Kara paranın aklanmasının önlenmesinde yaptırım gücüne sahip hükümetler arası kuruluş Mali Eylem Görev Gücü’nün yaptığı yeni değişikliğe göre 10 milyar dolar gelir eşiğinin altındaki ülkeler çoğu durumda artık gri listeye alınmayacak.
Bu değişiklik, daha fakir ülkelerin, kara para aklama veya terörizmin finansmanı endişeleri nedeniyle özel incelemeye tabi tutulmalarının ve gri listeye alınma olasılıklarının azalması anlamına geliyor.
Mali Eylem Görev Gücü'nün yeni başkanı Elisa de Anda Madrazo, yeni önlemin muhtemelen 'gri listedeki' ülke sayısında önemli bir azalmaya yol açacağını söyledi.
Londra’da düzenlenen 'Uluslararası Mali Suçlarla Mücadele Zirvesi 2024'ün açılış konuşmasını yapan Elisa de Anda Madrazo, değişikliklerin "birkaç hafta içinde" resmiyet kazanmasının beklendiğini açıkladı.
Konferansta yaptığı konuşmada, "IMF tarafından düşük gelirli olarak tanımlanan bir yargı bölgesindeyseniz, yani geliriniz 10 milyar doların altındaysa, diğer yargı bölgeleri oy birliğiyle bu bölgenin yüksek riskli bir yargı bölgesi olduğuna karar vermediği sürece kimlik belirleme sürecine girmezsiniz" dedi. Madrazo, bu adımın düşük gelirli ülkelerin cezalandırılmasını önlemeyi amaçladığını söyledi.
Gri listeye alınmak, bir ülkenin genellikle daha az uluslararası yatırım alması veya uluslararası piyasalardan borçlanmakta sıkıntı çekmesi gibi sorunlarla karşılaşmasına neden oluyor.
FATF Başkanı, değişikliğin şu anda gri listede bulunan birçok yargı bölgesinin artık kriterleri karşılamayacağı anlamına geleceğini söyledi.
De Anda Madrazo, "Listelenen ülke sayısında %47'lik bir azalma tahmin ediyoruz" dedi.
FATF Başkanı, FATF'a tam üye olan 40 yargı bölgesi için standartların yükseltildiğini de söyledi. Bu ülkeler çoğunlukla ABD, çoğu AB ülkesi, İngiltere, Japonya ve Singapur gibi daha büyük ve daha zengin ülkelerden oluşuyor.
FATF üyelerine, düşük kapasiteli ülkelere kıyasla daha kısa bir gözlem süresi sağlanacağını açıklayan Madrazo, 10 milyar dolar eşiğinin üzerinde olan, ancak “yüksek borç sıkıntısı” içinde olan veya halen daha fakir bir ülke olarak kabul edilen ülkelere de gri listeye alınmadan önce ek süre verileceğini bildirdi. "Teşhis edilmeniz iki kat daha uzun sürecek; 12 ay yerine 24 ay" dedi.
FATF Başkanı, değişikliklerin ince ayar aşamasında olduğunu ve "birkaç hafta içinde" kesinleşmesinin beklendiğini söyledi.
Kaynak: AML Intelligence
Yorumunuz