Kıbrıs

‘Kıbrıs Cumhuriyeti işgal altındaki topraklardaki tüm konularda yargı yetkisine sahiptir’

Güney Kıbrıs’ta tutuklu yargılanan KKTC’de inşaat firması kurucusu ve sahibi Simon Aykut’un Kıbrıs Rum Mahkemesi’ne yaptığı ön itirazların üçü de reddedildi.

Geçen haziran ayından bu yana ‘işgal altındaki topraklarda mülk gaspıyla’ ilgili iddialarla tutuklu bulunan Simon Aykut’un avukatının Mahkeme’ye yaptığı üç ön itirazın hepsi reddedildi.

Kıbrıs Rum, güney Lefkoşa Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmada, ilk iki itirazın mahkemenin davayı yargılama yetkisine sahip olmadığı iddiasını içerdiği, üçüncü itirazın ise sanığın kişi özgürlüğü hakkı, tutukluluk koşulları ve haklarının sınırlandırılmasına ilişkin olduğu bildirildi.

Karar, Mahkeme Başkanı Christiana Parpotta tarafından okundu ve Mahkeme’nin, 'tarafların sunduğu yazılı yorumları dikkatle inceledikten ve her iki tarafın sözlü görüşlerini dikkatle dinledikten sonra' oybirliğiyle, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, ‘işgal altındaki topraklardaki taşınmaz mallarla ilgili olanlar da dahil olmak üzere tüm konularda, işgal altındaki topraklarla ilgili olarak düzenleyici yargı yetkisine açıkça sahip olduğu’na hükmettiği kaydedildi.

Savunmanın 15 günlük süre talebi üzerine bir sonraki duruşmanın 22 Kasım Cuma günü yapılmasına ve Aykut’un tutuklu yargılanmasının devamına karar verildi. Savcılık 15 günlük süre talebine itiraz etmedi.

Kararda davanın geçmişine de değinen Mahkeme Başkanı, sanık Simon Aykut’un Mağusa’ya bağlı Akanthou [Tatlısu], Trikomo [İskele] ve Gastria [Kalecik] ile Girne ilçesinin Agios Ambrosios [Esentepe] köyünde bulunan taşınmazlarda dolandırıcılık, bu taşınmazların yasa dışı kullanımı ve kara para aklama dahil toplam 242 suçlamayla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Mahkeme savunmanın itirazlarına ve iddialarına ilişkin olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, ‘yasal olarak kurulmuş ve bağımsız bir devlet olarak’ ‘tüm ülke üzerinde egemenlik sahibi olduğu'nu ileri sürdü. 

Kararda, Uluslararası Adalet Divanı'nın hükümlerine göre, ‘İşgalci bir güç, bu durumda Türkiye, askeri olarak kontrol ettiği alanlarda sınırlı yetki kullansa bile’, ‘bu, hiçbir şekilde egemen devletin düzenleyici yargı yetkisini kullanmasını engellemez, sınırlamaz veya hariç tutmaz’ görüşü savunuldu. 

Mahkeme kararında, Türkiye'nin aracılık ettiği ‘KKTC’ tarafından özel gayrimenkullere el konulmasının ‘uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği’ne hükmettiğini belirtti. Ve uluslararası hukukun ‘işgalci güç tarafından ele geçirilen özel mülkiyetin satışı, devredilmesi veya geliştirilmesi açıkça hariç olmak üzere, istisnai olarak ve belirli nedenlerle işgalci güce bazı düzenleyici yetkileri verdiği’ne vurgu yaptı.

Kararı okuyan Mahkeme Başkanı, 'Yukarıdakilere dayanarak, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, işgal altındaki topraklardaki gayrimenkullerle ilgili olanlar da dahil olmak üzere tüm konularda, işgal altındaki topraklarla ilgili olarak düzenleme yetkisine sahip olduğu'nu söyledi ve 'Ceza Mahkemesi'nin atıfta bulunulan suçlamaları yargılama yetkisine sahip olduğu' sonucuna vardıklarını açıkladı.

Kaynak: CNA/Politis

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın