Batı yaptırımları nedeniyle Moskova ihracatını Asya ve Körfez ülkelerine yönlendirmeye çalışırken, Hindistan, İran, Azerbaycan ve Rusya arasındaki Kuzey-Güney Ekonomik Koridoru’nun eksik olan halkası Reşt-Astara demiryolu hattı hayata geçiriliyor.
Fransız Le Monde gazetesi incelediğini belirttiği belgelere dayanarak, Rusya ve İran arasında 162 kilometrelik demiryolu projesinin hayata geçirilmekte olduğunu ve projenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir dünya düzeni kurma arzusunu gösterdiğini yazdı.
Haberde, İran ile Rusya arasındaki ticaretin Hazar Denizi kıyılarında artmaya devam ettiğine ve Moskova ve Tahran arasında özellikle inşaat malzemeleri, ahşap, gübre ve hatta silah ticaretinin yükseldiğine dikkat çekildi.
Le Monde, yüzlerce İranlı şirketin artık Hazar Denizi'nde kıyısı olan Rusya'nın Astrahan kenti limanında bir mağazasının bulunduğunu kaydetti.
Gazetenin gördüğü belgelere göre, Hazar'ın dağlık kıyıları boyunca döşenecek 162 kilometrelik demiryolu hattı için Rusya ve İran, Batılı idari makamların ve istihbarat servislerinin kör noktasında aylardır faaliyet gösteriyor. Hat, Rusya’dan finanse edilen 1,6 milyar euro ile yapılacak.
Reşt-Astara demiryolu hattı, 700.000 nüfusuyla, bir zamanlar ipek ticareti için önemli bir nokta olan, İran'ın kuzeyindeki en büyük şehirlerinden biri Reşt ile İran-Azerbaycan sınırındaki, Hazar Denizi kıyısında yer alan 50.000 nüfuslu İran kenti Astara’yı birbirine bağlayacak.
Trenle iki kentin birbirine bağlanması durumunda, Rusya'nın Batı yaptırımlarını aşma konusunda yeni bir adım atabileceğine işaret edilen haberde, kara, demir ve deniz taşımacılığını birleştirilerek oluşturulacak Kuzey-Güney Koridoru'nun, Rusya ve Hindistan arasında İran üzerinden malların taşınmasını kolaylaştıracağı belirtildi.
Reşt-Astara demiryolu İran'ın güneybatı kıyısı boyunca Azerbaycan sınırına kadar uzanacak ancak yol oradan Azerbaycan'ın Bakü ve Yalama-Tagirkent-Kazmalyar demiryolu sınır kapısı üzerinden Rusya'ya kadar gidiyor.
Kaynak: Le Monde
Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’ne göre Reşt-Astara demiryolu projesiyle Moskova, İstanbul Boğazı’nı ve Süveyş Kanalı’nı devre dışı bırakarak Hazar Denizi, Azerbaycan ve İran üzerinden Hint Okyanusu’na ulaşmaya çalışıyor.
Rusya Devlet Başkanı Putin daha önce Kuzey-Güney Ekonomik Koridoru’nun St. Petersburg ile Hindistan-Mumbai arasındaki kargo taşımacılığını 10 güne düşüreceğini vurgulamıştı. İnşa edilen demir yolunun 162 kilometre uzunluğuyla çok büyük olmadığına işaret eden Putin, "Küçükmüş gibi görünebilir, ancak hizmete alınması, Kuzey-Güney Koridoru’nun tamamı boyunca doğrudan, sürekli veya uzmanların farklı bir deyimiyle kesintisiz bir demir yolu bağlantısı kurulmasını mümkün kılacaktır." demişti.
Kuzey-Güney Ekonomik Koridoru'nun mevcut rotayı kısalttığını gösteren harita.
Kuzey-Güney Ekonomik Koridoru'nun bir parçası olan Reşt-Astara demiryolu, diğer ticari malların yanı sıra petrol ve doğal gaz ticaretini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Kuzey-Güney Ekonomik Koridoru rotası Hindistan'ı doğrudan Rusya ile İran'a bağlıyor ve Süveyş Kanalı'na kıyasla daha kısa ve daha uygun maliyetli bir ticaret rotası oluşturuyor.
Öte yandan İran ve Rusya arasında 29 Ocak'ta bankalar arası mesajlaşma sistemlerini birbirine bağlamak üzere bir anlaşma imzalamıştı.
Batı'nın yaptırımları nedeniyle her iki ülke de Belçika merkezli önde gelen finansal mesajlaşma hizmeti SWIFT'ten çıkarılmıştı.
Yorumunuz