Wall Street Journal'ın 28 Nisan tarihli özel haberine göre, Rusya NATO ile olası bir çatışmaya hazırlık olarak Finlandiya sınırına yakın askeri altyapısını genişletiyor.
Haberde, bu çabaların, Finlandiya'nın yaklaşık 160 kilometre doğusunda, Rusya'nın Petrozavodsk kenti yakınlarındaki askeri üslerin genişletilmesini de içerdiği, potansiyel olarak on binlerce askeri komuta edebilecek yeni bir karargâhın oluşturulmasının planlandığı belirtildi.
Batılı askeri ve istihbarat yetkililerinin, bu birliklerin NATO'ya karşı koymaya hazırlanan Rusya güçlerinin "omurgasını" oluşturabileceği uyarısında bulunduğu kaydedildi.
ABD Başkanı Trump ve birçok diğer dünya lideri Ukrayna’daki savaşla meşgulken, bazı Avrupalılar, Rus ordusunun Avrupa sınırının diğer kesimlerinde çok daha sessizce yaptığı hamleler konusunda giderek daha fazla endişeleniyor.
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş başlatmasından bu yana NATO yetkilileri, Moskova'nın önümüzdeki yıllarda ittifak üyelerine karşı saldırganlık başlatabileceği konusunda giderek daha fazla uyarıda bulunuyorlar.
Rusya ile 1.300 kilometrelik sınırı olan Finlandiya, Moskova'yı, ülkenin 2023'te NATO'ya katılmasından bu yana İskandinav ülkesine karşı karma operasyonları artırmakla suçluyor.
Rusya'nın ordusu şu anda Ukrayna'da yoğun bir şekilde yer alıyor ve insan gücü ve ekipman açısından büyük kayıplar yaşıyor. Bu durum, Moskova'yı son yıllarda diğer bölgelerden güçlerini yeniden konuşlandırmaya zorladı ve geçen haziran ayında yapılan bir medya araştırmasında, daha önce Finlandiya yakınlarında konuşlanmış Rus kara birliklerinin çoğunun Ukrayna'ya gönderildiği söylendi.
ABD'nin Avrupa'daki güçlerinin komutanı Christopher Cavoli ise bu ayın başlarında Rusya'nın güçlerini daha önce tahmin edilenden çok daha hızlı yeniden inşa ettiği uyarısında bulunmuştu.
Cavoli, ABD Senatosu komitesine yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki savaş alanındaki büyük kayıplara rağmen Rus ordusu, çoğu analistin tahmin ettiğinden daha hızlı bir oranda yeniden yapılanıyor ve büyüyor" dedi.
General Cavoli, ABD'nin Rusya'dan ayda 250 bin top mermisi üretmesini beklediğini ve bunun, ABD ve Avrupa'nın toplamından üç kat daha büyük bir stok oluşturmasına yardımcı olabileceğini söyledi.
Rusya Savunma Bakanı Andrei Belousov geçen aralık ayında Rusya'nın önümüzdeki 10 yıl içinde NATO ile olası bir çatışmaya hazır olması gerektiğini söyledi. Moskova ayrıca Kiev'e verdiği destek nedeniyle Batı'ya bir dizi örtülü ve açık tehditte bulundu; bunlara olası bir nükleer yanıt uyarıları da dahildi.
Rusya'nın yakınlarındaki NATO ülkeleri olası bir çatışmaya yönelik hazırlıklarını yoğunlaştırdı. Polonya ve Baltık ülkeleri kara mayınlarını yasaklayan bir anlaşmayı terk etmeye yöneldi ve ittifak genelinde daha yüksek savunma harcamaları çağrısında bulunulurken Rusya ve müttefiki Belarus ile paylaşılan sınırları güçlendiriyor.
Haberin tamamını Wall Street Journal'dan okuyabilirsiniz.
Yorumunuz