Dünya

Fas’ta yaşanan 7 şiddetindeki depremde ölü sayısı artıyor

Depremin nadiren görüldüğü Fas'ta ilk etapta 6,8 şiddetinde olduğu açıklanan güçlü bir deprem yaşandı...

Cuma gecesi geç saatlerde depremin nadiren görüldüğü Fas'ı vuran güçlü bir deprem 600'den fazla insanı ölümüne neden oldu. Deprem tarihi Marakeş şehrine kadar binalara zarar verdi.

Kurtarma ekipleri cumartesi günü bir yandan molozları toplayıp bir yandan da uzak bölgelere ulaşmak için çalışırken ölü sayısının artması bekleniyor.

Marakeş'te, 12. yüzyılda inşa edilen ünlü Kutubiyye Camii hasar gördü, ancak zararın boyutu henüz tespit edilemedi. Cami, 69 metrelik minaresi "Marakeş'in çatısı" olarak biliniyor. Faslılar ayrıca, UNESCO Dünya Mirası listesindeki eski şehri çevreleyen ünlü kırmızı duvarların bazı kısımlarının hasar gördüğünü gösteren videolar da yayınladı.

Fas İçişleri Bakanlığı'nın cumartesi sabahı bildirdiğine göre, çoğunluğu Marakeş'te ve depremin merkez üssüne yakın beş ilde olmak üzere en az 632 kişi öldü ve 329 kişi de yaralandı.
Cumartesi günü dünyanın dört bir yanından Fas’a destek mesajları gönderilmeye başladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, cumartesi günü erken saatlerde X sosyal medya platformundan, Fas’a destek mesajı paylaştı. Almanya Federal Teknik Yardım Ajansı, Fas'ın talep etmesi halinde deprem felaketi bölgesinde yardım sağlamaya hazırlandığını bildirdi.

Almanya, çeyrek milyondan fazla göçmen ve göçmenlerin torunlarından oluşan bir Faslı nüfusuna sahiptir.

Şu anda dünyanın en büyük ekonomilerinin Grup 20 zirvesine ev sahipliği yapan Hindistan Başbakanı Narendra Modi,  "Hindistan, bu zor zamanda Fas'a mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır" diye yazdı.

Avrupa Birliği, cumartesi günü yaptığı açıklamada, acil müdahale merkezinin durumu yakından izlediğini ve yardım etmeye hazır olduğunu söylerken, bir BM sözcüsü "Birleşmiş Milletler, etkilenen nüfusa yardım etme çabalarında Fas hükümetine yardım etmeye hazır" dedi.

Cuma günkü sarsıntının merkez üssü, Marakeş'in yaklaşık 70 kilometre  güneyinde, El-Havuz kentindeki Ighil kasabası yakınlarındaydı.

İlk raporlar, resmi rakamlara göre 4,5 milyondan fazla insanın yaşadığı Marakeş-Safi bölgesinde hasar ve ölümlerin yüksek olduğunu gösteriyor.

Kuzey Afrika'da depremler nispeten nadir olarak görülüyor. Ulusal Jeofizik Enstitüsü'nde Sismik İzleme ve Uyarı Bölümü Başkanı Lahcen Mhanni, 2M TV'ye verdiği demeçte, depremin dağlık bölgede şimdiye kadar kaydedilen en güçlü deprem olduğunu söyledi.

1960 yılında, Fas'ın Agadir şehri yakınlarında 5.8 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi ve depren binlerce ölüme neden oldu.

Agadir depremi, Fas'taki inşaat kurallarında değişikliklere neden oldu, ancak birçok bina, özellikle kırsal evler, bu tür sarsıntılara dayanacak şekilde inşa edilmedi.

2004 yılında, Akdeniz kıyı kenti El-Hüseyma yakınlarındaki 6.4 büyüklüğünde bir deprem 600'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Cuma günkü deprem Portekiz ve Cezayir kadar uzaktaki ülkelerde de hissedildi.
Kaynak: Associated Press

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın