Güney Kore parlamentosu, cumartesi günü Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'u, daha önce ilan ettiği sıkıyönetim kararnamesi nedeniyle görevden aldı. Kararla ülkede günlerdir süren siyasi felç sona erse de Yoon'un siyasi geleceği hakkında yoğun bir tartışma başladı.
Güney Kore’de coşkulu kalabalıklar bir araya geldi.
Fotoğraf: Korea Herald
Ulusal Meclis, görevden alma önergesini 204’e 85 oyla kabul etti. Yoon'un başkanlık yetkileri ve görevleri daha sonra askıya alındı ve ülkenin 2 numaralı yetkilisi olan Başbakan Han Duck-soo cumartesi günü cumhurbaşkanlığı yetkilerini devraldı.
Anayasa Mahkemesi'nin Yoon'u başkanlıktan azletmek veya yetkilerini geri vermek konusunda karar vermek için 180 günü var. Mahkeme görevden alınmayı onaylarsa yeni cumhurbaşkanının seçilmesi için 60 gün içinde seçim yapılması gerekiyor.
Geçtiğimiz cumartesi günü iktidar partisi milletvekillerinin ilk oylamayı boykot etmesinin ardından Yoon'un görevden alınmasına ilişkin Ulusal Meclis'te ikinci bir oylama yapıldı. İktidardaki Halkın Gücü Partisi milletvekillerinden bazıları, kamuoyundaki protestolar yoğunlaştıkça ve cumhurbaşkanını onaylayanların oranı yüzde 11'e düşünce Yoon'un görevden alınmasına oy vereceklerini söylemeye başlamıştı.
Yoon, "asla pes etmeyeceğini" söyleyen bir açıklama yaptı ve "Bana yöneltilen tüm eleştirileri, teşvikleri ve destekleri yanımda taşıyacağım ve son ana kadar ülkem için elimden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğim" dedi.
Yoon'un 3 Aralık'ta, Güney Kore'de kırk yıldan uzun süredir ilk kez uyguladığı sıkıyönetim kararı yalnızca altı saat sürdü ancak büyük bir siyasi kargaşaya yol açtı, diplomatik faaliyetler durdu ve finans piyasaları sarsıldı. Yoon, parlamentonun oy birliğiyle kararı bozmaya karar vermesinin ardından sıkıyönetim kararnamesini kaldırmak zorunda kaldı.
Yoon'un bazı iddiaları, sıkıyönetim sırasında Meclis'e asker gönderen bazı askeri komutanların ifadeleriyle uyuşmuyor.
Ordu Özel Harp Komutanı Kwak Jong-keun, sıkıyönetim ilan edildikten sonra Yoon'un kendisini arayarak askerlerinden Meclis'te "kapıyı hızla yıkmalarını ve içerideki milletvekillerini dışarı sürüklemelerini" istediğini söyledi. Kwak, Yoon'un emirlerini yerine getirmediğini açıkladı.
Yoon, görevdeyken görevden alınan üçüncü Güney Kore başkanıdır. 2016'da parlamento, ülkenin ilk kadın başkanı olan Park Geun-hye'yi bir yolsuzluk skandalı nedeniyle görevden aldı. Anayasa Mahkemesi görevden alınmasını onayladı.
2004'te Başkan Roh Moo-hyun, iddia edilen bir seçim yasası ihlali nedeniyle parlamentoda görevden alındı ancak mahkeme daha sonra görevden alınma kararını bozdu ve başkanlık yetkilerini geri verdi. Roh, 2009'da ailesini de içeren bir yolsuzluk skandalının ortasında görevi bıraktıktan sonra intihar etti.
Yoon'un Güney Kore'den çıkması yasaklandı.
Cezai kovuşturmadan muafiyete sahip ancak bu muafiyet isyan veya vatana ihanet iddialarını kapsamıyor. Yoon sonrasında sıkıyönetim kararnamesi nedeniyle soruşturulabilir, gözaltına alınabilir, tutuklanabilir veya hakkında dava açılabilir ancak birçok gözlemci, yetkililerin Yoon'u zorla gözaltına alabileceğine şüpheyle yaklaşıyor.
Yoon'un savunma bakanı, polis şefi ve Seul'ün metropol polis teşkilatı başkanı tutuklandı. Diğer üst düzey askeri ve hükümet yetkilileri de soruşturmalarla karşı karşıya...
Kaynak: AP News
Yorumunuz