İsrail ve ABD, İran'ın nükleer tesislerini bombalarken, perde arkasındaTahran'ı dünyayla bağlantıda tutan finansal altyapı da hedef alındı.
İsrailli yetkililer ve 'Predatory Sparrow' adlı İsrail yanlısı bir bilgisayar korsanlığı grubu, İranlıların para taşımak ve ABD öncülüğünde İran’a uygulanan ekonomik ablukayı atlatmak için kullandığı finansal kuruluşları hedef aldı.
Faaliyetlerine ilişkin güncellemeleri X'te yayınlayan Predatory Sparrow, geçen hafta İran'ın silahlı kuvvetlerine hizmet veren ve yurt dışındaki tedarikçilerine ödeme yapmalarına yardımcı olan İran devlet bankası Bank Sepah'ı çökerttiğini, çevrimiçi bankacılık hizmetlerini ve ATM'lerini devre dışı bıraktığını bildirdi. İran devlet medyası hasarı kabul etti.
Grup ayrıca, yerel halk arasında yurt dışına para transferi yapmak için popüler olan İran'ın en büyük kripto para borsası Nobitex'i de hackledi. Borsaya göre, hackerlar yaklaşık 100 milyon dolarlık fonu ele geçirdi ve platformun kapanmasını sağladı.
İran Hükümeti yetkililerinin dizüstü bilgisayar ve akıllı saat kullanmaları yasaklandı
İran hükümeti, daha fazla siber saldırıyı önlemek ve muhalefeti bastırmak için ülkenin çevrimiçi faaliyetlerinin çoğunu durdurdu. İran dışındaki web sitelerine erişimi engelledi. Vatandaşlar, İsrail casusları için ses ve konum verileri topladıkları iddiasıyla yabancı marka telefonları veya mesajlaşma platformlarını kullanmamaları konusunda uyarıldı. Hükümet yetkililerinin dizüstü bilgisayar ve akıllı saat kullanmaları yasaklandı.
Predatory Sparrow, iki saldırının İran ordusunun en güçlü kanadı olan ve aynı zamanda ekonominin büyük bir bölümünü kontrol eden İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun "finansal yaşam hatlarına" yönelik olduğunu söyledi. "Asil İran halkı! Çok geç olmadan paranızı çekin." diye tweet attı.
Hedeflenen her iki şirkette de aksamalar halen devam ediyor. Nobitex, hizmetleri geri yüklemekte ciddi zorluklarla karşılaştığını ve önümüzdeki hafta ticareti yeniden başlatmayı hedeflediğini duyurdu. Bazı Bank Sepah kullanıcıları çevrimiçi olarak halen mevduat almadıklarını söylüyor.
Siber saldırılar, İran'ın petrolünün satın alınmasını veya bankalarıyla etkileşimi engelleyen ABD yaptırımlarıyla zaten darbe almış ekonomisini vurdu. İran ekonomisi, özellikle Çin olmak üzere birkaç ticaret ortağına oldukça bağımlıdır. Dünya Bankası'na göre İran’da yıllık enflasyon %40'ın üzerinde seyrediyor. Nitelikli işçilerin İran'dan sürekli kaçışı ise ülkenin ekonomik büyümesini engelliyor.
Ateşkese rağmen İsrailli yetkililer siber savaşın devamını bekliyor
İsrail salı günü İran ile ateşkesi doğruladı. Ancak siber güvenlik uzmanları ve İsrailli yetkililer siber savaşın devam etmesini bekliyor.
İran yanlısı siber gruplar İsrail hükümet web sitelerini hedef alarak karşılık verdi. İsrail Ulusal Siber Müdürlüğü, İran'ın siber saldırılarının son haftalarda herhangi bir hasara yol açmadığını iddia etti.
“İnterneti kesmek daha iyi. İsrail her şeyi görebilir”
Wall Street Journal’in haberine göre, İran halkı, hem fiziksel hem de siber saldırılar arttıkça paranoyaya kapıldı. ABD'nin birkaç yıl önce İranlı hackerlara yardım ettiği iddiasıyla yaptırım uyguladığı Tahran merkezli bir döviz bürosunun sahibi olan Mohammad Ghorbaniyan, "İnterneti kesmek daha iyi. İsrail her şeyi görebilir" dedi. Aleyhindeki suçlamayı ise reddetti.
Emekli askerlere ödenmesi gereken maaşlar da dahil olmak üzere ödemeler durdu; ATM’lerin çoğu çalışmıyordu
Fars Haber Ajansı'na göre, geçen salı günü gerçekleşen Bank Sepah saldırısı, emekli askerlere ödenmesi gereken maaşlar da dahil olmak üzere ödemeleri durdurdu. Bankanın birçok ATM'si çalışmıyordu. ABD Hazine Bakanlığı, geçen yıl İran askeri üslerinde şubeleri bulunan Bank Sepah'ın, İran Savunma Bakanlığı'nın yabancı tedarikçilere ödeme yapmasına yardımcı olduğunu bildirdi. Banka gölge bankacılık ağı aracılığıyla bunu başarıyordu.
Tahran merkezli kripto borsası Nobitex ise bankaya yapılan siber saldırının ertesi günü, geçen çarşamba günü çevrimdışı oldu. Nobitex, 2017 yılındaki lansmanından bu yana kullanıcılar için yaklaşık 22 milyar doların üzerinde işlem gerçekleştirdi.
Nobitex'in Genel Müdürü Amir Rad, Telegram kanalında yayınlanan bir videoda, "Bu saldırının, İran halkının duygusal sıkıntı yaratma ve mallarına zarar verme gibi siyasi amaçları vardı." dedi.
Rusya ve uluslararası finansın koptuğu diğer ülkelerde olduğu gibi İran'da da kripto paralar, özellikle Tether gibi dolara sabitlenmiş stablecoin'ler, kullanıcıların yerel ve yabancı bankalar arasında para transferi yapmasını sağlayarak, hayati bir çözüm yolu olarak kullanılıyor.
Nobitex'in 11 milyon müşterisi, platformu İran riyalini yurt dışında diğer geleneksel para birimlerine dönüştürebilecekleri tether ile takas etmek için kullanıyor.
Haberin tamamını WSJ’den okuyabilirsiniz.
Yorumunuz