Başkanlığını, Türkiye’nin ‘akıllı bir milliyetçilikle Rusya ve Çin’le dost olması”nı savunan Doğu Perinçek’in yaptığı, Türkiye’deki Vatan Partisi'nin Uluslararası İlişkiler Bürosu, Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planı Çalıştayı düzenledi ve çalıştaya bölgesel işbirliğini geliştirecek 10 maddelik plan sundu.
Plandaki kritik önerilerin başında; Rusya’nın KKTC’yi tanıması ve Karabağ’daki Ermenistan işgaline karşı tavır alması, Türkiye’nin de Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu ve Abhazya Cumhuriyeti’ni tanıması geliyor.
“Kırım’ın Rusya Federasyonu’nun toprağı olduğu kabul edilmelidir” maddesinden dolayı plan Rus basınında da haber oldu.
Vatan Partisi’nin 10 maddelik planı şöyle:
VATAN PARTİSİ’NİN KARADENİZ-AKDENİZ DOSTLUK VE BARIŞ PLANI
1. Karadeniz, Hazar Denizi, Ege Denizi, Akdeniz ve Umman Denizi bölgesinde barışı ve gelişmeyi tehdit eden ABD ve NATO üsleri tasfiye edilmeli, bölücü ve yobaz terörüne karşı mücadele desteklenmelidir.
2. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Abhazya Cumhuriyeti bütün bölge ve dünya devletleri tarafından tanınmalıdır.
3. Türkiye ve Libya’nın Ege ve Doğu Akdeniz’deki meşru hakları için yürüttükleri mücadele desteklenmelidir.
4. Kırım’ın Rusya Federasyonu’nun toprağı olduğu kabul edilmelidir.
5. Ermenistan’ın Azerbaycan toprağı olan Karabağ’daki işgaline son verilmesi için bölge devletleri ağırlıklarını koymalı ve Azerbaycan’ın vatan bütünlüğü desteklenmelidir.
6. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Suriye'de barış sağlanmalıdır. Suriye, bölücü ve yobaz terör örgütlerinden arınmalıdır.
7. İsrail’in Arap ülkeleri toprakları üzerindeki işgaline ve Filistin halkı üzerindeki baskılarına son verilmeli, Kudüs başkentli bağımsız Filistin Devleti tanınmalıdır.
8. Libya'ya ABD merkezli müdahaleye son verilmeli, Libya’nın meşru hükümeti desteklenmeli ve toprak bütünlüğü sağlanmalıdır. Libya petrolü, Libya devleti ve milletinindir.
9. Türkiye, Rusya, İran, KKTC, Abhazya, Çin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Venezuela ve Küba’ya yönelik yaptırım ve ambargoların kaldırılması için ortak mücadele yürütülmeli, ülkeler arasında serbest ticaret ve ekonomik işbirliği koşulları oluşturulmalıdır.
10. Karadeniz, Hazar Denizi, Ege Denizi, Akdeniz ve Umman Denizi ülkeleri arasında serbest ulaşım, iletişim, turizm, ekonomik ve kültürel gelişme önündeki engeller kaldırılmalıdır.
Yorumunuz