Kıbrıs

Güney Kıbrıs’ta Başsavcı dahil tüm sorumlu kamu görevlileri online servet ve gelir beyanı yapacak

Kıbrıs Rum Anayasa Mahkemesi son noktayı koydu.

Kıbrıs Rum Anayasa Mahkemesi, Başsavcı da dahil olmak üzere tüm sorumlu kamu görevlilerinin 'pothen esches' [Rumca, ‘serveti nereden buldun’] olarak da bilinen servet ve gelirlerini beyan etmelerini zorunlu kılan yasanın Anayasa'ya uygun olduğuna karar verdi.

Sorumlu kamu görevlilerinin çevrimiçi mal varlığı beyanında bulunmasını zorunlu hale getiren yasa, parlamentoda onaylandıktan sonra güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis tarafından Mahkeme'ye sevk edilmişti.

Söz konusu yasa Temsilciler Meclisi'nde, başta Başsavcı olmak belirli memurları ve sorumlu kamu görevlilerini beyanname vermekle yükümlü kılan bir ekin kabul edilmesinin ardından yargıya taşındı.

Başsavcıya ek olarak, kanunun son güncellemesi sonucunda servet beyanı sunması gerekenler arasında Başsavcı yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı basın ofisi müdürü ve ilçe kaymakamları yer alıyor. Yargıçlar bu tür beyanları sunmaktan muaf tutuluyor.

Mahkemenin kararını açıklamasının ardından hukuk servisi bir açıklama yaparak, kararın görevdeki Başsavcı George Savvides ve yardımcısı Savvas Angelides tarafından "tamamen saygı göreceğini" söyledi.

Savvides ve Angelides'in, "daha önceki kapasiteleri nedeniyle" mevcut görevlerine geldiklerinde mal varlığı beyanında bulundukları, Savvides'in eski cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades döneminde adalet bakanı, Angelides'in ise savunma bakanı olarak görev yaptığı belirtildi.

Yasanın yasal ilan edilmesi kararını memnuniyetle karşılayan DİSİ, kararı "parlamentonun haklılığı" ve "şeffaflık adına önemli bir adım" olarak niteledi.

DİSİ kararın ‘her yerde şeffaflık ilkesine hizmet ettiği’ni bildirdi ve eylemleri ve ciddiyetleriyle popülist patlamalara veya sömürme arzusuna yol açmadan hizmet ettiklerini belirtti.

AKEL Milletvekili ve sözcüsü Giorgos Koukoumas, kararın Hristodoulides'i "iki kat daha fazla açığa çıkardığını" bildirdi ve "Karar, kanunun Başsavcılık kurumunun bağımsızlığını etkilemediğini, aksine şeffaflığı ve hesap verebilirliği teşvik ettiğini ve kuruma olan kamu güvenini güçlendirdiğini teyit ediyor" dedi.

Sözcü, "Hristodoulides bunu asla Mahkeme'ye taşımamalıydı. Şeffaflığı takip etmeli ve bu amaçla yazılmış yasaların anayasaya aykırı ilan edilmesini sağlamamalıydı. Bugüne kadar, bu basit soru cevapsız kaldı: Başsavcı ve yardımcısının diğer birçok yetkili gibi servet beyanı sunmasının gerekmesi Hristodoulides'i neden rahatsız ediyor?" sorusunu sordu.

Mahkeme Başkanı Antonis Liatsos, Mahkeme'nin kararını okurken, Başsavcı ve yardımcısı da dahil olmak üzere yasadan etkilenenlerin üst düzey yöneticiler olmasına rağmen, yasanın hükümet içindeki güçler ayrılığı ilkesini ihlal etmediğini doğruladı.

Söz konusu kurumların bütünlüğünün korunması açısından, görevde bulunanların mal bildiriminde bulunmalarının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Bu bağlamda Mahkeme'nin kararının Kıbrıs'ın hükümet kurumlarında "şeffaflığı ve hesap verebilirliği teşvik ettiğini ve gerekli güvenin güçlendirilmesini" sağladığını söyledi.

Mahkeme kararında ayrıca, Hristodoulides'in parlamentonun bu konuda yasama yapma yetkisine sahip olup olmadığına ilişkin sorusu da reddedilerek, parlamentonun "bu tür konularda yasama yapmak için mükemmel bir organ" olduğu belirtildi.

Kaynaklar: Cyprus Mail - Politis

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın