Dünya

Fransa ve İngiltere Ukrayna’da 30 bin Avrupa barış gücü konuşlandırmak istiyor

Macron ve Starmer'ın, Moskova ve Kiev arasında ateşkes anlaşmasına varılması halinde İngiltere ve Fransa'nın Ukrayna'ya 30 bin Avrupa barış gücü konuşlandırma planı hazırladığı bildirildi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bu hafta ABD Başkanı Donald Trump ile Washington'da yapılacak kritik görüşme öncesinde, Ukrayna'nın, Rusya ile yapılması beklenen barış anlaşması müzakerelerinin "merkezinde" olması gerektiğinde ısrar ederek çıtayı yükseltti.

Keir Starmer, ABD Başkanı'nın geçen haftaki yorumlarının tam tersini ifade eden bu açıklamalarını, cumartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde Zelenski’ye yaptı ve görüşmede "Rusya'nın gelecekteki saldırganlıklarını caydırmak için Ukrayna'nın egemenliğinin korunmasının elzem olduğunu" söyledi.

İngiltere Başbakanının perşembe günü Beyaz Saray'da Trump ile yapacağı görüşmede de aynı sert mesajları vereceği belirtildi.

Starmer'ın, İşçi Partisi'nin seçim beyannamesindeki taahhütleri doğrultusunda, İngiltere'nin savunma harcamalarını gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 2,5'ine çıkaracağını ABD Başkanı Trump’a söylemesi bekleniyor.

Trump’la yapacağı görüşmenin, Starmer'ın başbakanlığı döneminde diplomatik ve müzakere becerilerinin en büyük sınavı olması bekleniyor. Zira Starmer, Trump ile iyi ilişkiler sürdürmeye çalışırken, İngiltere ve Avrupa'nın Ukrayna ve Rusya konusundaki kırmızı çizgilerini de net bir şekilde ortaya koymaya çalışacak.

İngiltere hükümetinin Moskova'ya çatışmaların başladığı tarihten bu yana en büyük yaptırım paketini uygulayacağı bildirildi

İngiltere hükümetinin kararlılığının bir başka göstergesi olarak, pazar günü Moskova'ya çatışmaların başladığı tarihten bu yana en büyük yaptırım paketini uygulayacağını duyurması öngörülüyor.

Starmer ile birlikte Washington'a gitmesi ve Trump'la görüşmeye katılabileceği düşünülen İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, yaptırım paketindeki amacın Rusya'nın gelirlerini düşürmek ve Putin'in "askeri makinesini" engellemek olduğunu söyledi.

"Gerekirse barışı koruma güçlerinin bir parçası olarak İngiltere askerlerini Ukrayna'ya göndermeye hazır ve istekliyiz"

Lammy, "Savaş alanında, Ukrayna'yı mümkün olan en güçlü konuma getirmek için yılda 3 milyar sterlinlik askeri destek sağlama taahhüdümüzü sürdürüyoruz ve gerekirse barışı koruma güçlerinin bir parçası olarak İngiltere askerlerini göndermeye hazır ve istekliyiz" dedi.

"Savaş alanının dışında, sürdürülebilir, adil bir barışa ulaşmak için ABD ve Avrupa’daki ortaklarıyla birlikte çalışacağız ve bunu yaparken Ukrayna olmadan barışın hiçbir şey ifade etmeyeceğini açıkça ortaya koyacağız. Bu, aynı zamanda Putin'in Rusya'sına baskı yapmanın zamanıdır." dedi.

The Guardian gazetesi, kaynaklarından elde ettiği bilgiye dayanarak, Starmer'ın pazar günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşebileceğini bildirdi. Hedefi, Trump liderliğindeki Rusya-Ukrayna ihtilafını sona erdirme çabası konusunda geniş bir Avrupa pozisyonunda anlaşmaya varmak olacak.

Starmer ayrıca dün Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü ve Avrupa'nın Ukrayna'nın güvenliğini sağlamak için "öne çıkması" gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Beyaz Saray, demokratik olarak seçilen Zelenski'yi "diktatör" olarak nitelendirmesinin yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı'na ülkesinin mineral kaynaklarının yarısını ABD'ye vereceği 500 milyar dolarlık bir mineral anlaşması imzalaması için baskı yapıyor. Trump yönetimi bunun daha önceki ABD askeri yardımının "geri ödemesi" olduğunu söylüyor.

Zelenski, anlaşmanın ABD'nin açık güvenlik garantilerinden yoksun olduğunu ileri sürerek şimdiye kadar imzalamayı reddetti.

Reuters, ABD'nin ayrıca Zelenski'nin Trump yönetiminin şartlarını kabul etmemesi halinde Ukrayna'yı Elon Musk'ın Starlink uydu internet sisteminden çıkarmakla tehdit ettiğini bildirdi.

Ukraynalı yetkililer tehdidi "şantaj" olarak nitelendirerek, böyle bir şeyin ön cephedeki Ukrayna muharebe birliklerinin kabiliyeti üzerinde feci etkiler yaratacağını söyledi.

Haber ajansı, ABD'nin Ukrayna elçisi Keith Kellogg'un perşembe günü Kiev'de Zelenski ile yaptığı görüşmelerde bir kapatma olasılığını gündeme getirdiğini bildirdi. Baskı altındaki Zelenski, Washington'ın talebini karşılamaya istekli olduğunu belirtti ancak ülkesini "satamayacağını" vurguladı.

Ukraynalı yetkililer, Trump'ın tehdidinin gerçekleşmesi durumunda Starlink'e alternatifler bulmak için çabalıyor. Ukrayna'nın silahlı kuvvetleri, savaş alanının gerçek zamanlı video drone görüntülerini sağlamak ve Rus hedeflerine karşı isabetli saldırılar gerçekleştirmek için Starlink'i kullanıyor.

Rus ordusu da Starlink kullanıyor. Ukraynalı komutanlar şimdi, Musk'ın SpaceX şirketinin Ukrayna erişimini kapatırken Ruslara sunmaya devam edeceği ve Beyaz Saray'ın Moskova'nın savaşı kazanmasına yardımcı olacağı bir kabus senaryosuna hazırlık için çalışıyor.

Trump'ın saldırgan açıklamaları sonrasında Ukrayna'da Zelenski'ye destek %63'e çıktı

Trump'ın saldırgan açıklamaları Ukraynalılar arasında Zelenski'ye olan desteği pekiştirdi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tam kapsamlı işgalinin üçüncü yıl dönümü öncesinde yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre, halkın yüzde 63'ü artık Zelenski’yi onaylıyor.

İngiliz Observer gazetesi için Opinium kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı bir anket, İngiltere'deki seçmenlerin (%56) Trump yönetiminin Ukrayna konusundaki tutumunu onaylamayanların, onaylayanların (%17) üç katından fazla olduğunu ortaya koydu.

İngiliz seçmenlerin yaklaşık %55'i Birleşik Krallık'ın önümüzdeki beş yıl içinde büyük bir askeri çatışmaya katılması gerekeceğini düşünürken, beşte biri (%20) bunun olası olmadığını düşünüyor. İngilizlerin çoğunluğu (%60) Birleşik Krallık'ın savunma harcamalarını artırması gerektiğine inanıyor.

Kaynak: The Guardian

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın