Dünya

Avustralya’da ünlü plajdaki Yahudi etkinliğine silahlı saldırı: 11 kişi öldü

Avustralya’da Sidney'deki Bondi Plajı'nda düzenlenen bir Yahudi etkinliğine yapılan silahlı saldırıda, biri saldırgan 11 kişi hayatını kaybetti.

Sidney'deki Bondi Plajı'nda yaşanan silahlı saldırıda 11 kişi öldü. Yetkililer olayı terör olayı olarak nitelendirdiklerini açıkladı.

Polisin açıklamasına göre, Sidney'in ünlü Bondi Plajı'nda iki kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda, şüpheli bir saldırgan da dahil olmak üzere on bir kişi hayatını kaybetti . Aralarında iki polis memurunun da bulunduğu en az 29 kişi yaralandı. Polis, saldırganlardan birinin öldürüldüğünü, diğerinin ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Bondi Plajı'ndaki silahlı saldırıyı Hanuka kutlamaları sırasında Yahudi topluluğunu hedef alan bir terör saldırısı olarak nitelendirdi. Saldırganlardan en az biri öldü, diğeri ise gözaltına alındı.

Avustralya'nın en bilinen plajında yaşanan toplu silahlı saldırı olayı, en az 2 bin kişilik kalabalığın dağılmasına neden oldu. Kamu yayıncısı ABC Avustralya'nın olay yerinden yayınladığı videoda, bir ağacın yakınında bir silahın bulunduğu açık alanda polis memurlarının geniş bir bölgeye yayıldığı gösterildi.

Bir görgü tanığının ifadesine göre, silahlı kişiler sahile yakın bir köprünün yanında park etmiş küçük gümüş renkli bir hatchback arabadan çıktılar ve Hanuka kutlaması yapan kalabalığa tüfek ve av tüfeğiyle ateş etmeye başladılar. Görgü tanığı, silahlı kişilerden birkaç düzine metre uzakta yürüdüğünü söyledi.

Aynı görgü tanığı, silahlı kişilerin kutlamayı hedef aldığını belirtti. Güvenlik gerekçesiyle adının açıklanmasını istemeyen bir genç, “Herkese ateş etmiyorlardı. Yakınımızda bir sürü insan vardı ve bize 'Gidin, gidin' diyorlardı.” dedi.

Avustralya Yahudi Birliği'nin baş yöneticisi Robert Gregory, cemaat üyelerinin kendisine, silahlı saldırının Hanuka bayramını kutlamak için sahilde düzenlenen bir Şabat etkinliğini hedef aldığını söylediklerini açıkladı.

Kaynaklar: New York Times - Le Monde - Jerusalem Post

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın