Dünya

Kripto para borsasında Türkiye tarihinin en büyük dolandırıcılığı iddiasıyla deprem yaşanıyor

İnternet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık 2 milyar dolarlık kripto varlıkla dün akşam, saat 18'de İstanbul Havalimanı'ndan yurtdışına çıkması piyasada deprem etkisi yarattı. 

HaberTürk’ün bildirdiğine göre internet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık 2 milyar dolarlık kripto varlıkla dün akşam, saat 18'de İstanbul Havalimanı'ndan yurtdışına çıkması piyasada deprem etkisi yarattı. Thodex ve kurucusu Faruk Fatih Özer hakkında Türkiye'de soruşturma açıldı.

Özer, 2 milyar dolar mağduriyette yüksek tutara karşı çıkarak yurda dönüp devlet birimleri ile işbirliği yapacağını söyledi. Borsanın kapanması ile mağdur olan 391 bin yatırımcının avukatlarından Oğuz Evren Kılıç, Thodex'te birkaç gündür para transferi sıkıntısı olduğunu, en son sitenin kapatıldığını ve yatırımcılar arasında panik başladığını söyledi. 

Bu durum kısa süre önce Çiftlikbank adıyla yaptığı dolandırıcılıktan sonra Uruguay'a kaçan Tosuncuk adı konulan Mehmet Aydın'ı da hatırlattı. 

Buharlaşması muhtemel 2 milyar dolar Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık hikayesi olarak tarihe geçmeye aday. Öte yandan Özer'in Tiran'da olabileceği de iddia edildi.

Son günlerde para transferlerinde sorun yaşanan kripto para platformu (borsası) Thodex'in internet sitesi kapandı. Yatırımcıların hesaplarına ulaşımı kesildi. Mağdurların avukatlarından Oğuz Evren Kılıç, Thodex'in kurucusu olan Koinex adlı şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Fatih Özer'in dün akşam saat 18'de İstanbul Havalimanı'ndan yurtdışına çıkış yaptığını tespit ettiklerini belirterek, "Bir kaç gündür para transferlerinde sorun yaşandığını Özer'in avukatı bize iletti. Son olarak site tamamen kapatıldı. Mağdurlar arasında panik başladı. Bulundukları illerde cumhuriyet savcılıklarına suç duyuruları yapıyorlar" dedi.

KAPI KİLİT!

Şirketin Kadıköy'de, merkezinin bulunduğu Nida Kule'nin 16. katında kimsenin olmadığı, çalışanların bir süredir pandemi gerekçesiyle evden çalıştığı öğrenildi. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, çok sayıda kişinin suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Thodex’in Kadıköy’deki merkezinde aramaları sürdürüyor.
 

ÖZER: 700 BİN ÜYEMİZ VAR

Buharlaşması muhtemel 2 milyar dolar Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık hikayesi olarak tarihe geçmeye aday. Öte yandan Özer'in Tiran'da olabileceği de iddia edildi. Özer ise artıklık görüşmeleri için yurtdışına çıktığını açıklayarak yaptığı yazılı duyuruda 2 milyar dolar mağduriyette bu yüksek tutara karşı çıkarak yurda dönüp devlet birimleri ile işbirliği yapacağını söyledi. Özer üye sayısını 700 bin olarak açıkladı. Ancak 30 bin kişinin hesabında sorun olduğunu kabul etti. Ancak tüm internet siteleri kapalı olduğu için nasıl olup da 700 bin kişinin değil 30 bin kişinin mağdur olduğuna dair bir açıklama yapılmadı. 

Avukat Kılıç ise 700 bin üye ve 1.3 milyar dolarlık günlük işlem hacmi ile daha düşük bir miktarın söz konusu olamayacağını ve siber suçları araştıran polis birimi ile bu tutarı minimum olarak tespit ettiklerini dile getirerek, "Özer izini kaybettirmek için zaman kazanıyor" iddiasında bulundu.

2 MİLYAR DOLAR BUHARLAŞTI

Bir kripto para alım satım platformu olan Thodex'de 400 bin kişinin hesabının bulunduğunu ve bunlardan 391 bininin aktif hesap olduğunu kaydeden Kılıç, "Borsada aylık 100 milyar liralık yani yaklaşık 12 milyar dolarlık işlem hacmi olduğunu öğrendik. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir paranın buharlaştığını hesaplıyoruz. Bu cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası" diye konuştu.

ŞİRKET ORTAKLIK İÇİN 4-5 GÜN SÜRE İSTEDİ

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer, Twitter ve Instagram hesaplarını kapattı. Thodex internet sitesinde ise yeni ortaklık nedeniyle devir işlemi yapılacağı gerekçesiyle kullanıcıların önce 6 saat ardından ise dört-beş gün siteyi kullanamayacakları duyuruldu.

Thodex'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Son 2 yıllık süreçte kripto varlıklara duyulan ilginin artması ve büyük aktörlerin; sektöre dahil olması ile birlikte, borsaların büyümesi ve yeni adımların atması da kaçınılmaz hale gelmiştir. İsmini anlaşma süreci tamamlandığında duyuracağımız; dünya çapında bilinirliği olan banka ve fon şirketleri; uzun süredir şirketimize yatırım yapmak istemekte ve ortaklık teklifinde bulunmaktadır. Sizlere daha iyi hizmet verebilmek adına gelen ortaklık teklifini olumlu değerlendirme kararı alınmıştır. Bu sürecin tamamlanabilmesi için işlemlerin durdurulup; devir sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Süreç ise yaklaşık 4-5 iş günü sürecektir. Bu süre zarfında kullanıcılarımıza düzenli olarak bilgilendirme sağlanacaktır.”

YATIRIMCI ÇEKMEK İÇİN PORSCHE ÇEKİLİŞİ YAPTILAR

Yatırımcılar ise Thodex'in yatırımcı çekmek için platformu kullananlara 2 milyon Dogecoin dağıtacağını açıkladığına dikkat çekiyor. Özellikle son kampanya ile yatırımcıların yatırımlarını diğer borsalardan bu platforma taşıdığı belirtiliyor. Şirketin kurulduğu dönem de adını duyurmak için çekilişle Porsche verdiği belirtiliyor. Olayın duyulmasının ardından binlerce yatırımcı sosyal medyada sesini duyurmaya çalışırken binlercesi de suç duyurusunda bulunmak için avukatlara koştu.

Thodex’te yaşanan bu skandalların, Türkiye Merkez Bankası’nın geçen hafta yayınladığı yönetmeliğin hemen ardından patlak vermesi de ayrıca dikkat çekti. Kripto varlıkların ödemelerde kullanılmamasına yönelik düzenleme çalışmasını tamamlayan Merkez Bankası, kripto para piyasalarındaki kullanıcılara yönelik olarak şu uyarıları yapmıştı:

“Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır.

Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kulanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığı gözlenmiştir. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zaafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.”

Kaynak: Habertürk

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın