Kıbrıs Rum Polisinin son 1,5 yılda mahkeme kararıyla yasa dışı gelirlerden elde edildiği iddiasıyla dondurduğu veya el koyduğu mal varlıklarında ve para miktarında ciddi artış kaydedildi.
Filefetheros gazetesinin haberinde, davalar görülünceye kadar suç gelirinden elde edildiği iddiasıyla mahkeme kararıyla bloke edilen gayrimenkullerin çok büyük miktarda olduğu, el konulan varlıklar arasında bir otel, bir ev, değeri 1,1 milyon euroyu bulan arabalar, antik kalıntılar ve bir kilise ikonası da yer aldığı bildirildi.
Kıbrıs'ın yanı sıra, kaçakların mal varlıklarını elden çıkardığı veya gizlemek amacıyla Kıbrıs dışına çıkarmaya çalıştıkları yönünde deliller bulunması üzerine, yurt dışındaki mal varlıklarının da dondurulduğu veya müsadere edildiği belirtildi. Yurt dışında bloke edilenler arasında, yatırım dolandırıcılığı kaynaklı büyük miktarda kripto para da bulunuyor.
1,2 milyon euro nakit, 8,9 milyon euroyu bulan taşınmaz, 1 milyon euroya yaklaşan mücevher veya değerli eşya, 1,1 milyon euroyu bulan araç, çoğu yurt dışında 25 milyon euro değerinde kripto para ele geçirildi ve müsadere edildi
Güney Kıbrıs’taki Kara Para Aklamayla Mücadele ve Mali İstihbarat Birimi (MOKAS) ile iş birliği içerisinde faaliyet gösteren Kıbrıs Rum Polisi’nin verilerine göre, 1 Ocak 2024 ile 16 Mayıs 2025 tarihleri arasında 1,2 milyon euroyu bulan miktarda para ele geçirildi veya müsadere edildi.
Aynı zamanda toplam değeri 8,9 milyon euroyu bulan taşınmaz (evler, daireler, oteller ve arsalar), toplam değeri 1 milyon euroya yaklaşan mücevher veya değerli eşya ele geçirildi veya müsadere edildi. Aynı dönemde, değeri 1,1 milyon euroyu bulan araçlara da el konuldu ve bu araçlar tutuluyor.
Kıbrıslıların hızlı ve büyük kâr elde edeceklerine inandıkları için kripto paralara yatırım yapma eğiliminde olduğu ve uluslararası dolandırıcıların mağduru oldukları kaydedildi ve bu dolandırıcılıklara ilişkin Polisin soruşturduğu olaylarda çoğunluğu yurt dışında 25 milyon euro değerinde kripto para ele geçirildi veya müsadere edildi.
Ayrıca mahkeme kararıyla antik kalıntılara ve bir kilise ikonuna el konuldu ve bunların suç faaliyetlerinden elde edilen gelir olup olmadığı inceleniyor.
Kıbrıs dışındaki banka hesaplarında 1,8 milyon sterlin ve ayrıca 896.000 euro bloke edildi
Suçla mücadele makamlarının verilerine göre, yurt dışındaki banka hesaplarında 1,8 milyon sterlin ve ayrıca 896.000 euro bloke edildi.
Baf'ta bir otel, bir ev ve 640 bin euro nakit bloke edildi
Organize suçun en yaygın biçimde karıştığı, kaçakçıların büyük risk almasına rağmen çok yüksek kârlar sağladığı uyuşturucu ticaretinde son yıllarda Kıbrıs Rum Narkotikle Mücadele Dairesi’nin (ΥΚΑΝ) uyuşturucuyu ülkeye sokup piyasaya sürmeye çalışan tacirlerin giderek artan miktarlarda maddeyle yakalandığı ve son 1,5 yılda yarım milyon euroya varan miktarlarda para ya el konulduğu ya da müsadere edildiğine yer verildi.
Bloke edilen mal ve paralara ilişkin mahkemede yeterli açıklama sunulmazsa mahkeme devlet lehine o mal ve paranın müsaderesine karar veriyor
Haberde, “Bu paralar mahkeme kararlarıyla bloke edilmiş olup, eğer bu meblağların bulunduğu kişiler kaynaklarına dair yeterli açıklama sunamazlarsa, mahkemeler bu paraların devlet lehine müsaderesine karar vermektedir.” denildi.
Aynı zamanda, bir soruşturma kapsamında Polis, Baf’ta bir otel, bir konut ve aynı bölgede 640.000 euro tutarında nakit paranın da bloke edilmesi işlemini gerçekleştirdi.
Güney Kıbrıs’ta mal varlığı edinimiyle ilgili sebepsiz zenginleşmeleri soruşturmak üzere kurulan özel birimin etkili olduğu belirtiliyor
Haberde Güney Kıbrıs’ta geçen yıl “mal varlığı edinimiyle ilgili sebepsiz zenginleşmeleri soruşturmak üzere özel bir birimin kurulmuş olduğu” da vurgulandı.
Bu birimin herhangi bir kişi hakkında dava yürütülmese dahi, lüks bir aracın, yatın veya gayrimenkulün mülkiyetini açıklamasını talep edebildiği hatırlatıldı. Ayrıca, bir kişinin lüks bir araca nasıl sahip olduğunu izah etmesini de isteyebilecekleri bildirildi. Birimin şu ana kadar oldukça etkili sonuçlar elde ettiği, tespit edilen varlıkların beyan edilip edilmediğini anlamak amacıyla Gelir Vergisi Dairesi ile de iş birliği yaptığı aktarıldı.
Kaynak: Fileleftheros
Yorumunuz