Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Varsen Aghabekian, Avrupa Birliği'nin Gazze ve Batı Şeria'daki ihlaller nedeniyle İsrail'e karşı harekete geçmeyi reddetmesini "şok edici ve hayal kırıklığı yaratıcı" olarak nitelendirdi.
Filistin Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği’nin (AB) kendi kuralları ve değerleri doğrultusunda, Gazze ve Batı Şeria'daki ihlalleri nedeniyle İsrail'e yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.
AB dışişleri bakanları, İsrail'in insan hakları ve demokratik ilkelere saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan İsrail-AB Ortaklık Anlaşması'nın 2. maddesini ihlal ettiğini bildiren AB raporuna rağmen salı günü İsrail’e karşı herhangi bir yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya varamadı.
Varsen Aghabekian, Euronews'e verdiği özel röportajda, "Bu hem şok edici hem de hayal kırıklığı yaratıcı, çünkü her şey apaçık ortada. Yani, İsrail’in ihlallerde bulunduğunu açıkça ortaya koyan yeni bir AB raporu var. Bu raporda 38 ihlal belirtilmiş. Ve bu bir AB raporu." dedi.
"Bu ihlaller herkesin gözleri önünde gerçekleşiyor. Tüm dünya Gazze’de neler olduğunu görüyor. İnsanların katledilmesini, vahşeti, savaş suçlarını, gıdanın silah olarak kullanılmasını, bir paket un almak için sıraya giren insanların vurulduğunu görüyor.” diye ekledi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ihlallere karşılık olarak İsrail’e uygulanabilecek olası yaptırımlar için bakanlara on farklı seçenek sundu.
Bu seçenekler arasında İsrail'in AB'nin Avrupa Araştırma programı Horizon’a erişiminin askıya alınması, silah ambargosu veya Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi İsrail hükümetindeki aşırı görüşlü kişilere yönelik yaptırımlar yer alıyordu. Ayrıca Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınması, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinden gelen ürünlere ambargo uygulanması gibi önlemler de bulunuyordu.
Daha önce hem Smotrich hem de Ben-Gvir, "işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinli topluluklara karşı tekrar eden şiddet kışkırtmaları" nedeniyle İngiltere, Norveç, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya tarafından yaptırımlara tabi tutuldu.
Ancak AB’den İsrail’e karşı hiçbir yaptırımın geçmeyeceği zaten belliydi, zira çoğu karar tüm üye ülkelerin oybirliğiyle alınmasını gerektiriyor. Almanya, Avusturya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti, İsrail'in Filistin topraklarındaki askeri operasyonlarına yönelik her türlü eleştiriyi ısrarla reddediyor.
Nitelikli çoğunluk gerektiren kararlar için, AB içinde nüfusu en kalabalık olan Almanya veya İtalya'nın desteği gerekiyor ve ikisi de buna yanaşmıyor.
Haberin tamamını Euronews’dan ve Le Monde’dan okuyabilirsiniz.
Yorumunuz