Dünya

Yıllardır kemer sıkan Yunanistan'ın borç krizi sonlanıyor

AB, 12 yıllık kargaşanın ardından Yunan ekonomisine yönelik sıkı izleme programına son veriyor. Ülke, 2008 yılındaki küresel mali çöküşten sonra borç krizine girmiş ve kurtarma programına alınmıştı

Yunanistan’ın 2008 küresel mali kriznden sonra düştüğü borç krizi nihayet sonlanıyor. Avrupa Komisyonu, Yunan ekonomisi üzerindeki sıkı izleme programına son veriyor.

AB (Avrupa Birliği) Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni, çarşamba günü Yunanistan Maliye Bakanı Christos Staikoras'a gönderdiği mektupta, Yunanistan'ın 19 avro bölgesi üye ülkesinden oluşan Avro Grubu'na verilen "politika taahhütlerinin büyük kısmını yerine getirdiği”ni ve Covid-19'un etkisine ve Ukrayna'daki savaşa rağmen "etkili reform uygulaması gerçekleştirdiği”ni kaydetti. 

Staikoras, Twitter'dan yaptığı açıklamada, duyurunun "Yunanistan için büyük bir ulusal hedefe ulaşıldığını gösterdiğini" söyledi. 

Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası kemer sıkmayı dayatmıştı

2008 mali çöküşünün ardından Yunanistan, 2010 yılından itibaren AB ve IMF tarafından kurtarma paketlerine yol açan bir borç krizine sürüklendi. Takip eden on yıl boyunca, ülke ekonomisi dörtte bir oranında küçüldü ve Yunan vatandaşlarının harcanabilir gelirleri, ‘Troyka’ olarak adlandırılan Avrupa Komisyonu, IMF (Uluslararası Para Fonu, International Monetary Fund) ve Avrupa Merkez Bankası'nı içeren kurumlar tarafından dayatılan kemer sıkma politikalarının etkisiyle üçte bir oranında düştü. 

İşsizlik % 27,8’e ulaşmış ve binlerce genç başka ülkelere giderek Yunanistan'ı terk etmişti

Ülkedeki işsizlik 2013 yılında yüzde 27,8'e ulaşırken, hükümet mali yardım karşılığında emeklilik sisteminde ve kamu hizmetlerinde sert kesintiler yapmak zorunda kaldı ve binlerce genç Yunan iş aramak için ülkeyi terk etti.

Yunanistan eski başbakanı Aleksis Çipras.

Programın katı şartlarını Almanya dayatmıştı; Çipras reformları ne olursa olsun uygulamıştı

27 üye devletin tamamının bütçelerini izleyen komisyon, kurtarma programının başlatılmasından bu yana Yunan ekonomisindeki reformları denetliyor. Büyük ölçüde Almanya tarafından dikte edilen kurtarma paketinin katı şartları, 2015 yılında dönemin başbakanı Aleksis Çipras'ın referandumda Yunan halkına koşulları sunmasıyla Yunanistan'ı neredeyse Euro Bölgesi'nden çıkarıyordu. Seçmenler yardım paketinin şartlarını reddetti, ancak Çipras reformları ne olursa olsun uyguladı. 

Yunanistan ekonomisi büyümeye devam ediyor

AB yetkililerinin geçen nisan ayında Atina'ya yaptığı en son ziyaretin ardından komisyon, pandemiden kaynaklanan belirsizlik ve artan enerji maliyetlerine rağmen ekonomik büyümenin 2022'de yüzde 3,5'e ve 2023'te yüzde 3,1'e ulaşmasının beklendiğini belirtti. Ayrıca, hükümetin devlet gelirleri ile faiz ödemeleri hariç harcamaları arasındaki farkın beklenenden 2,1 puan daha az olmasını "olumlu bir sürpriz" olarak nitelendirdi. 

"Ekonomik uyum programı" Haziran 2018'de sona erdi, ancak Brüksel o zamandan beri Yunanistan'ın maliyesini gözetim altında tutmaya devam etti. Komisyon yaptığı açıklamada, "Euro bölgesi ekonomisi üzerindeki yayılma etkilerinin riskinin önemli ölçüde azaldığı”nı ve daha ayrıntılı izlemenin "artık gerekçelendirilemeyeceği"ni ifade etti. Yunanistan'ın "program sonrası gözetim" raporunun koşullarını yerine getirmesi durumunda ülkeye verilen borç indiriminin son diliminin kasım ayında ödenmesi planlanıyor. 

Gentiloni'ye cevabi mektubunda Staikoras, Yunanistan'ın altı temel alanda (maliye politikaları, sosyal refah, finansal istikrar, işgücü piyasaları, özelleştirme ve kamu yönetimi) reformlar uyguladığını ve bunun "Yunanistan'ın sürdürülebilir ve kapsayıcı uzun vadeli büyüme sağlaması için sağlam bir platform oluşturduğu”nu ifade etti.

Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın