Kıbrıs

Güney Kıbrıs’ta Başsavcı’nın denetlenmesi ve Anayasal değişiklik gündemde 

Güney Kıbrıs'ta Başsavcı'ya yönelik denetim eksikliği ve Anayasa'nın modernizasyonu konuları tartışılıyor.

Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi alt komitelerinden Kurumlar Komitesi’nin son toplantısında, Başsavcı'ya yönelik denetim eksikliği ve Anayasa'nın modernizasyonu konuları ele alındı. 

Güney Kıbrıs’ta eski bir bakanla bağlantılı bir hukuk firmasına açılan soruşturmanın son aşamasına geldiği ve Polis’in dosyayı bu ay Başsavcılığa teslim edeceği bildirildi.

Komitede ayrıca güney Kıbrıs'ta hukukun üstünlüğünün durumuna ilişkin 2023 Avrupa Komisyonu Raporu tartışılıyor. 

Kurumlar Komitesi Başkanı DISY Milletvekili Dimitris Dimitriou, önümüzdeki çarşamba günü Komite'nin siyasi nüfuz sahibi kişilerin servet beyanlarına yönelik yasa tasarısını ve kamudaki nüfuz sahibi kişilerle siyasi nüfuz sahibi kişiler hakkındaki 49 ve 50 sayılı yasaları tartışacağını açıkladı.

Anayasa reformu için Kıbrıs üniversitelerinin hukuk fakültelerinden görüş alınacak

Komitenin 27 Eylül’deki oturumunda, AB Raporu’nda geçen ikinci bir tavsiye olarak Başsavcı’nın denetim dışılığı ve güney Kıbrıs’ı modern bir Avrupa ülkesi yapmak üzere Anayasa'nın modernizasyonu konularının tartışılacağını açıklayan Dimitriou, komitenin Kıbrıs üniversitelerinin hukuk fakültelerine Anayasa reformu hakkındaki düşüncelerini ifade etmek üzere bir mektup gönderdiğini belirtti. Ayrıca komitenin önümüzdeki aylarda bu konuda bir konferans düzenleme niyeti olduğunu açıkladı.

AB Raporu'nda güney Kıbrıs'ın Başsavcı'nın kararlarını kontrol edecek bir mekanizmaya sahip olmayan tek AB üyesi ülke olduğu belirtiliyor

AKEL milletvekili İrini Charalambidou komite oturumunun bitiminden sonra yaptığı açıklamada, "Raporda, Kıbrıs'ın Başsavcı'nın kararlarını kontrol edecek bir mekanizmaya sahip olmayan tek AB üyesi ülke olduğu ve bunun sonucunda kontrol edilemeyen askıya almaların ilerlediği kaydedilmiştir" dedi ve raporun son derece sorunlu bir sürece atıfta bulunduğunu sözlerine ekledi.

AKEL milletvekili, yurttaşın artık bu durumu sorgulamaya başladığını, Başsavcı ve Başsavcı Yardımcısı’nın güney Kıbrıs’ın altın pasaport vermesiyle damgalandığı bir dönemde hükümete hizmet ettiklerini ifade etti.

Charalambidou, "Bu sorgulamanın üstesinden gelmek istiyorsak, Başsavcılığa liderlik edenler ciddi değişiklikler yapmalıdır” dedi ve Kıbrıs vatandaşlarının ülkede adalet olduğunu hissetmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

Kaynak: Politis

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın