Özel Haber

Elektriğe zam yüzde 21 değil, yüzde 30 değil, çok daha fazlaya patlayacak!

Kıb-Tek'in elektriğe zam yapacağını duyurması, salgın nedeniyle ekonomik krizden ağır etkilenen vatandaşın büyük tepkisini çekti.

Kıb-Tek (Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu) Genel Müdürü Gürcan Erdoğan’ın yaptığı elektriğe yüzde 30 zam açıklaması büyük tepki çekerken bu zammın yüzde 9’nun devlet tarafından karşılanabileceği iddiası inandırıcı bulunmadı. Hükümetin bazı bakanları ise böyle bir zammın olacağını inkâr ediyor.

2019’dan bu yana elektrik ücretlerinin 7 kuruşunu yatırıma ayıran ancak bırakın yatırımı sokak lambalarının armatürünü bile alamayan Kıb-Tek yatırıma 1 kuruş harcadı mı? Ve yatırım kaleminde biriken parayı iç harcamaları için kullanmadı mı?

Mevcut fiyatlardan elektrilk faturalarını ödemekte zorlanan haneler ve iş yerleri ekonomik şartlarda bir iyileşme olmadan zamlı elektrik faturalarını ödeyecek ekonomik gücü nereden bulacak?

Bakanlar Kurulu vatandaşın elektrik harcamalarının % 9’nu sübvanse etmeye karar verse dahi, hükümetlerin bu sübvansiyonu ödeyeceğine kimse inanmıyor. Covid-19 salgının yarattığı ekonomik kriz ortamında yurttaşlar hükümetin böyle bir yükün altından kalkabileceğine ihtimal bile vermiyor. Bu durumda Kıb-Tek oluşan açığı bankalara yeni borç yaparak kapatacak ve bu borcun faizi de yurttaşa yansıtılacak. Dolayısıyla % 21 oranında olacağı öngörülen zammın üzerine bir süre sonra yeni bir zam daha yapılmak zorunda kalınacak ve elektrik zammı % 30’un da üzerine çıkacak.

Elektrik zammı sadece önünüze gelen tüketim faturası değildir. Elektrik zammını her işletme kendi maliyetlerini arttırdığı için satış fiyatlarına yansıtır. Bu da temel gıda maddeleri başta yiyecek içecekten, restoranlara ve tekstile kadar her şeyin fiyatının artacağı anlamına gelir.

AKSA’dan pahalıya elektrik almaya devam eden Kıb-Tek mevcut sistemin bu haliyle sürdürülemez olduğunu ve vatandaşın alım gücü düşerken yeni zam nedeniyle her şeyin maliyetinin artacağını bilmiyor mu? Kıb-Tek zam politikasıyla sürdürülemez sistemi yüzdürmeye çalışarak kurumun hiçbir şartta ayağa kalkamayacağını kamuoyundan gizlemeye daha ne kadar devam edecek? 

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın