrupa kıyılarına ulaştığını belirtiyor ve AB'nin Polis Teşkilatı Europol, 2018'de 100 tonun yasadışı olarak Asya'ya ihraç edildiğini söylüyor.

SEG Başkanı Andrew Kerr, bunun "gezegendeki en büyük vahşi yaşam suçu" olduğunu kaydediyor.

Astronomik fiyatları nedeniyle bazen "beyaz altın" olarak adlandırılan cam yılan balığının değeri, tedarik zinciri boyunca hareket ettikçe katlanarak artıyor.

10 euro sente alınıyor, Hong Kong’da 1 euroya satılıyor; Çin’de 1 sene yetiştirildikten sonra fiyatı 10 euroya çıkıyor

Kerr, Avrupa'da bir balıkçının bir cam yılan balığını 10 euro sent alabileceğini, ancak yavru balığın Hong Kong'a indiğinde değerinin 1 euroya (16.11 TL)  yükseldiğini söylüyor.

Ve Çin'de yetiştirildikten bir yıl sonra, yılan balığının değeri 10 euroya (161 TL) yükseliyor.

Kerr, "Yani, bir yıl içinde fiyatı yüz kat artıyor. İşte bu yüzden çok cazip. Kâr, uyuşturucudan, insan kaçakçılığında ve yasa dışı silah ticaretinden daha büyük" dedi.

Şu anda Japonya'da tüketilen neredeyse tüm yılan balığı, vahşi doğada yetişkin olarak yakalananlardan ve çok küçük bir oran ile cam yılan balıklarını olgunlaşana kadar yetiştiren su ürünleri çiftliklerinden tedarik ediliyor.

2019/2020 balıkçılık sezonunda 19 Avrupa ülkesinden polis tarafından 108 şüpheli yılan balığı kaçakçısı yakalandı.

Yetkililer aynı dönemde tahmini değeri 6,2 milyon euro (7 milyon dolar) olan iki ton cam yılan balığını ele geçirdi.

Uluslararası hava yolculuğunda pandemi nedeniyle yaşanan kesintiler, yılan balığı kaçakçılığında en sık kullanılan yöntemi de kesintiye uğrattı.

Küresel sağlık krizinden önce, genellikle yılan balıkları bavullara kaçırılıyordu.

Balıklar bavullarda, su ve oksijen torbalarında kaçırılıyordu. Yeni yöntem yasa dışı olarak kargoyla gönderim...

Çevreciler, su ve oksijen torbalarına doldurulan balıkların düzenli olarak Avrupa ülkelerinden Çin'e uçtuğunu söylüyor.

Ancak Europol, tacirlerin alternatifler bulduğunu söylüyor.

Ajansın kasım ayında yaptığı açıklamada, "Önceki operasyonlar sırasında birçok kişi bavullarında yılan balığı kaçakçılığı yapmaktan tutuklandı. Geçen yıl bu trendin yerini kargo taşımacılığı aldı" denildi.

Kerr, kaçakçılık ve yöntemlerin değişmesine dair "Bu bir kedi ve fare oyunu" nitelendirmesini yaptı.
Kaynak: AFP-France 24

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın