"Oyun, eğlence, spor ve müziği kapsayan içerikler için etkileşimli canlı yayın hizmeti" olarak tanınan Amazon'un sahibi olduğu Twitch üzerinden Türkiye’de yapılan kara para aklama skandalı dünya basınında da irdeleniyor.
Türkiye’de çok az takipçisi olan veya neredeyse hiç takipçisi olmayan yayıncıların, izleyicilerin özel ücretli emojilerle yayıncılara takdirlerini ifade etmelerini sağlayan Bit platformu üzerinden garip bir şekilde binlerce dolar kazandığı ortaya çıkmıştı.
Twitch, Bit aracılığıyla elde edilen gelirin sadece yüzde birini bireysel yayıncılara aktarır. Bazı yayıncıların sadece 40 ila 50 izleyiciye sahip olmasına rağmen günde 1.800 dolara kadar kazandığı tespit edildi.
Skandal, ismini gizleyen bir bilgisayar korsanının geçen ay Twitch'in kaynak kodunu ve kullanıcı ödeme bilgilerini sızdırmasının ardından ortaya çıktı.
Sızıntıyı inceleyen Türkiye'deki kullanıcılar, kısa sürede bir tuhaflık olduğunu fark etti.
Bilgisayar korsanlarının ilk olarak rastgele kişilerin kredi kartı bilgilerini çaldığı veya ele geçirdiği ve daha sonra Twitch yayıncılarıyla Bit aracılığıyla büyük ödemeler göndermek için anlaşma yaptığı belirlendi.
Yayıncılar aldıkları paranın yüzde 80'ini bilgisayar korsanlarına ait farklı banka hesaplarına iade ederek parayı akladı.
Sızıntının ardından kara para aklama dolandırıcılığından haberdar olan Global Twitch yayıncıları, geçtiğimiz ay Twitter'da #dobettertwitch adlı bir hashtag üzerinden bir sosyal medya kampanyası başlattı.
Türk Twitch kullanıcıları ise “temiz Twitch” (#temizTwitch) için çağrı yapan bir hashtag ile kendi kampanyalarını başlattılar.
Kampanya yürütenlerden biri olan Türk Twitch yayıncısı Grimnax, dolandırıcılardan biriyle yaptığı bir sohbeti Twitter'da ekran görüntülerini yayınlayarak ifşa etti.
Hala devam ediyor teklifler gelmeye. Yeteri kadar iyi bir yayıncı değilim herhalde sadece %20 bırakıyorlar bana :( #temiztwitch pic.twitter.com/S4IFUgcisn
— Grimnax (@grimnax) October 29, 2021
Ekran görüntüleri, Sinan adlı bir kişinin, kalan parayı iade etmeyi kabul etmesi halinde kendisine yayın başına Bit gelirinden yüzde 20'sini teklif ettiğini gösteriyor.
Grinmax, Middle East Eye'a “Bu, çoğumuzun uzun süredir farkında olduğu bir şey” olduğunu söyledi ancak yıllardır bu olayı doğrulayamadıklarını vurguladı.
Grinmax, “Ben ve benim gibi orta seviye influencerlar yeterince yüksek sesle konuşmadığımız için platformda öne çıkan isimlerin bu konu hakkında konuşmasını bekledik. Teklifler hâlâ geliyor. Yeterince iyi bir yayıncı değilim, sanırım bana sadece yüzde 20 bırakıyorlar" dedi.
Grinmax, önde gelen Twitch yayıncıları tarafından skandalın ortaya çıkmasının ardından, artık milletvekillerinin bile konuyla ilgilenmeye başladığını söyledi.
Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada bu sahtekârlığın ne kadar büyük olduğunu herkesin anlamasını istiyorum" diyerek düşüncelerini ifade etti.
Twitch'te 1,7 milyon takipçisi bulunan en tanınmış influencerlardan biri olan Jahrein Twitch'i harekete geçmeye çağırdı.
Asıl adı Ahmet Sonuç olan Jahrein ve diğer influencerların çabalarıyla birlikte yetkililer konuyu incelemeye başladı.
Jahrein bu hafta yaptığı bir yayında, "Polis’in siber suç birimine sahtekârlık hakkında ifade verdim ve verileri paylaştım" dedi.
Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Jahrein ile görüştükten sonra Meclis'e Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve diğer ilgili Türk devlet kurumlarının skandalı incelemesi çağrısında bulunan bir önerge sundu.
Tekin, Middle East Eye’a verdiği demeçte, "Talebimiz kamuoyuna açıklandıktan sonra birçok insan bize ulaştı. Hepsi mağdurdu. Çok ilginç hikâyeler duyduk, kaçının doğru veya yanlış olduğunu bilmiyoruz. Görevimiz bu dolandırıcılıkla ilgili iddiaları kamuoyuna taşımaktır" dedi.
Iro Sako gibi diğer yayıncılar da 125 gigabaytlık bilgi içeren halka açık sızıntı olmadan kimsenin platformdaki düzensizlikleri yakalayamayacağını söyledi.
Mağdurlardan biri Didem Akay, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, yetkisi olmadan kredi kartından 10.000 Türk Lirası çekildiğini söyledi.
İzmir'de resim öğretmeni olan Aslan, banka tarafından kendisine gönderilen ve kredi kartından 10.000 Türk Lirası çekildiğini gösteren cep telefonu mesajlarından hedef alındığını öğrendiğini söyledi.
Akay, MEE'ye verdiği demeçte, "Twitch'in ne olduğunu bile bilmiyorum. Ben bir mağdurum ve bu borcu ödemek için yedi ila sekiz ay arasında ciddi anlamda para biriktirmem gerekiyor" dedi.
Kaynaklar: Middle East Eye – NME
Yorumunuz