Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance ile Washington'da yaptığı gergin görüşmeden sadece 24 saat sonra, cumartesi akşamı İngiltere Başbakanı Keir Starmer'la Londra'da bir araya geldi.
Zelenski'nin ABD liderleriyle görüşmesi gergin geçmiş ve Ukrayna liderinin ABD ile Ukrayna arasında planlanan maden anlaşmasının çökmesiyle planlanandan erken Beyaz Saray'dan ayrılmasına neden olmuştu. Ancak Ukrayna liderinin Starmer'la dünkü görüşmesi çok farklıydı.
İki lider, Zelenski Birleşik Krallık Başbakanlık ofisine geldiğinde kucaklaştı ve Starmer, savaştaki Ukrayna liderine ülkesinin Ukrayna’ya "Birleşik Krallık genelinde tam destek" verdiğini söyledi.
Cumartesi gecesi, Birleşik Krallık Başbakanlık ofisinden şu açıklama yapıldı: “Başbakan, Ukrayna'ya olan sarsılmaz desteğini yineledi ve İngiltere'nin ne kadar gerekiyorsa o kadar yanlarında olacağını ekledi.”
Açıklamanın devamında, “Başbakan, Rusya'nın yasa dışı savaşını sona erdiren ve Ukrayna'nın gelecekteki egemenliğini ve güvenliğini güvence altına alan adil ve kalıcı bir barışı garanti eden bir yol bulma konusundaki kararlılığını yineledi. Liderler, yarın Londra'daki liderler zirvesinde bu tartışmaları sürdürmeyi dört gözle bekliyorlar.”
Ukrayna Cumhurbaşkanı, toplantılarının ardından X'te yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Görüşmelerimiz sırasında Ukrayna ve tüm Avrupa'nın karşı karşıya olduğu zorlukları, ortaklarla koordinasyonu, Ukrayna'nın konumunu güçlendirmek için somut adımları ve savaşı adil bir barışla ve sağlam güvenlik garantileriyle sonlandırmayı ele aldık.”
Görüşmeden sonra Ukrayna ve Birleşik Krallık bir kredi anlaşması imzaladı.
Kredi anlaşması İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves ve Ukraynalı mevkidaşı Sergii Marchenko tarafından imzalandı.
Zelenski, 2,26 milyar sterlinlik kredinin "Ukrayna'nın savunma yeteneklerini geliştireceğini ve dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirler kullanılarak geri ödeneceğini" söyledi. "Fonlar Ukrayna'daki silah üretimine yönlendirilecek. Bu gerçek adalettir. Savaşı başlatan ödemeyi yapmalı.” dedi.
Zelenski, "Bu savaşın en başından beri muazzam destekleri için Birleşik Krallık halkına ve Hükümetine teşekkür ediyorum. Böyle stratejik ortaklara sahip olmaktan ve herkes için güvenli bir geleceğin nasıl görünmesi gerektiği konusunda aynı vizyonu paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Zelenski ayrıca pazar günü Sandringham malikanesinde Kral Charles ile bir araya gelecek.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer 2 Mart Pazar günü Ukrayna krizi konusunda ortak bir cephe oluşturmayı amaçlayan Ukrayna konulu özel bir savunma zirvesinde Avrupa hükümet başkanları ile Kanada ve Türkiye liderlerini ağırlayacak.
İngiltere'nin Avrupa'nın savunması ve güvenliğinde giderek daha merkezi bir rol oynadığını gösteren bugünkü savunma zirvesine, Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Ukrayna, Fransa, Almanya, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya, Kanada, Finlandiya, İsveç, Çekya ve Romanya liderlerinin yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katılacak. Toplantıda ayrıca NATO Genel Sekreteri ve Avrupa Komisyonu ile Avrupa Konseyi başkanları da yer alacak.
Açıklamaya göre zirvede şu konular ele alınacak: Ukrayna’nın Rusya karşısında pozisyonunu güçlendirmek, Rusya'ya yönelik ekonomik baskının artırılması, Ukrayna'nın gelecekteki Rus saldırılarına karşı caydırıcılık ve savunma kabiliyetini garanti altına alacak güçlü ve kalıcı bir anlaşmanın sağlanması ve güçlü güvenlik garantilerine yönelik planlamanın sonraki adımları.
Starmer dün gece şunları söyledi: "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik acımasız işgalinin üzerinden üç yıl geçti ve bir dönüm noktasındayız. Şimdi Ukrayna için en iyi sonucu garantilemek, Avrupa güvenliğini korumak ve ortak geleceğimizi güvence altına almak için birleşmemizin zamanıdır."
Zelenski dün ABD'den dönüş yolunda İngiltere'ye indiğinde, Oval Ofis'teki diplomatik hesaplaşmanın yol açtığı hasarı onarmaya kararlı görünüyordu. Sosyal medyada "Başkan Trump'a, Kongre'ye ve Amerikan halkına iki partili destekleri için minnettarım" dedi ve Trump'ın desteğinin "kritik" olduğunu ekledi.
Trump ve Vance, cuma akşamı, Trump'ı, 2022'deki Rus işgalinin ardından Ukrayna'nın kendini savunmasına yardımcı olmak için harcadıkları büyük meblağlar için ABD'ye minnettar olmamakla suçlamıştı.
Beyaz Saray toplantısının tam tersine Zelenski, Downing Caddesi'ne vardığında kalabalığın tezahüratlarıyla karşılandı.
İşçi Partili Başbakan Starmer'ın Zelenski'ye sempatisini göstermek istediğinin açık bir işareti olarak, Ukrayna liderini Başbakanlık konutunun kaldırımında karşıladı ve daha sonra iki lider kucaklaştı.
Kaynaklar: The Guardian – Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisi
Yorumunuz