Dünya

Okyanus yüzey sıcaklıklarında görülen rekor dünyayı nasıl etkileyecek?

Geçen yıl, okyanuslarda ısınmanın çoğunun meydana geldiği üst 2.000 metrelik alanı, 2020'de olduğundan 14 daha fazla ısı emdi

Advances in Atmospheric Sciences (Atmosfer Bilimlerinde Gelişmeler) dergisinde, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bilim insanları, okyanus yüzey sıcaklığındaki eğilimler ve 1950'lerden bu yana etkisi hakkında bir rapor yayınladılar.

Geçen yıl, çoğu okyanusla bağlantılı olan insan toplumlarını ve doğal ekosistemleri korumayı amaçlayan BM (Birleşmiş Milleter) tarafından ilan edilen Okyanus Bilimleri On Yılı'nın ilk yılıydı. 14 enstitüden 23 araştırmacının üzerinde çalışarak hazırladığı rapor, Çin Bilimler Akademisi Atmosferik Fizik Enstitüsü (IAP CAS) ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Ulusal Çevre Bilgi Merkezleri olmak üzere iki uluslararası veri setini özetliyor.

Colorado'daki Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nden ortak yazar Kevin Trenberth basın açıklamasında, "Okyanusun ısı içeriği dünya çapında istikrarlı bir şekilde büyüyor ve bu, antropojenik iklim değişikliğinin ana göstergesidir" dedi. 

Geçen yıl, ısınmanın çoğunun meydana geldiği okyanusların üst 2.000 metresi, 2020'de olduğundan 14 daha fazla ısı emdi
 
Okyanusların emdiği ısı miktarı çok büyük. Araştırmacılara göre, geçen yıl, ısınmanın çoğunun meydana geldiği okyanusun üst 2.000 metresi, 2020'de olduğundan 14 daha fazla zettajoule (bir sekstilyon jul'e eşit bir elektrik enerjisi birimi) ısı emdi. Dünyanın tüm elektrik üretimi, bir zettajoule'ün yaklaşık yarısı kadardır. Bu da 2020'de okyanusların emdiği ısının dünyanın elektrik üretiminin 145 katı olduğunu ortaya çıkardı.

Okyanusun ısınması karbon tutma verimliliğini azaltır ve havada daha fazla karbondioksit kalır

Başyazar Lijing Cheng, "Isıya ek olarak, okyanus, antropojenik karbondioksit emisyonlarının yüzde 20 ila 30'unu emer ve bu da okyanus asitlenmesine yol açar. Bununla birlikte, okyanusun ısınması karbon tutma verimliliğini azaltır ve havada daha fazla karbondioksit kalır" diyor. 

IAP CAS Uluslararası İklim ve Çevre Bilimleri Merkezi'nde Doçent olan Cheng, "Gelecekte ısı ve karbon emilimi arasındaki ilişkiyi izlemek ve anlamak, iklim değişikliğini azaltma hedefleri açısından önemlidir" dedi.

Okyanusun ısı içeriği, insan kaynaklı iklim değişikliğinin en iyi göstergelerinden biridir. 2021'deki küresel okyanus yüzey sıcaklığı son yılların rekorunu kırmasına rağmen, kayıtlardaki en yüksek sıcaklık değil. Bunun nedeni, La Niña hava olayının tropikal Pasifik Okyanusu'nun soğumasına yol açmasıdır.

Araştırmacılar, El Niño ve La Niña olarak bilinen ısınma ve soğuma aşamalarını etkisini düzelttiklerinde okyanusun 1950'lerin sonlarından beri istikrarlı bir şekilde ısındığı sonucuna vardılar.

Daha sıcak okyanuslar daha şiddetli fırtınalar ve kasırgalar yaratıyor ve yağış ve sel riskini artırıyor

Çalışmanın sonuçları, okyanus ısınmasının, insan faaliyetleriyle ilişkili atmosferin bileşimindeki değişikliklerin bir sonucu olduğunu göstermektedir. Ve bilim insanlarına göre sonuçlar çok somut olacak. Cheng, “Okyanuslar ısındıkça su genişler ve deniz seviyesi yükselir. Daha sıcak okyanuslar aynı zamanda hava sistemlerini güçlendiriyor, daha şiddetli fırtınalar ve kasırgalar yaratıyor, ayrıca yağış ve sel riskini artırıyor” dedi.

Kaynaklar: IAP Journals - Scitechdaily

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın