Dünya

Miçotakis: 'Türkiye, AB savunma fonlarına erişmek istiyorsa Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın endişelerini dikkate almalı’

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bugün verdiği bir röportajda Türkiye’nin Avrupa Birliği savunma fonlarına erişimine dair konuştu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, perşembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB savunma fonlarına erişim sağlamasını istiyorsa, Atina'ya yönelik 30 yıllık savaş tehdidini kaldırması gerektiğini söyledi.

1995 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki karasularını tek taraflı olarak altı deniz milinin üzerine çıkarması halinde "casus belli", yani savaş sebebi ilan etti.

Miçotakis, AB'nin yeni amiral gemisi silah alım fonu olan Avrupa Güvenlik Eylem Fonu  (SAFE, Security Action for Europe) gibi projelere atıfta bulunarak, "Türkiye'nin Avrupa savunmasının finansal araçlarına girmek istemesi halinde, hem Yunanistan'ın hem de Güney Kıbrıs'ın haklı endişelerinin dikkate alınması gerektiği açıktır." dedi.

SAFE düzenlemesinde yeterince vurgulanmamış bir hüküm olduğuna dikkat çeken Miçotakis, “Avrupa Birliği'nin üçüncü bir üye devletle, bu durumda aday bir devletle, herhangi bir anlaşma imzalayabilmesi için tüm üye devletlerin onayının gerekli olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Yunan SKAI radyosuna uzun bir röportaj veren Miçotakis, “Daha açık ve net olmak gerekirse: Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin meşhur savaş sebebini oylamasının üzerinden 30 yıl geçti. Ben 30 yıl sonra artık Türk dostlarımıza doğrudan bunu masadan kaldırma çağrısı yapmanın zamanının geldiğini düşünüyorum. Şu anda bunun bir anlamı yok.” dedi.

Miçotakis, ikili ilişkilerin düzeldiğini belirterek, mesajı yakın zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğini söyledi.

“SAFE aracı bize, Türkiye'nin kritik ulusal çıkarları ilgilendiren konulardaki davranışlarını değiştirebilmemiz için bir kaldıraç sağlar.” şeklinde konuştu.

Türkiye hükümetinden henüz bir yorum gelmedi.

Reuters, Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynağın, Yunanistan'ın Türkiye'yi AB savunma projelerinden uzak tutmaya çalıştığı yönündeki soruya, Türkiye'nin Avrupa güvenliği açısından önemini göz ardı etme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanacağını söylediğini bildirdi.

Kaynak, "İkili anlaşmazlıkları çok taraflı platformlara taşıyarak ülkemizi dışlamayı hedefleyen bir yaklaşım ortaya koymak hem iyi niyetle atılmış bir adım değil, hem de akıllıca bir adım değil" dedi.

Ankara ve Atina, deniz bölgelerini sınırlandırmayı amaçlayan görüşmelere başlayıp başlayamayacaklarını araştırıyor. Miçotakis, iki ülke arasında önümüzdeki aylarda üst düzey bir toplantının gerçekleşeceğini söyledi. 

Kaynaklar: Yunanistan Başbakanlık sitesi  -  Reuters

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın