Dünya

Çin devleti zombi kamu iktisadi teşebbüslerini kurtarmayacak

Analistler, devlete bağlı büyük şirketlerin temerrüdünün kısa vadede duyguları incitmesine rağmen, bu tür "zombi" firmaların batmasına izin vermenin uzun vadede bankalara ve yatırımcılara fayda sağlayacağını söylüyor. 

Çin’de yatırımcılar genellikle pandemide sorun yaşayan hükümet destekli şirketlerin Çinli yetkililer tarafından kurtarılacağını düşünüyordu. Ancak, son haftalarda yüksek dereceli kuruluşlar da dahil bir dizi kamu iktisadi teşebbüsünün (KİT) temerrüde düşmesi Çin Hükümeti’nin böyle bir kurtarmaya gitmediğini gösteriyor. 

Çin’de temerrüde düşen bazı yüksek profilli devlete bağlı işletme arasında madenci Yongcheng Coal & Electricity, çip üreticisi Tsinghua Unigroup ve Huachen Automotive Group bulunuyor.

Araştırma firması CreditSights'ın analistleri "Stratejik olarak önemli endüstrilerde bulunmayan veya temel faaliyetlerinden sapmış KİT'ler devlet tarafından kurtarılamayabilir" yorumunu yaptı.

Yerel bir ajans tarafından AAA notu verilen Yongcheng Coal & Electricity'nin temerrüde düşmesi birçok yatırımcıyı şaşırttı.

Ancak yatırım bankası Jefferies analistleri, şirketin bu ayın başlarında Çin Merkez Bankası'nın işaretlediği "büyük riskli bir şirketin tipik bir örneği" olduğunu belirtti. 

Çin Halk Bankası son mali istikrar raporunda, büyük şirketlerin bir kısmında görülen bazı sorunların tüm ekonomi için bir risk oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Çin Halk Bankası büyük şirketlerdeki sorunları aynı raporda şöyle sıraladı: 

► Çeşitli sektörlere ve bölgelere agresif genişleyen şirketlerin geri ödeme yeteneklerini aşacak şekilde borçlanmış olması;  

► Bir şirketler grubu içinde karmaşık borçlanma zincirleri, gizli gruplar arası işlemler ve yanlış açıklamalar gibi kurumsal yönetim sorunlarının bulunması;

► Borç geri ödemelerini yapmak için borçlanmaya güvenme.

Yatırım bankası Jefferies'in analistleri geçen hafta hazırladıkları bir raporda, "Muhtemelen, bu sorunlar Yongcheng Coal & Electricity ile ilgili de sorunlar" notu düştü.

Analistler, devlete bağlı büyük şirketlerin temerrüdünün kısa vadede duyguları incitmesine rağmen, bu tür "zombi" firmaların batmasına izin vermenin uzun vadede bankalara ve yatırımcılara fayda sağlayacağını söylüyor. 

Uzmanlar, bankalar için sorunlu şirketleri ayıklamanın, riskleri erken belirlemelerine ve bu riskler için “kaliteli” teminatlar seçmelerine olanak tanıdığını kaydediyor.

CreditSights, genel olarak bazı iflaslar ve temerrütlerin "daha geniş bulaşmadan kaçınıldığı ve süreç nispeten kontrollü bir yörüngeye sahip olduğu sürece sağlıklı işleyen bir piyasanın parçasıdır" yorumunu yapıyor.

Araştırma şirketi, "yaşamaz varlıkların" batmasına izin vermenin kaynakları serbest bırakacağını, yenilenmeyi teşvik edeceğini, Çin'deki "daha büyük ekonomik dinamizmi" besleyeceğini ve "zombi" KİT'leri azaltacağını açıkladı.

Son temerrütler dizisini takiben, Çinli yetkililerin tahvil ihraççıları arasında suistimallere "sıfır tolerans" sözü verdikleri bildirildi. 

Reuters, düzenleyicilerin Yongcheng Coal & Electricity ve Huachen Otomotiv Grubu ile tahvillerini sigorta eden şirketlere soruşturma başlattığını duyurdu.

Bu durum, devlet firmaları arasında daha fazla temerrüdü durdurmayacaktır.

CreditSights, "Bu, Çin'deki temerrütlerin endişelere yol açtığı ilk kez değil ve son olmayacak - nihayetinde Çin'in pazarı daha sakin sulara geri döndürmek için siyasi iradeye ve politika yapma kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz" dedi.

Derecelendirme kuruluşu Fitch, geçtiğimiz hafta yayınladığı bir raporda, Çin'deki finansman koşullarındaki olası sıkılaşmanın ardından, KİT temerrütlerinin sayısının 2021'de "marjinal sayıda artabileceğini" açıkladı.

Fitch, "Çin Merkez Bankası, ekonomik büyümenin Corona virüs salgınının etkisinden kurtulmasıyla birlikte daha tarafsız bir politika duruşuna geçti ve 2021'de 2020'nin başlarına göre daha sıkı finansman koşulları bekliyoruz. Kapasitesi fazla olan sektörlerdeki veya ticarileştirilmiş sektörlerdeki daha zayıf KİT'ler, devlet desteği alma olasılığının düşük olması nedeniyle daha yüksek temerrüt riski ile karşı karşıyadır” açıklamasını yaptı.

Ancak Fitch, KİT'lerin ortalama temerrüt riskinin özel şirketlerin riskinden daha düşük olduğuna dikkat çekti. Kredi derecelendirme kuruluşu, Çin’de 2020 yılı Ocak-Ekim ayları arasında 20 özel firmanın temerrüde düştüğünü, buna karşılık aynı dönemde temerrüde düşen 5 devlet şirketi olduğunu belirtti.

Kaynaklar: CNBC-Reuters

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın