Yazılar

Marka değeri

Geçtiğimiz ay ülkemizin tanınan bir otelinin yeni binası açıldı. Yapı, alanın doğru kullanımı, dış cephesindeki dev vitray çalışması, yürüyen merdiveni üzerindeki Dale Chihuly stili cam aydınlatmasıyla göz dolduruyordu. Geçen sene, Judson Studios’un ABD’de, Kansas’da yaptığı geniş vitray pencere dünya genelinde vitray sanatının tekrar canlanacağını müjdeliyordu. Dünyada henüz yeni popüler olmaya başlayan modern ve geniş vitray uygulamalarına Kıbrıs’tan böylesine başarılı bir çalışmayla orijinal bir imza atılması, Girne’nin marka değerini yükseltmiştir.
   Otelin dış cephesini o kadar beğendim ki sordum soruşturdum, vitray çalışmasını yapan usta sanatçıyı İstanbul’da buldum. İzzettin Baki, Arkın Group’a bağlı Arkın Colony Otel’in vitray tasarımını nasıl yaptığını anlattı. Baki ile yaptığımız sohbete geçmeden önce otelin dekorasyonunda kullanılan birçok malzemenin aynı grubun üniversitesinde, ARUCAD’da yapıldığını, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’in çok değerli bazı eserlerinin nadir bulunan versiyonlarının otelin seçkin köşelerinde konukları ağırladığını belirtelim. Odaların tavanlarına ise ünlü ressam Gustav Klimt’in birbirine sarılmış meşhur çiftini resmeden, ‘öpücük’ reprodüksiyonları yerleştirilmiş.
   İzzettin Baki, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar mezunu, uluslararası sergiler açmış, ödüllü bir cam sanatçısı. Baki, otelin dış cephesinin vitraydan iki büyük tavus kuşu ile kaplanması fikrinin Arkın Group Yönetim Kurulu Başkanı Erbil Arkın’a ait olduğunu söylüyor. Dev tavus kuşları doğadaki orijinal renklerine sadık kalınarak, Baki’nin İstanbul’daki atölyesinde 7 ay boyunca çalışılarak üretilmiş. Kurşunlu vitray ve bakırlı vitray tekniklerinin bir arada kullanıldığı çalışma, her parçası özel ambalajında bir TIR’a yüklenerek Türkiye’den Kıbrıs’a getirilmiş. Kıbrıs’a sağ salim gelen parçalar, Lefkoşa’daki bir atölyede ısıcam haline dönüştürülmüş ve yapılan doğrama üzerinde vitray parçalarının birleştirilmesi 7 gün sürmüş.
   10 metreye 17 metre ölçülerindeki çalışma Selçuklu döneminden bu yana yüzyıllardır yapılagelen Türk vitray sanatının en geniş uygulamalarından biri. İzzettin Baki’nin de sanat hayatı boyunca yaptığı en büyük tavus kuşu vitrayı. Normalde 1 metrekare vitrayda 150 parça cam kullanılırken, alanın büyüklüğü nedeniyle 1 metrekarede 300 parça cam kullanılmış. 73 büyük blok parçadan oluşan vitray çalışmasında kuşların tümü için 45 bine yakın renkli cam bir araya getirilmiş. Gün ışığı dışarıdan geldiği sürece içeriden kendisini gösteren tavus kuşları, geceleri de dışarıdan rengârenk görünecek bir aydınlatma planıyla yapılmış. Ve tavus kuşlarının hayranlık uyandıran kuyruklarındaki nazar boncuğuna benzer yuvarlak benekleriyle ortaya böyle bir şaheser çıkmış.
   İzzetin Baki cepheye çalışmayı yerleştirirken hem yerel halktan hem de turistlerden büyük övgü aldıklarını dile getiriyor. İstanbul’daki Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi hocalarının heybetli kuşları çok beğenmesi kendisini ayrıca mutlu etmiş.

   Mimari tasarım ve estetik açısından uluslararası standartlarda oteller açılması ve dünyada ses getirecek özel çalışmalar yapılması ülke turizmine büyük katkıdır. Umalım ki yapılacak yeni turistik tesisler Arkın Group’un açtığı yoldan ilerlesin ve orijinal işlerle Kuzey Kıbrıs dünyada daha çok tanınsın.
   Girne’de sıkışık trafikte giderken karşınıza çıkan tavus kuşları sizi nasıl sanatla ve estetik zevkle buluşturuyor ve anlık da olsa benliğinizi hayatın saçmalıklarından kurtarıyorsa, bir turist için de belki bir daha göremeyeceği bir sanat harikası ile karşılaşması etkileyicidir. Üstelik sosyal medyada Girne hashtag’ı ile paylaşılan bir fotoğraf saniyeler içinde dünyanın bir başka ülkesinde beğeni topluyorsa, turizmin tanıtımda yapılan yeni ve yüksek standarttaki binaların önemine diyecek yoktur.
   İnsanın göz zevkini bozan pek çok yapısı ve yıllardır olduğu yerde duran bitmemiş inşaatları ile Girne’nin marka değeri maalesef oldukça düştü. Arkın Group’un kentin estetik kalitesini yükseltmeye örnek oluşturması, hiç değilse bundan sonrasında daha büyük mimari felaketler yaşanmasına engel olacaktır.
  

Can Sarvan’a cansarvan@mikro-makro.net’den doğrudan ulaşabilirsiniz.
:

Yorumunuz

share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın