Dünya

Altın fiyatlarının artmasında Çin faktörü

Çin'in dolara karşı altın alımlarının artmasıyla altın rekor seviyede değerlenmeye devam ediyor.

Altının küresel fiyatı, gayrimenkul ve hisse senetleri gibi yatırım araçlarına karşı dikkatli olan Çinli yatırımcıların ve Çinli tüketicilerin rekor bir hızla altın satın almasıyla en yüksek seviyelerine ulaştı.

Jeopolitik ve ekonomik çalkantı zamanlarında genellikle güvenli bir yatırım olarak görülen altının fiyatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Gazze'deki savaşa tepki olarak yükseldi. Ancak altının ons başına 2.400 doların üzerindeki zirvelere yükselişi Çin sayesinde daha dirençli bir hale geldi ve yükseliş daha uzun sürdü.

Çinli tüketiciler, gayrimenkul veya hisse senedi gibi geleneksel yatırımlara olan güvenlerinin azalması nedeniyle altına akın etti. Aynı zamanda, Çin Merkez Bankası ABD borçlarını azaltırken altın rezervlerini istikrarlı bir şekilde artırdı. 

The New York Times’ın haberine göre Çin zaten altın piyasalarında önemli bir nüfuza sahipti. 2022'nin sonlarından bu yana küresel altın fiyatlarında neredeyse yüzde 50'lik bir artış kaydedildi. Altın geleneksel olarak daha yüksek faiz oranları veya daha düşük faiz oranları uygulanan dönemlerde nispeten daha az çekici bir yatırım aracıdır ancak altın bu faktörlere rağmen yeni zirvelere tırmanmaya devam etti. 

Geçtiğimiz ay altın fiyatları, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağının sinyalini vermesine rağmen yükselişe geçti. Dolar bu yıl dünyadaki neredeyse tüm önemli para birimlerine karşı yükselirken bile altın değer kazanmaya devam etti.

Çin'de genç kuşak yatırım amaçlı 'altın fasulye' satın alıyor

Çin'de birçok genç, uygun fiyatlı bir yatırım olarak Çin’de ‘altın fasulye’ olarak bilinen altınları topluyor.

Ağırlığı bir gram kadar hafif olan fasulye ve diğer altın takılar, ekonomik belirsizliklerin hakim olduğu bir dönemde genç Çinliler için giderek daha güvenli bir yatırım seçeneği olarak görülüyor. 

Çin’de geleneksel yatırımların cansızlaşmasıyla altın yatırımı daha cazip hale geldi. Çoğu aile açısından en önemli tasarruf aracı olarak emlak alımı, Çin'de emlak sektöründe devam eden kriz nedeniyle halen iyi bir seçenek olarak görülmüyor. Yatırımcıların ülke borsalarına olan güveni de tam olarak tazelenmedi. Hedef kitlesinde zenginler olan bir dizi büyük yatırım fonu, emlak üzerine yapılan başarısız yatırımların ardından devrildi.

Daha iyi alternatiflerin az olması nedeniyle para, altın ticareti yapan Çin fonlarına aktı ve birçok genç, küçük miktarlarda fasulye toplamaya başladı. Çevrimiçi tüccarlar agresif bir şekilde altın fasulyesi satıyor. 

Londra merkezli değerli metaller bilgi platformu MetalsDaily.com'un CEO'su Ross Norman, Çin'in tartışmasız bir şekilde altının fiyatını yönlendirdiğini, altına hücumun devam ettiğini söylüyor. 

Çin Altın Birliği'ne göre, ülkedeki altın tüketimi ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı. Geçen yıl yüzde 9'luk bir artış kaydedilmişti.

Çin Merkez Bankası ABD borçlarını azaltıyor, bir yandan da elindeki dövizle altın alıyor

Çin'deki bir diğer büyük altın alıcısı da ülkenin merkez bankasıdır. Mart ayında Çin Halk Bankası, altın rezervlerini üst üste 17'inci ayda da artırdı. Geçen yıl banka dünyadaki diğer merkez bankalarından daha fazla altın satın alarak rezervlerini yaklaşık 50 yılda olduğundan daha fazla artırdı.

Pekin, rezerv fonlarını çeşitlendirmek ve uzun süre rezervde tutulacak en önemli para birimi olarak kabul edilen ABD dolarına olan bağımlılığını azaltmak için altın satın alıyor. Çin, on yılı aşkın bir süredir ABD Hazine tahvillerini azaltıyor. Mart ayı itibarıyla Çin'in ABD borcu, 2021'deki 1,1 trilyon dolardan 775 milyar dolara düştü.

Pekin'deki BOC International'ın küresel başekonomisti Guan Tao, Çin'in geçmişte altın varlığını artırdığında yurt içinden Çin para birimi renminbi ile altın satın aldığını söyledi. Ancak ekonomiste göre Çin Merkez Bankası altın satın almak için artık yabancı para birimlerini de kullanıyor ve ABD doları ve diğer para birimlerine olan riskini etkili bir şekilde azaltıyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın Moskova'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Rusya'nın dolar varlıklarını dondurmak gibi ender görülen bir adım atmasının ardından Çin dahil pek çok merkez bankası altın almaya başladı. Diğer Amerikan müttefikleri de kendi para birimleri için Rusya'ya benzer kısıtlamalar getirdi.

Guan Tao, yaptırımların "mevcut uluslararası para sistemi için güven temelini" sarstığını ve merkez bankalarını rezervlerini daha çeşitli varlıklarla korumaya zorladığını söyledi. "Altının bu yükseliş dalgasının geçmiştekinden farklı olabileceğini görebiliyoruz" dedi.

Pekin altın satın almasına rağmen Çin'in döviz rezervlerindeki altının yeri yalnızca yüzde 4,6'lık bir orana sahip... Yüzde olarak bakıldığında Çin, Hindistan rezervlerinin neredeyse iki katı kadarını altın olarak tutuyor.

Çinli tüketicilerin agresif perakende alımları ile merkez bankası alımlarının birleşimi, bu eğilimin devam edeceğine dair Şanghay piyasalarındaki spekülatörlerin ilgisini çekiyor. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki ortalama altın işlem hacmi, nisan ayında bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

Kaynak: The New York Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın