ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna karşısında savaştaki konumunu güçlendirmek için binlerce Kuzey Koreli askerini konuşlandırması nedeniyle, Ukrayna’nın uzun menzilli silahlar kullanmasına yönelik kısıtlamaları hafifletti ve Ukrayna'ya ABD tarafından sağlanan füzeleri kullanma yetkisi verdi.
Kiev'in, Amerikan Ordu Taktik Füze Sistemleri'ni (ATACMS) Rusya'nın daha iç kesimlerine yönelik saldırılarda kullanmasına izin veren kararın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuzey Kore birliklerini Ukrayna'nın kuzey sınırına konuşlandırarak, Ukrayna güçlerinin ele geçirdiği yüzlerce kilometrelik toprakları geri almaya çalışmasının ardından alınmasına dikkat çekildi.
ABD’de, ABD Başkanı Biden halen yönetimdedir ve başkanlık seçimlerini kazanan Trump savaşı hızla sona erdireceğini söylemiş ve resmen başkanlığa geçtikten sonra ABD'nin Ukrayna'ya verdiği hayati askeri desteği sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda belirsizlik yaratmıştı.
Associated Press’in haberine göre, ABD'nin kararını kamuoyuyla tartışma yetkisine sahip olmayan yetkili ve konuya ilişkin bilgisi olan kişiler ajansa isimlerinin açıklanmaması koşuluyla bilgi verdi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin pazar günkü tepkisi oldukça ölçülüydü. "Saldırılar kelimelerle yapılmaz," dedi ve ekledi: "Böyle şeyler duyurulmaz. Füzeler kendi adına konuşacaktır."
Zelenski ve Batılı destekçilerinin çoğu, Ukrayna'nın Batı tarafından sağlanan uzun menzilli füzelerle Rusya'nın askeri hedefleri vurmasına izin vermesi için aylardır Biden'a baskı yapıyor ve ABD yasağının Ukrayna'nın Rusya'nın şehirlerine ve elektrik şebekelerine yönelik saldırılarını durdurmasını imkansız hale getirdiğini söylüyordu.
Zelenski'nin açıklaması, Rusya sınırına 40 kilometre uzaklıktaki kuzeydeki Sumi kentinde en az sekiz kişinin hayatını kaybettiği dokuz katlı bir binaya düzenlenen Rus saldırısının ardından Telegram'da bir taziye mesajı yayınlamasının hemen ardından yapıldı.
Rusya, Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alan ve sivilleri öldüren devasa bir drone ve füze saldırısı başlattı.
Zelenski, "Ve bu, Putin'le görüşmeler, telefon görüşmeleri, sarılmalar ve yatıştırma yoluyla bir şeyler başarmaya çalışan herkese verilen cevaptır" dedi.
Bu yorum, cuma günü Putin'le yaklaşık iki yıl aradan sonra ilk kez bir Batılı gücün başındaki bir başbakan olarak görüşen Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a bir gönderme olarak yorumlandı.
Bazı destekçiler, sınırlamanın ve diğer ABD kısıtlamalarının Ukrayna için savaşı kaybetmeye mal olabileceğini savundu. Tartışma, Ukrayna'nın NATO müttefikleri arasında bir anlaşmazlık kaynağı haline geldi.
Biden ise ABD ve diğer NATO üyelerini nükleer silahlı Rusya ile doğrudan çatışmaya çekebileceğini düşündüğü herhangi bir tırmanışa kararlı bir şekilde karşı çıktı.
Putin, NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın Rus topraklarına saldırmak için silahlarını kullanmasına izin vermesi halinde, Moskova'nın Batılı hedefleri vurmak için başkalarına uzun menzilli silahlar sağlayabileceği konusunda uyarmıştı.
Biden’ın kararından önce Güney Kore, Japonya ve Çin liderleriyle son iki gündür toplantılar yaptığı bildirildi.
Gelişmelere yakın kaynaklardan birine göre, 300 km'ye kadar ulaşan daha uzun menzilli füzelerin, Kuzey Kore'nin Putin'in Ukrayna'yı işgaline destek verme kararına yanıt olarak kullanılması muhtemel.
ATACMS füzelerinin genel tedariki yetersizdir, bu nedenle ABD yetkilileri geçmişte Ukrayna'ya fark yaratacak kadar füze verip veremeyeceklerini sorgulamıştı. Ukrayna'nın bazı destekçileri, Rusya'nın daha derinlerine yapılacak birkaç saldırının bile Rus ordusunu konuşlandırmaları değiştirmeye ve daha fazla kaynak harcamaya zorlayacağını söylüyor.
Kuzey Kore, Moskova'nın bu yıl Ukrayna'nın ele geçirdiği Kursk sınır bölgesindeki toprakları geri almasına yardımcı olmak için Rusya'ya binlerce asker sağladı. Kuzey Kore askerlerinin çatışmaya dahil edilmesi, Moskova'nın momentumda olumlu bir değişim gördüğü bir zamanda gerçekleşti .
Trump ise çatışmaya son vermek için Ukrayna'yı Rusya tarafından ele geçirilen bazı topraklardan vazgeçmeye ikna edebileceğinin sinyalini verdi.
ABD, Güney Kore ve Ukrayna'nın değerlendirmelerine göre, 12.000'e kadar Kuzey Kore askeri Rusya'ya gönderildi. ABD ve Güney Kore istihbarat yetkilileri, Kuzey Kore'nin ayrıca Rusya'ya azalan silah stoklarını yenilemek için önemli miktarda mühimmat sağladığını kaydediyor.
Yorumunuz