Alman Die Welt gazetesi yüksek derecede bulaşıcı bir toprak mantarı nedeniyle insanlığın muzsuz kalabileceğini bildiren bir haber yayınladı.
Tropikal Yarış 4 (TR4) [Tropical Race 4] adı verilen mantar kaynaklı hastalık, 20. yüzyılda Tayvan’da keşfedildi. Ardından Asya ve Avustralya'da yaygın bir şekilde görülmeye başlandı. TR4, 2016’da Afrika ve Pakistan’da da görüldükten sonra 2019'da dünyanın ana muz tedarikçisi olan Güney Amerika'da tespit edildi.
Pazar ölçme değerlendirme şirketi AMI’nin meyve uzmanı Ursula Shokemele'ye göre, hastalık nedeniyle ilk muz çiftlikleri Kolombiya ve Honduras'ta kapandı. Hastalığın kimyasalların etkisine duyarlı olmadığını, bu nedenle kirlenmiş toprakların en az 30-40 yıl süreyle dolaşımdan çekileceği belirtildi.
Mantardan kaynaklanan hastalık TR4'ün ağırlıklı olarak ihracatı dünya muz ticaretinin % 95'ini oluşturan Cavendish çeşidini etkilediği belirtilmektedir.
Uzmanlar, bir çiftçinin ekim yaptığı küçük bir kirli toprak parçacığının bile enfeksiyonun yayılmasına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Ayrıca aynı genlerin bitkiler tarafından birbirine aktarılması nedeniyle de hastalık hızla yayılıyor.
Uzmanlar, "Muz palmiyesinin erkek çiçekleri kısırdır, dişi çiçekler ise tozlaşma olmadan meyve üretir. Cavendish sürgünler yoluyla eşeysiz olarak çoğalır" diye vurguluyor.
Bilim insanlarına göre doğada Cavendish kadar verimli başka muz çeşidi yoktur. Ayrıca Asya, Afrika ve Amerika'daki birçok ülkede bu meyveler günlük beslenmede patates ve pirinç kadar önemlidir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, "Dünya nüfusunun yedi milyardan fazla insan olduğu düşünüldüğünde, gelişmekte olan ülkelerin artan nüfusunun artan gıda talebi nedeniyle muz üretiminde de artış yaşanmıştır."
Böylece insanlık sadece muz lezzetini değil, aynı zamanda temel yiyeceklerinden birini de kaybedebilir.
Kaynak: Michael Gassmann, Die Welt.
Haberin detaylarını Die Welt'den okuyabilirsiniz.
Yorumunuz