Yazılar

KOBİGEM'e övgü

Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM), ülkedeki övgüye değer bir kuruluş…

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ilk bakanlığı döneminde, 2010 yılında KOBİGEM’i kurdu. Şu ana kadar KOBİGEM programlarından 7 bin yurttaş faydalandı. Ülkede 12 bin orta ölçekli işletme olduğu düşünülürse, bu işletmelerin büyük bir çoğunluğunun hibe ya da düşük faizli kredi olanaklarından yararlandığı ortaya çıkıyor. En fazla 100-120 bin TL’lik hibe ve faiz destekleri ile 6 senede KOBİ’lere toplam 1 milyar TL kaynak aktarıldı.

Geçen ay Bakan Atun’la kısa bir sohbetimiz oldu. Atun, görüşmemiz sırasında daha önce ticari faaliyette bulunmamış girişimci adaylarına sundukları hibe olanaklarının önemine dikkat çekiyor ve ‘tüm dünyada ekonomilerin büyümesi, yeni girişimcilerin ekonomiye kazandırılması ile mümkündür. Ekonomi içerisinde bulunan aktörler sabit olarak yerinde durmazlar. Kimisi emekli olur, kimisi iflas eder, kimisi göç eder. Dolayısıyla her sene sistemden çıkanın daha fazlasını sisteme katmak gerekir. Yoksa ekonomi daralır. Girişimci gençlerin ekonomiye katılımını bu anlamda da destekliyoruz’ diyor.

Sunat Atun girişimcilik projelerinde ‘şeffaf’ bir seçim yapılması gerektiğini ve ‘küçük ülkelerde sıklıkla yaşanan eş dost muhabbeti ile iyi projelerin önünün kesilmemesi için siyasi baskılara direnmek üzere farklı arayışlar içine girdiklerini’ vurguluyor. Çukurova Kalkınma Ajansı eski Başkanı, Mersin eski Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile ilk bakanlığı döneminde gerçekleştirdikleri bir buluşmada, Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan Kuzey Kıbrıs’taki projelere destek olmasını talep ettiğini ve proje seçiminin şeffaf olarak yapılması için başvuru

sahibinin isim ve soyadının gizlendiği, projelerin iki ayrı kurul tarafından değerlendirildiği ve puanlandırıldığı bir sistem kurulmasını önerdiğini ifade eden Bakan Atun; hak edenin hibe projelerinden bu yolla faydalandırıldığını belirtiyor. Atun, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ödediği vergilerle oluşturulan bu kaynakların bağımsız kuruluşlar tarafından seçim yapılarak, hak edene verildiğine işaret ediyor.

Geçen sene ilki açılan girişimcilik projesinde, ‘Türkiye’den gelen bağımsız bir kuruluşun finansmanının Türk Ekonomi Bankası tarafından sağlandığını’, ‘Kıbrıs’ta kimseyi tanımayan, politikanın sirayet edemeyeceği bu kuruluşun yetkililerinin seçimleri yaparak, hak edişleri belirlediğini’ kaydediyor. Bakan olarak hiçbir şekilde seçim süreçlerine karışmadığının altını çizen Atun, bu yolla hem saydam ve hesap verilebilir bir süreci çalıştırdıklarını hem de halkın hibe programlarına tam güveninin tesis edildiğine dikkat çekiyor.

Mart ayı içerisinde 2 tane daha girişimcilik programını açıklayacaklarını belirten Atun, 3.5 milyon TL’lik yeni bir kaynağın bu programlarda seçilen girişimcilere verileceğini dile getiriyor. Her seçilen girişimcinin 50 ila 100 bin TL’lik hibeden yararlanabileceğini ifade eden Atun, 2017 içerisinde açacakları ikinci girişimci programının ise bilişim sektörüne yönelik olacağını müjdeliyor. Bilişim sektöründeki yeni projeler arasından özellikle ülkeye döviz sağlayacak ve ihracatı artıracak inovasyon projelerinin destekleneceğini sözlerine ekliyor.

Sunat Atun, bu programlarda girişimcilerin özel eğitimden geçirildiklerini ve bu eğitimlerin en az hak edilen hibe kadar hayati öneme sahip olduğunu vurguluyor. Öyle ki ‘nakit akışını yönetememek,  geleceğe yönelik doğru projeksiyon yapamamak ve yeterli piyasa araştırması yapmamış olmak’ gibi temel 3 nedenin, Kıbrıs’taki işletmelerin başarısızlığındaki en önemli etkenler olduğunu saptamış.

Faiz destekli projelerde ilk bakanlığı döneminde banka yöneticileri ile ciddi tartışmalar yaşadıklarını aktaran Atun, bazı bankaların faizleri düşürmemek için direnç gösterdiklerini ancak ilk bakanlığı döneminde yapılan tartışmalar sonunda, bugün sübvansiyeli kredilerin rahatlıkla kullandırıldığına değinerek sözlerini noktalıyor.

Demek ki özenince sürekli eleştirdiğimiz KKTC ‘klasik’leri yerle bir edilebiliyor ve özlenen, çağdaş bir kurum ortaya çıkarılabiliyormuş.

Başarılı bir kadın yönetici olarak KOBİGEM Koordinatörü Ebru Kaptan Sertoğlu’nun da KOBİGEM’e verdiği bunca emeği kuşkusuz alkışlamak gerekiyor.

Can Sarvan’a cansarvan@mikro-makro.net’den doğrudan ulaşabilirsiniz.
:

Yorumunuz

share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın